Hoe bewaar je verse groenten en fruit?

We eten graag verse groenten en fruit, maar hoe kun je deze het beste bewaren zodat het ook echt zo vers mogelijk blijft? We willen liever geen verlepte slabladeren in onze salade of overrijpe bananen eten. Lees hier welke groenten en fruitsoorten je beter wel of juist beter niet in de koelkast kunt bewaren en nog meer tips voor langer vers en smakelijk!

Welke groenten bewaar je in de koelkast?

Hieronder volgt een overzicht van de groentesoorten die je het best in de koelkast kunt bewaren, omdat ze op deze manier langer te gebruiken zijn en hun smaak behouden:

  • Bladgroenten kun je het beste in de koelkast bewaren. We hebben het dan over groenten als spinazie, sla, andijvie, witlof, bosui, prei, etc.
  • Koolsoorten blijven ook langer goed in de koelkast. Denk dan aan bloemkool, broccoli, rode kool, Chinese kool en spitskool. Als je echt ruimtegebrek hebt in je koelkast, dan zijn de gesloten kolen (dus spitskool, groene kool of rode kool) ook buiten de koelkast te bewaren, maar dus minder lang dan in de koelkast.
  • Groene bonen, zoals peultjes, sugarsnaps en sperziebonen kun je in de koelkast bewaren. Niet te koud, want dan kunnen ze zwarte plekken krijgen. Meestal zijn bonen tot 4 dagen in de koelkast houdbaar.
  • Voorgesneden en geschilde groenten moeten in de koelkast bewaard worden. Laat ze hierbij het liefst in de originele verpakking zitten, of dek zelf gesneden groenten goed af.

Ook paddenstoelen kun je het beste in de koelkast bewaren in hun originele verpakking.

Welke groenten bewaar je buiten de koelkast?

Hieronder volgt een overzicht van de groenten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren:

  • De zogenaamde vruchtgroenten bewaar je beter buiten de koelkast. Dit zijn bijvoorbeeld tomaten, komkommer, courgette, avocado en aubergine. Kou kan namelijk zorgen dat ze sneller bederven. Als je groente in de verpakking koopt, kun je ze het beste op deze manier bewaren, omdat ze zo dus minder snel uitdrogen. Als je groente zelf hebt verpakt, bijvoorbeeld om de soort bij elkaar te houden, dan moet je de verpakking open houden.
  • Wintergroenten bewaar je ook het beste buiten de koelkast. Dit zijn de pompoen, winterwortel, knolselderij, bieten, ui, koolraap, pastinaak, etc.

Welk fruit bewaar je in de koelkast?

Sommige fruitsoorten kun je het best in de koelkast bewaren:

  • Zacht fruit zoals aardbeien en frambozen kun je het best in de koelkast bewaren. Liefst onafgedekt en zo veel mogelijk uitgespreid. Leg ze eventueel op wat keukenpapier om te voorkomen dat ze vochtig worden. Aardbeien kun je ook goed invriezen.
  • Druiven kun je heel koud bewaren, liefst ook weer zo veel mogelijk uitgespreid.
  • Appels blijven het langst goed in de koelkast. Mocht het door ruimte gebrek niet lukken om je appels in de koelkast te leggen, dan kunnen ze ook koel, droog en donker buiten de koelkast worden bewaard.
  • Net als voor groente geldt dat al het voorgesneden fruit in de koelkast moet worden bewaard. Bewaar ze in de originele verpakking of dek zelf gesneden fruit goed luchtdicht af.

Welk fruit bewaar je buiten de koelkast?

Andere fruitsoorten kun je beter buiten de koelkast bewaren:

  • Citrusvruchten zijn het best te bewaren op een koele en donkere plaats buiten de koelkast.
  • Bananen en andere exotische fruitsoorten, zoals kiwi, perziken en nectarines kunnen gaan rotten als ze kouder dan 7 graden Celsius worden bewaard. Dit noemen we ‘koude bederf’. Ook de smaak wordt minder in de koelkast. Een koele plek is dus beter om ook deze fruitsoorten te bewaren.

Waar in de koelkast bewaar je je groente en fruit?

Een koelkast heeft meestal een groentelade. Deze naam zegt het eigenlijk al. In deze lade kun je het beste je groente en fruit bewaren. Deze lade zorgt namelijk voor een hogere luchtvochtigheid wat voorkomt dat je groente en fruit uitdroogt.

Waar bewaar je groente en fruit buiten de koelkast?

Je kunt groente en fruit buiten de koelkast het beste op een koele, droge en donkere plek bewaren. De ideale temperatuur ligt tussen 12-15 graden. Een voorraadkast of kelder is ideaal. Hier zijn zeker wintergroenten wel tot 4 weken houdbaar. Let wel op dat wortel en ui niet goed tegen vocht kunnen. Bewaar ze dus beter niet in een plastic zakje.

Let wel op dat je bij warm weer de meeste groenten en fruitsoorten beter wel in de koelkast kunt bewaren, omdat het buiten de koelkast dan te warm wordt. Uitzondering hierop zijn de bananen en exotische fruitsoorten.

Welke groenten en fruit moet je niet bij elkaar leggen?

Het is het beste om groente en fruit apart te bewaren. Ze kunnen elkaars smaak en houdbaarheid beïnvloeden.

Aubergine en paprika moet je daarnaast niet bij tomaten bewaren. Tomaten scheiden ethyleen uit, waardoor aubergine en paprika plekken kunnen krijgen en anders gaan smaken. Bananen, appels en peren scheiden ook ethyleen uit!

Uien kunnen snel de smaak van andere dingen overnemen. Je kunt ze dus beter niet bij bijvoorbeeld de knoflook bewaren.

Gebruik je diepvries

Wil je groenten langer vers houden, dan kun je het nog blancheren en invriezen. Veel groenten en fruitsoorten kun je ook diepgevroren kopen. Dit doet vaak weinig af aan de kwaliteit. Denk hier dus over na, zeker als je maar 1 x in de week je boodschappen doet.

Bij Menuut.nl maken we veel gebruik van verse groenten en fruit in onze weekmenu’s. Benieuwd geworden? Kijk dan op Menuut.nl!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram