Wat is au bain-marie?

Als je regelmatig in de keuken staat en je kookt weleens een recept, dan ben je de term vast weleens tegen gekomen: au bain-marie. Wat is dit en hoe kun je het toepassen?

Wat is au bain-marie verwarmen?

Au bain-marie is een kooktechniek uit de klassieke Franse keuken. Bij deze techniek verwarm je een ingrediënt in een kom boven een pan met kokend water. Zo worden de ingrediënten toch warm, zonder dat ze nat worden.

Wanneer gebruik je au bain-marie?

Door au bain-marie te verwarmen wordt het ingrediënt wat je wilt verwarmen nooit warmer dan 100 graden. Dit is namelijk de kooktemperatuur van water. Dit zorgt dat je product in de kom niet zal verbranden. Het wordt bijvoorbeeld regelmatig gebruikt om chocolade te smelten. Je kunt het ook gebruiken om sauzen te verwarmen. Het wordt ook gebruikt om toetjes met ei op te kloppen zonder dat het ei gaat stollen.

Hoe doe je het?

Je hebt speciale au bain-marie pannen die zo zijn gemaakt dat ze makkelijk op je pannen blijven hangen. Je kunt echter ook gewoon een glazen of metalen kom gebruiken. Let wel op dat een metalen kom vaak erg warm kan worden!

Kies in ieder geval een pan en een kom van een formaat, dat de kom in de pan kan hangen, zonder de bodem te raken en dat er ook nog ruimte is voor een laagje water.

Zet een pan op het vuur met een laagje water wat je aan de kook brengt. Hierop zet je de kom met het product wat je wilt opwarmen. De kom mag het water dus niet raken! De stoom van het kokende water zal de kom opwarmen.

Producten afkoelen met au bain-marie

Je kunt ook producten afkoelen met au bain-marie. Dan gebruik je in plaats van een pan met een laagje kokend water, een grotere kom of pan met koud water of zelfs ijs. Hierop plaats je dan de kom met hetgeen je wilt afkoelen. Al roerende koelt je product sneller af, dan dat je het gewoon weg zet om af te koelen.

Wil je meer inspiratie over gezond eten? Kijk dan op Menuut.nl.

Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram