Hoe maak je mayonaise?

Hoe maak je zelf de perfecte mayonaise? Hier zijn verschillende manieren voor. In dit artikel worden verschillende manieren om mayonaise te maken besproken. Maar we beginnen met het recept!

Wat is het recept voor mayonaise?

Een goede mayonaise begint natuurlijk met de goede ingrediënten:

  • 2 theelepels mosterd, bijvoorbeeld dijonmosterd
  • 4 eetlepels appelazijn of andere azijn naar keuze. Je kunt ook citroensap gebruiken.
  • 1 ei
  • 200-250 ml milde olijfolie of een andere neutrale olie, zoals zonnebloemolie of arachideolie
  • zout

Hoe maak je mayonaise?

Er zijn veel manieren waarop je mayonaise kunt maken. Je kunt voor gemak kiezen en gebruik maken van een blender of staafmixer. Je kunt het natuurlijk ook ouderwets met de hand maken. Hieronder worden deze 3 manieren verder toegelicht.

Hoe maak je mayonaise met de blender?

Doe de mosterd, de azijn, het ei en eventueel zout in de blender. Meng dit op de laagste stand door elkaar. Schenk nu terwijl de blender op de laagste stand draait langzaam de olijfolie in een dunne straal in de blender. Het mengsel wordt dikker als je er meer olie bij schenkt. Hier kun je dus een beetje mee spelen. Meestal is je mayonaise met de blender in ongeveer 5 minuten klaar.

Hoe maak je mayonaise met de staafmixer?

Doe de mosterd, de azijn, het ei en eventueel zout in het bakje van de staafmixer. Draai dit even goed door. Voeg een scheutje olie toe en draai weer. Draai steeds even tot je gaat zien dat de olie zich bindt. Voeg steeds een beetje olie toe en mix weer, tot je vindt dat de saus de juiste dikte heeft. Mayonaise is met de staafmixer het snelst klaar. Dit kan al binnen 2 minuten.

Hoe maak je mayonaise met de hand?

Je kunt natuurlijk ook gewoon mayonaise maken door hard te kloppen met een garde. Je doet dan eigenlijk hetzelfde als met een mixer, alleen duurt het langer voor de saus gaat binden.

Klop met de garde eerst de mosterd, azijn en het ei door elkaar. Eventueel dus weer wat zout. Voeg dan een scheutje olie toe en blijf kloppen tot de mayonaise begint te binden. Blijf steeds een scheutje olie toevoegen en kloppen tot je vindt dat de saus weer de juiste dikte heeft.

Mayonaise maken met de hand duurt uiteraard het langst. Hoe lang hang af van hoe hard je kunt kloppen. Het kan zeker wel 30 minuten duren voordat je mayonaise de juiste dikte heeft gekregen.

Hoe wordt mayonaise dikker?

Mayonaise wordt dikker naarmate je meer olie toevoegt. Je moet hier dus een beetje mee spelen en zelf bepalen wanneer jij vindt dat de mayonaise de juiste dikte heeft gekregen.

Hoe maak je mayonaise met een andere smaak?

Je kunt voor de smaak van je mayonaise natuurlijk al variëren met de basis ingrediënten, dus je mosterd, je azijn of je olie.

Je kunt de smaak ook op een andere manier variëren. Je kunt bijvoorbeeld honing toevoegen of gedroogde kruiden, of gewoon peper en zout. Knoflook doet het natuurlijk ook goed als je een aioli wilt maken.

Natte ingrediënten, dus bijvoorbeeld honing of geperste knoflook voeg je het makkelijkst bij de eerste stap toe. Als je aioli wilt maken kun je de mosterd weglaten.

Gedroogde kruiden en peper kun je het beste als laatste toevoegen als de mayonaise al op dikte is, zodat je tussendoor kunt proeven. Eventueel kun je een kruid ook gepureerd aan de olie toevoegen.

Je kunt dus op heel veel manieren de mayonaise smaak geven.

Mijn mayonaise wordt niet dik, wat nu?

Geen paniek! Het kan altijd gebeuren dat de mayonaise gaat schiften en dus niet dikker wordt. Meestal gebeurt dit omdat de olie te snel wordt toegevoegd.

Je hoeft de geschifte mayonaise niet weg te gooien. Doe het in een maatbeker, zodat je makkelijk kunt schenken. Maak daarna je materialen even goed schoon en begin opnieuw. Je doet dus weer mosterd, azijn en ei in de blender, staafmixer of in een kom en mengt dit goed door elkaar. Je voegt nu alleen geen olie toe, maar de geschifte mayonaise. Giet dit net als de olie langzaam bij het eimengsel en klop, mix of blend net zo lang tot de mayonaise de juiste dikte heeft.

Hoe bewaar je de mayonaise?

Je kunt de mayonaise in een afgesloten pot zeker 2 weken of langer in de koelkast bewaren. Zorg wel dat je de mayonaise er altijd met een schone lepel uitschept, zodat het niet wordt vervuild met etensresten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je mayonaise toch gaat bederven.

Zelfgemaakte mayonaise past prima binnen een gezond weekmenu. Benieuwd hoe je dit op een gezonde manier kunt toepassen? Kijk dan eens op Menuut.nl.

Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram