Groenten en fruit over? 4 tips wat je ermee kunt doen!
Inhoudsopgave
We hebben het allemaal: restjes groenten en fruit in je groentela of kelder. Weggooien is zonde! Maar wat doe je ermee? Wij geven je 4 tips!
Tip 1: Kook er soep van!
Heel veel groenten lenen zich prima om er soep van te koken. Denk aan wortel, tomaat, paprika, bleekselderij, prei, broccoli, bloemkool, pastinaak, knolselderij, zoete aardappel en pompoen. Van alle knolgroenten kun je eigenlijk wel een soep maken.
En soep maken is heel simpel. De meeste mensen hebben wel bouillonblokjes in huis. Ook ui en knoflook zijn vaak op voorraad.
Dan heb je de basis van je soep al! Snipper een ui en snij 2 teentjes knoflook fijn. Smelt wat boter in een soeppan en fruit de ui en knoflook 1-2 minuten aan. Snij de groentes die je over hebt fijn als je de soep zo wilt eten. Wil je de soep pureren, dan kun je de groenten wat grover snijden.
Voeg de groenten toe. Bak kort mee. Voeg 1,5-2 liter bouillon naar keuze toe en laat koken tot de groenten gaar zijn. Soep van een knolgroente (pastinaak, knolselderij, zoete aardappel, pompoen, etc) pureer ik na het koken het liefst tot een gladde en romige soep.
Tip 2: Maak een salade!
Restjes sla, spinazie, komkommer, avocado, koriander, peterselie en kool tover je makkelijk om tot een salade. Fruit als appels, druiven en mandarijnen of sinaasappels kun je hier vaak ook aan toevoegen.
Een dressing maak je eenvoudig met een combinatie van olijfolie en azijn (verhouding vaak 2:1) en breng je op smaak met wat peper en zout en eventueel ander kruiden die je lekker vindt. Heb je liever een wat romigere dressing? Meng dan wat mayonaise met citroensap en peper en zout.
Voeg eventueel een gekookt eitje, pitten, zaden of noten toe voor extra vulling en een bite.
Tip 3: Maak een omelet!
Veel groenten kun je ook makkelijk toevoegen aan een omelet. Denk aan verse kruiden, bosui, prei, spinazie, tomaat en paprika. Ook paddenstoelen die je over hebt kun je zo toch eenvoudig opmaken. Je kunt ervoor kiezen de eieren los te kloppen en de groenten erdoorheen te mengen en het geheel in een pan met wat vet te laten stollen (eventueel met het deksel op de pan).
Je kunt er ook voor kiezen het ei en de groenten apart te bakken en vervolgens samen te eten.
Tip 4: Maak een smoothie!
Veel soorten fruit lenen zich prima om een smoothie te maken. Zeker als je nog banaan en avocado in huis hebt komt het al snel goed. Kies een vloeistof, bijvoorbeeld kokoswater of gewoon water en blend hier groente als spinazie en boerenkool met fruit (banaan, mango, sinaasappel, appel) in.
Dus groenten en fruit weggooien? Natuurlijk niet!
Heb jij nog tips wat je kunt doen met groenten en fruit die je over hebt? Deel dit op Instagram met #menuut.nl.
Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Strikt noodzakelijke cookies
Strikt noodzakelijke cookie moet te allen tijde worden ingeschakeld, zodat we je voorkeuren voor cookie instellingen kunnen opslaan.
Cookies van derden
Deze site gebruikt Google Analytics om anonieme informatie zoals bezoekersaantallen en meest populaire pagina's te verzamelen.
Door deze cookie aan te laten staan help je onze site te verbeteren.
Schakel eerst strikt noodzakelijke cookies in om je voorkeuren op te slaan!