De 5 voordelen van kokosolie

Kokosolie wordt veel gebruikt in onze keuken. En dat is niet voor niks. Kokosolie kan veel voordelen hebben op je gezondheid. Natuurlijk als je het met mate consumeert. Alles waar ‘te’ voor staat is niet goed voor je. Maar waarom is kokosolie goed voor je lichaam? Dat leggen we uit!

Kokosolie
7 voordelen van kokosolie

Wat is kokosolie

Kokosolie of kokosvet wordt gemaakt uit het vruchtvlees van de kokosnoot. Dit wordt eerst gedroogd en daarna wordt de olie eruit geperst. Hoe het verder wordt verwerkt kan op verschillende manieren en dit bepaald meteen ook de kwaliteit van je product.

Er zit ook een enorm verschil in de kokosnoten die worden gebruikt: verse noten die op een gecontroleerde manier worden gedroogd of afval noten die worden verwerkt voor massaproductie. Wederom iets wat de kwaliteit van het product enorm beïnvloed.

Kokosolie is een bijzonder vet, wat tot 25 graden een vaste vorm heeft. Boven de 25 graden wordt het vloeibaar.

Kokosolie is een plantaardig, verzadigd vet met middellange vetzuurketens. Het is een vet wat goed kan tegen verhitten, zonder te oxideren of de voedingswaarde te verliezen. Het kan makkelijk verteerd worden door je lichaam, waardoor het snel energie levert zonder je dit te maken.

Verschillende soorten kokosolie

kokosnoten
kokosolie maken

Dat er verschil zit in kwaliteit van de kokosolie is uit bovenstaande al duidelijk, maar er zijn daarnaast op basis van het productieproces 2 soorten kokosolie te onderscheiden: de extra vierge kokosolie en de ontgeurde kokosolie.

Kokosolie extra vierge

Dit is de beste en meest natuurlijke variant die je kunt gebruiken van kokosolie. Dit is de pure olie die wordt geperst uit het gedroogde kokosnoot vruchtvlees, waarbij dus ook de voedingsstoffen worden behouden. Het enige wat hierna gebeurd is het uitfilteren van de kleine vezels die met olie mee uit het vruchtvlees zijn geperst. De schone olie die nu overblijft is de extra vierge kokosolie, ook wel ongeraffineerde kokosolie genoemd.

Ontgeurde kokosolie

Niet iedereen houdt van de smaak en geur van extra vierge kokosolie. Hierdoor zijn er ontgeurde vormen van kokosolie ontstaan. Het proces van ontgeuren heeft altijd invloed op de voedingswaarde.

De beste manier om te ontgeuren is op de mechanische manier, met waterdamp/stoom. Hierdoor blijft het eindproduct het meest natuurlijk, al zullen ook door het proces van verhitten bepaalde voedingsstoffen verloren gaan.

Een andere, minder gezonde manier van ontgeuren is het ontgeuren op de chemische manier, dus met oplosmiddelen. Deze oplosmiddelen kunnen achterblijven in het eindproduct en hiermee dus invloed hebben op de kwaliteit.

Gebruik dus het liefst extra vierge kokosolie, of kies de ontgeurde variant die met waterdamp is ontgeurd. Bestel je kokosolie in onze webshop, dan weet je zeker dat je kokosolie van de juiste kwaliteit koopt.

De 5 voordelen van kokosolie

De voordelen die we hier noemen zijn dus van toepassing als je kokosolie gebruikt van goede kwaliteit en liefst de extra vierge variant.

kokosolie
Kokosolie kun je sterk verhitten

1. Kokosolie levert snel energie

Het vet in kokosolie kan meteen worden gebruikt als energie en wordt niet als vet opgeslagen.

2. Kokosolie helpt belangrijke voedingsstoffen opnemen in de darm

Het vet in kokosolie kan helpen om de vet oplosbare vitamines in de darm op te nemen. Ook zijn verzadigde vetten nodig om calcium en magnesium goed op te kunnen nemen.

3. Kokosolie ondersteunt de darmgezondheid

Kokosolie bevat laurinezuur en caprylzuur. Dit zijn stoffen met ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Het kan hiermee ondersteunen om je darmmicrobioom te verbeteren, omdat het de overgroei van verkeerde bacteriën, virussen en schimmels kan helpen bestrijden.

kokosolie darmgezondheid
Kokosolie is goed voor de darmgezondheid

4. Kokosolie is goed voor de bloedsuikerspiegel

Kokosolie helpt om je bloedsuiker te stabiliseren. Kokosolie vertraagt de algehele spijsvertering, waardoor de glycemische index van je maaltijd wordt verlaagd. De koolhydraten uit de voeding worden geleidelijker afgebroken, omdat de vetten uit de kokosolie zelf door het lichaam meteen als energie kunnen worden gebruikt. Dit heeft ook weer een gunstig effect op de stofwisseling en de insuline functie en kan insuline resistente en diabetes helpen voorkomen. Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt voor een beter verzadigd gevoel, wat weer bijdraagt aan het behouden van een gezond gewicht.

5. Extra vierge kokosolie bevat antioxidanten

Niet geraffineerde kokosolie bevat polyfenolen en vitamine E die als anti-oxidanten werken in je lichaam en dus vrije radicalen neutraliseren.

Hoewel er nog meer wetenschappelijk onderzoek nodig is om de voordelen van kokosolie voor je lichaam te bewijzen vinden wij dat kokosolie zeker past binnen een gezond voedingspatroon. Uiteraard met mate, maar geldt dat niet voor alles? Ga niet ineens alleen kokosolie gebruiken, maar wissel het af met andere gezonde vetten, zoals olijfolie en avocado olie. Kies het liefst voor kokosolie extra vierge, maar hou er wel rekening mee dat je deze iets minder sterk kunt verhitten dan de geraffineerde variant.

Wil je meer informatie over een gezonde leefstijl? Kijk dan op menuut.nl

Volg ons op social media

https://www.instagram.com/menuut.nl/

https://www.facebook.com/menuut.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram