Gezond BBQ Recept – Top 6

Een gezond BBQ recept. Het klinkt een beetje als een sneeuwpop in de zomer. Dat kan toch niet samen?

BBQ wordt vaak geassocieerd met zwaar en vet eten, maar dat hoeft niet zo te zijn. Op deze pagina vind je heerlijke en gezonde BBQ recepten die perfect passen bij een gebalanceerde levensstijl. Probeer onze zalmfilets of ontdek andere gezonde BBQ recepten. Van heerlijke groentespiesjes tot een lekker eigen gemaakte BBQ saus. Hier vind je volop inspiratie voor een lekkere en gezonde BBQ.

bbq recept gezond
gezonde bbq recepten

BBQ Recept Zalm

Dit is een simpel en gezond BBQ recept met zalm. De zalm is makkelijk te bereiden op de grill en zit boordevol smaak. Perfect voor een lekkere, lichte maaltijd tijdens het barbecueën. Probeer dit recept en geniet van een gezonde BBQ met zalm!

Barbecue Zalmpakketjes

5 van 1 stem
ALLERGENEN Bevat Vis | Ei-Vrij | Glutenvrij | Graanvrij | Keto | Nachtschadevrij | Notenvrij | Pindavrij | Vrij van kunstmatige suikers | Zuivelvrij
Voorbereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Personen 4 pers

Keukengerei

  • Barbecue
  • Aluminiumfolie
  • Snijplank
  • Keukenmes
  • Maatlepels

Ingrediënten
 

Instructies
 

  • Neem 4 stukken aluminiumfolie en leg op ieder stuk een zalmfilet. Snij de Citroenen in plakjes en leg op elk stuk zalm 2 schijfjes citroen en 1 takje dille. Besprenkel met de olijfolie en vouw de pakketjes dicht.
    4 Zalmfilets, 4 takjes verse Dille, 2 Citroenen, 4 eetlepels Olijfolie Extra Vierge
  • Bak de zalm 10-15 minuten op de barbecue. Bestrooi voor het serveren met peper en zout.
    snufje Peper, snufje Zout

Eet smakelijk!

BBQ Recept Vegetarisch

Uiteraard hebben we ook een vegetarisch BBQ recept. Je hoeft niet altijd vlees op de BBQ te leggen om te genieten van een smaakvolle maaltijd. Deze courgetterolletjes kun je ook prima gebruiken als bijgerecht of tussendoortje.

Courgette Rolletjes van de Barbecue

5 van 1 stem
ALLERGENEN Ei-Vrij | Glutenvrij | Graanvrij | Keto | Nachtschadevrij | Notenvrij | Pindavrij | Vegetarisch | Vrij van kunstmatige suikers | Zuivelvrij
Totale tijd 15 minuten
Personen 2 pers

Keukengerei

  • Kaasschaaf
  • Maatlepels
  • Satéprikkers
  • Kom
  • Kwast

Ingrediënten
 

Instructies
 

  • Als je houten prikkers gebruikt, week ze dan eerst in water, zodat ze niet verbranden op de barbecue.
    Meng in een kom de olie met de italiaanse kruiden en wat peper en zout.
    Snij met een kaasschaaf (of mandoline) plakken van de courgette. Bestrijk de plakken met de kruidenolie, rol op en doe aan een prikker. Gebruik 3 rolletjes per stokje. Bestrooi met wat extra peper en zout en bak op de barbecue tot er mooie grilstrepen ontstaan.
    1 Courgette, 2 eetlepels Avocado Olie, 1 theelepel Italiaanse Kruiden, snufje Peper, snufje Zout

Eet smakelijk!

BBQ Recept gevulde Portobello

Dit is misschien wel 1 van mijn favoriete BBQ recepten. Origineel een oven recept maar heel simpel om te bouwen naar een BBQ recept. Doe de Portobello’s de eerste 15 minuten in aluminiumfolie zodat ook de gehakt goed gaart. Haal de laatste 5 minuten de folie er af om er nog even de lekkere grilsmaak in te krijgen.

Dit kun je prima als het enige gerecht van de BBQ avond gebruiken. Zeker in combinatie met de salade ben je goed gevuld.

Gevulde Portobello met Salade

Avondeten
Dit is nu eens een lekker gerecht voor op een zomeravond. De portobello kun je in plaats van in de oven ook lekker op de bbq klaar maken.
Terwijl die lekker ligt te grillen, maak je alvast de salade klaar en een simpele maar overheerlijke kruidenboter.
Enjoy!
5 van 1 stem
ALLERGENEN Bevat Rundvlees | Glutenvrij | Graanvrij | Keto | Notenvrij | Pindavrij | Vrij van kunstmatige suikers
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Avondeten
Personen 2 pers.

Keukengerei

  • Ovenschaal of Barbecue
  • Snijplank
  • Keukenmes
  • Maatlepels
  • Koekenpan

Ingrediënten
 

  • 1 teentje Knoflook
  • 2 eetlepels verse Peterselie
  • 100 gram Roomboter
  • snufje Zout
  • 150 gram Rundergehakt
  • 2 takjes verse Tijm
  • 2 takjes verse Rozemarijn
  • 1 Sjalotje
  • 1 Ei
  • 100 gram Pijnboompitten
  • 2 Portobello's
  • Olijfolie
  • 75 gram Gemengde Sla
  • 100 gram Cherrytomaten
  • 4 eetlepels Zwarte Olijven
  • 2 eetlepels Olijfolie Extra Vierge
  • 1 eetlepel Balsamico Azijn
  • snufje Peper
  • snufje Zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 175 graden Celsius of steek de barbecue aan.
  • Ris de blaadjes van de rozemarijn en de tijm en hak fijn. Snipper de sjalot. Meng het gehakt met de helft van de pijnboompitten, het ei, de kruiden en het uitje. Breng op smaak met peper en zout.
    2 takjes verse Tijm, 2 takjes verse Rozemarijn, 1 Sjalotje, 1 Ei, snufje Peper, snufje Zout, 150 gram Rundergehakt
  • Smeer de bolle kant van de portobello's in met wat olie. Vul het holle deel met het gehaktmengsel en bak 20 minuten in de voorverwarmde oven of op de barbecue. Als de barbecue te heet is kun je ze op een grillschaal leggen aan de zijkant van de barbecue zodat ze langzamer bakken en het gehakt goed kan garen.
    2 Portobello's, Olijfolie
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
    100 gram Pijnboompitten
  • Snij de knoflook fijn en hak de peterselie fijn. Meng met de roomboter en wat zout tot een kruidenboter.
    1 teentje Knoflook, 2 eetlepels verse Peterselie, 100 gram Roomboter, snufje Zout
  • Maak als laatste de salade. Halveer de tomaten. Meng de sla met de tomaten, olijven en rest van de pijnboompitten en meng met de olijfolie, azijn en wat peper en zout. Serveer de portobello's en schep een lekkere lepel kruidenboter op je bord.
    75 gram Gemengde Sla, 100 gram Cherrytomaten, 4 eetlepels Zwarte Olijven, 2 eetlepels Olijfolie Extra Vierge, 1 eetlepel Balsamico Azijn, snufje Peper, snufje Zout, 100 gram Pijnboompitten

Eet smakelijk!

Recept voor BBQ Saus

Een BBQ is natuurlijk niet compleet zonder BBQ saus. Maar in plaats van al die rommel uit een flesje of potje, kun je het ook heel simpel zelf maken. Super lekker en een stuk gezonder.

Barbecue Saus

5 van 1 stem
ALLERGENEN Ei-Vrij | Glutenvrij | Graanvrij | Notenvrij | Pindavrij | Vegetarisch | Vrij van kunstmatige suikers | Zuivelvrij
Bereidingstijd 25 minuten
afkoelen 10 minuten
Totale tijd 35 minuten
Personen 4 pers.

Keukengerei

  • Steelpan
  • Maatlepels
  • Staafmixer
  • Keukenmes
  • Snijplank
  • Keukenmachine

Ingrediënten
 

Instructies
 

  • Snijd de vijgen in dunne reepjes. Maal de gedroogde paddenstoelen in de keukenmachine fijn.
    6 gedroogde Vijgen, 10 gram Gedroogde Paddenstoelen
  • Doe alles in een steelpan en breng aan de kook. Laat 5-10 minuten zachtjes koken zodat de vijgen zacht worden en de smaken goed mengen. Voeg peper naar smaak toe. Laat iets afkoelen en pureer met de staafmixer tot een gladde saus.
    2 eetlepels Chiazaad, 200 ml Balsamico Azijn, 250 gram Gezeefde Tomaten, 150 ml Water, 2 eetlepels Coconut Aminos, 2 eetlepels Dijon Mosterd, 1 theelepel Uipoeder, 1 theelepel Knoflookpoeder, 1 theelepel Zeezout, snufje Peper

Eet smakelijk!

Recept voor Broodstengels met Knoflookdip

Hoe vaak heb jij je niet vol zitten proppen met stokbrood tijdens het wachten op je volgende stukje vlees van de BBQ. Resultaat: een volle opgeblazen buik en je blijft ook nog eens met al dat lekkers zitten omdat je daar uiteindelijk geen trek meer in hebt.

Met dit recept heb je een heerlijk bijgerecht voor bij je BBQ, maar ook nog steeds voldoende ruimte voor al dat andere lekkers.

O ja, die knoflookdip is trouwens niet alleen maar lekker bij je broodstengels, maar ook bij de rest van de BBQ.

Broodstengels met Knoflookdip

5 van 1 stem
ALLERGENEN Glutenvrij | Graanvrij | Nachtschadevrij | Notenvrij | Pindavrij | Vegetarisch | Vrij van kunstmatige suikers | Zuivelvrij
Voorbereidingstijd 10 minuten
Oventijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Personen 4 pers

Keukengerei

  • Bakpapier
  • Bakplaat
  • Kom
  • Keukebmachine of blender
  • Keukenweegschaal
  • Maatlepels
  • Steelpan

Ingrediënten
 

Voor de dip

  • 100 ml Kokosyoghurt
  • 2 teentjes Knoflook
  • 2 eetlepels verse Bieslook
  • snufje Peper
  • snufje Zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Smelt de kokosolie in een steelpan.
    60 ml Kokosolie
  • Pel de bakbanaan en doe samen met he ei, kokosolie, kokosmelk en appelciderazijn in een keukenmachine of blender en pureer tot een gladde massa. Roer het zout en 300 gram tapiocameel door het beslag.
    1 grote Bakbanaan, 1 Jumbo Ei, 60 ml Kokosolie, 60 ml Kokosmelk, 2 theelepels Appelciderazijn, 400 gram Tapiocameel, 1/2 theelepel Zeezout
  • Meng in een andere kom het kokosmeel met 100 gram tapiocameel en kneed dit met de hand door het deeg. Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken en maak hier slierten van. Leg deze op de bakplaat. Bak de stengels in 15 minuten gaar.
    400 gram Tapiocameel, 25 gram Kokosmeel
  • Maak ondertussen de knoflookdip. Hak de bieslook fijn en rasp of pers de knoflook en meng dit door de kokosyoghurt. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de stengels met de dip.
    100 ml Kokosyoghurt, 2 teentjes Knoflook, 2 eetlepels verse Bieslook, snufje Peper, snufje Zout

Eet smakelijk!

BBQ Recept Biefstuk met Chimichurri

Niets is lekkerder dan een goede gegrilde biefstuk van de BBQ toch? Fout?

Een goed gegrilde biefstuk, met een heerlijke Chimichurri en gegrilde sla is nog lekkerder!

Vervang de grilpan in onderstaande recept door jouw BBQ en je hebt een heerlijke BBQ avond.

Gegrilde Romaine sla met Biefstuk en Chimichurri

Avondeten
Hmmm. Bij dit soort gerechten komt de OERmens in mij naar boven.
Dit gerecht is geïnspireerd op een heerlijke BBQ die ik pas had bij mijn zwager.
Die heerlijke grillucht, even dat vlees laten sissen, en ja zelfs sla kun je grillen.
Mij kun je geen groter plezier doen.
En jij? Wat vind jij ervan?
5 van 2 stemmen
ALLERGENEN Bevat Noten | Bevat Rundvlees | Ei-Vrij | Glutenvrij | Graanvrij | Keto | Notenvrij | Pindavrij | Vrij van kunstmatige suikers | Zuivelvrij
Totale tijd 20 minuten
Gang Avondeten
Personen 2 pers.

Keukengerei

  • Grillpan
  • Snijplank
  • Keukenmes
  • Maatlepels
  • Staafmixer met Hakmolen

Ingrediënten
 

Voor de chimichurri

Voor de sla en de biefstuk

  • 2 kropjes mini Romaine Sla
  • 1 eetlepel Olijfolie
  • snufje Peper
  • snufje Zout
  • 2 stuks Biefstuk

Instructies
 

Voor de Chimichurri

  • Halveer de peper en verwijder de zaadlijst. Schil de ui en snij in stukken. Scheur de kruiden kleiner.
    1 rode Peper, 1 rode Ui, 15 gram Oregano, 15 gram Peterselie, 15 gram Munt
  • Doe de peper, knoflook, ui, oregano, peterselie, munt, olijfolie en azijn in de hakmolen van de staafmixer en maal tot een chimichurri. Breng op smaak met peper en zout.
    1 rode Peper, 1 rode Ui, 15 gram Oregano, 1 teentje Knoflook, 15 gram Peterselie, 15 gram Munt, 6 eetlepels Olijfolie Extra Vierge, 2 eetlepels Balsamico Azijn, snufje Peper, snufje Zout

Voor de sla en biefstuk

  • Snij de kropjes romaine sla in kwarten. Bestrijk met wat olijfolie en peper en zout.
    2 kropjes mini Romaine Sla, 1 eetlepel Olijfolie, snufje Peper, snufje Zout
  • Verhit de grillpan op hoog vuur en grill de sla rondom gedurende een paar minuten tot je grillstrepen ziet ontstaan. Niet te lang, anders wordt de sla erg slap.
  • Leg de sla op de borden. Bestrooi de biefstuk met peper en zout en grill deze in de grillpan zoals je ze lekker vindt (rare of medium-rare).
    snufje Peper, 2 stuks Biefstuk, snufje Zout
  • Leg de biefstuk bij de sla op de borden en serveer met de chimichurri saus.

Eet smakelijk!

Gezonde en lekkere recepten

Vond je deze recepten lekker?

Zou je iedere dag wel lekker en gezond willen eten, maar weet je niet waar je moet beginnen?

Probeer dan nu onze weekmenu’s en ontdek hoe leuk gezond eten kan zijn.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram