Hoe pocheer je een ei?

Een gepocheerd eitje, hoe lekker is dat! Maar heb je ze weleens zelf gemaakt? En ging dat goed? Vaak is het toch best een uitdaging om het perfecte gepocheerde eitje te maken. In dit artikel wordt stap voor stap uitgelegd hoe je het kunt doen.

Maar allereerst de theorie achter de techniek!

Wat is pocheren?

Bij pocheren wordt voedsel op een langzame manier gegaard in vocht dat net onder het kookpunt zit, dus tussen 80 en 95 graden Celsius. Door deze langzame manier van garen voorkom je dat tere voedingsmiddelen beschadigen of helemaal stuk worden gekookt.

Ook behouden voedingsmiddelen hun textuur en sappigheid met pocheren.

Stapsgewijs een ei pocheren

Hoe pocheer je nu een ei? Gebruik het liefst verse eieren. Het eiwit zit steviger om het eigeel heen en dat maakt pocheren al een stuk makkelijker, omdat het ei makkelijker 1 geheel blijft.

  • Stap 1: Begin met een ruime pan met water wat je tegen de kook aanbrengt. Je ziet dan kleine belletjes opstijgen. Zet het vuur uit. Het water mag niet koken met grote bubbels. Het is dan bijna onmogelijk om het ei bij elkaar te houden.
  • Eventueel kun je wat zout (1/2 eetlepel per liter) en azijn/citroensap (1 eetlepel per liter) aan het water toevoegen. Zuur zorgt dat het ei beter bij elkaar blijft.
  • Stap 2: Maak met een lepel een draaikolk in het water door snel grote rondjes door de pan te draaien.
  • Stap 3: Breek nu een ei in het midden van de draaikolk. De draaikolk zal ervoor zorgen dat het ei één geheel blijft.
  • Stap 4: Laat het ei 3-4 minuten zo garen als je een zacht eitje wilt. Wacht 5-6 minuten voor een hard ei. Dit hangt natuurlijk wel een beetje af van de grootte van het ei. Het eiwit moet bij een zacht eitje net gestold zijn.
  • Stap 5: Schep het ei voorzichtig uit het water met een schuimspaan en laat het uitlekken op wat keukenpapier.

Lukt het echt niet op deze manier? Dan kun je smokkelen door het ei te breken boven een theezeefje en het zeefje voorzichtig in het water te laten zakken en het ei zo te garen. Als je meerdere eieren tegelijk wilt pocheren kun je de eieren ook afzonderlijk breken in een met olie besmeerd boterhamzakje. Knoop de zakjes strak rond het ei dicht. Je kunt dan meerdere zakjes met ei tegelijk garen in het water.

Welke voedingsmiddelen kun je nog meer pocheren?

Naast eieren zijn er andere voedingsmiddelen die je kunt garen door ze te pocheren.

Denk aan kip en vis. Deze kun je koken, maar als je ze pocheert blijft zowel de kip als de vis sappiger.

Gebruik zoveel water dat de kip of vis net onderstaat. Gebruik 1 eetlepel zout per liter water of gebruik een bouillonblokje. Vis is meestal binnen 5-10 minuten gaat. De vis moet ondoorschijnend wit zijn, net uit elkaar beginnen te vallen en indien met graat, zonder kracht van de graat te halen zijn. Kip heeft iets langer nodig, zo’n 13-16 minuten.

Misschien niet helemaal verwacht, maar fruit is ook goed te pocheren. Denk aan stoofpeertjes. Door ze te pocheren voorkom je dat ze worden kapot gekookt en dat je dus een perenprutje krijgt. Bij fruit kun je het water wat zoet maken door wat fruitsap toe te voegen.

Probeer het eens uit en geniet ervan!

Wil je gezonder eten, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Kijk dan eens op Menuut.nl.

Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram