Wat is blancheren?

Als je regelmatig kookt kom je ook weleens termen tegen waar je niet goed weet wat ze bedoelen. Denk aan Julienne snijden, au bain-marie verwarmen, maar ook bijvoorbeeld blancheren van groente. Maar wat bedoelen ze dan precies?

Hoe werkt blancheren?

Blancheren is een kooktechniek waarbij fruit of groente maar heel kort kookt. Na dit korte koken worden de producten snel afgekoeld in koud water of ijs om het kookproces te stoppen. Hierdoor zullen de groenten niet verder garen.

Wat is het nut van blancheren?

Je kunt blancheren om verschillende redenen:

  • Groenten blijven door blancheren beetgaar en knapperig.
  • Groenten behouden ook hun groene kleur.
  • Door blancheren zorg je er wel voor dat bacteriën worden gedood.
  • Blancheren van groente of fruit kan ook zorgen voor een betere smaak. Denk bijvoorbeeld aan een minder bittere smaak van kool of minder zuur worden van zure fruitsoorten.
  • Groenten en fruit die je langer wilt bewaren kun je na blancheren invriezen. Het blancheren zorgt dat het rijpings- of rottingsproces stopt. Hierdoor kun je fruit en groente dus beter bewaren. Zorg wel dat je het eten al in porties verdeeld voordat je het invriest.
  • Je kunt het vel van tomaten of de schil van perziken ook makkelijker verwijderen door ze kort te blancheren.

Hoe kun je blancheren?

Er zijn verschillende manieren waarop je groente en fruit kunt blancheren.

De meest gebruikte methode is dat je blancheert in kokend water. Hiervoor breng je het water eerst aan de kook, waarna je het fruit of de groente toevoegt. Zorg dat het water blijft koken! Na enkele minuten haal je het uit het kokende water en spoel je het af met of dompel je het onder in ijskoud water.

Een tweede methode is door het gebruik van een stoompan. Voordeel is dat met stomen de vitamines en mineralen beter behouden blijven.

Hoe lang moet je blancheren?

Hoe lang je moet blancheren hangt helemaal af van het product dat je gebruikt. Groene bladgroenten hebben maar enkele seconden nodig, bijvoorbeeld spinazie. Groenten als kool en broccoli moeten vaak wel enkele minuten gekookt worden.

Zoek je inspiratie voor een gezond weekmenu? Kijk dan op Menuut.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram