9 Koolhydraatarme recepten, tips en boodschappenlijst.

De lekkerste koolhydraatarme recepten vindt je bij Menuut. We hebben koolhydraatarme recepten voor ontbijt, lunch en diner. Daarnaast zijn onze recepten niet alleen koolhydraatarm maar bijna allemaal ook nog eens glutenvrij en lactosevrij.

koolhydraatarm recept
koolhydraatarm dieet

Je wilt graag beginnen met koolhydraatarm eten. Vaak is het dan een hele uitdaging om de juiste recepten en ingrediënten te vinden. Ook wordt er veel te vaak alleen maar gefocust op het schrappen van calorieën en minder koolhydraten eten.

Zelf hou ik van lekker en veel eten en dat wil ik ook graag terugzien in een koolhydraatarm recept. In onze recepten gebruiken wij zo min mogelijk pakjes en zakjes en zo veel mogelijk natuurlijke koolhydraatarme producten.

Wat is koolhydraatarm eten?

koolhydraatarm ontbijt
gezonde recepten afvallen

Koolhydraten bestaan uit suikers, zetmeel en vezels. Wanneer je een koolhydraatarm of low carb dieet volgt, beperk je de hoeveelheid koolhydraten in je voeding. Zeker niet helemaal schrappen, want je hebt absoluut koolhydraten nodig. Koolhydraten zitten in veel producten en het is de zaak om de juiste voedingsbron te kiezen. Vermijdt snelle koolhydraten en zetmeel rijke voeding, zoals bijvoorbeeld brood, witte pasta, rijst en aardappels. Eet liever groenten zoals pastinaak, zoete aardappel, pompoen, knolselderij, koolraap en rode biet.

Het is belangrijk dat je wel voldoende gezonde vetten en eiwitten binnenkrijgt. Denk hierbij aan noten, zaden en pitten, eieren, gezonde oliën, vlees, vis en gevogelte. Bij een koolhydraatarm dieet haal je namelijk de meeste energie uit vetten en eiwitten. Ook zorgt het eten van vetten en eiwitten langer voor een verzadigd gevoel. Hierdoor heb je minder trek tussen de maaltijden door en kan dit bijvoorbeeld helpen bij het afvallen.

Wil je hier meer over weten? De uitgebreide uitleg over koolhydraatarm eten vind je in ons artikel: Koolhydraatarm dieet: gezond?

Voordelen van een koolhydraatarm dieet

afvallen zonder dieet
gezond afvallen

Het volgen van een koolhydraat arm dieet heeft heel veel voordelen. Zoals gezegd kan het helpen bij afvallen maar het heeft nog veel meer voordelen.

Koolhydraatarm eten kan bijdrage aan het omkeren van ernstige welvaartsziektes zoals insulineresistentie, diabetes type 2 en het metabool syndroom. Het eten van de juiste koolhydraten zorgt er ook voor dat je voldoende vezels binnen krijgt. Vezels zorgen voor een goede darmflora, een goede spijsvertering en een eind aan die opgeblazen of pijnlijke buik.

De lekkerste koolhydraatarme recepten

koolhydraatarme recept
salade kip bloemkool

Zoals gezegd hou ik zelf dus vooral van lekker eten. Daarom focus ik niet alleen op makkelijke koolhydraatarme recepten maar vooral ook op lekkere recepten. Een portie bevat uiteraard wel het juiste aantal koolhydraten, eiwitten en vetten.

Daarnaast vermijden we ook bepaalde ingrediënten. Zo gebruiken we bijvoorbeeld geen toegevoegde suikers. Zuivel, zoals kaas, alleen heel af en toe in beperkte mate. Ook peulvruchten zal je bij ons niet vaak in een recept zien, omdat veel mensen daar slecht op reageren.

Wat je wel tegenkomt is heel veel verse groenten en fruit. Het liefst 500 gram groente en fruit per dag. Groenten kun je ook heel makkelijk in een gerecht “verstoppen” door bijvoorbeeld bloemkoolrijst te gebruiken. Maar ook een stukje biologische kip, verse vis of grasgevoerd vlees kom je regelmatig in een recept tegen. Dat is niet alleen erg gezond maar ook nog eens superlekker.

Koolhydraatarm recept voor ontbijt, lunch en diner.

Bij onze weekmenu’s krijg je iedere werkdag een koolhydraatarm recept voor ontbijt, lunch en diner. Lekkere pannenkoeken voor het ontbijt. Een heerlijke frisse salade met verse aardbeien als lunch. Tot slot dan nog een heerlijke avond maaltijd met een grote hoeveelheid groente of pizza uit de oven.

Hieronder een aantal lekkere gerechten om uit te proberen. Eet smakelijk.

Koken met koolhydraatarme recepten, 4 handige tips.

koolhydraatarm dieet tips
tips koolhydraatarm eten

Wanneer je nieuwe recepten en gerechten gaat proberen, is het altijd even wennen. Daarom krijg je nog wat tips voor het klaarmaken van koolhydraatarme recepten.

  • Tip 1: Start met kleine aanpassingen. Dat maakt het wat makkelijker in het begin. Pak bijvoorbeeld eens bloemkoolrijst in plaats van gewone rijst. Of vervang gewone aardappelen eens door zoete aardappelen.
  • Tips 2: Als je een nieuwe bereidingsmethode gaat proberen, werk dan met producten en ingrediënten waar je al bekend mee bent. Dan is dat in ieder geval al vertrouwd.
  • Tip 3: Probeer de 3 dagen regel eens uit. Wat je op dag 1 eet, doe je op dag 2 en 3 niet. Daarna begin je weer opnieuw. Zo breng je op een makkelijke manier variatie in je dieet
  • Tip 4: Wil je zelf niet al te veel nadenken over welke recepten je vandaag weer gaat eten? Probeer dan ons onze weekmenu’s. Zo ben je verzekerd van inspiratie, variatie en gemak terwijl je lekker en koolhydraatarm eet.

Een koolhydraatarme boodschappenlijst

boodschappenlijst
koolhydraatarme producten

Nog een hele mooie bonus bij onze weekmenu’s is dat je hier gratis een koolhydraatarme boodschappenlijst bij krijgt. Sterker nog, wanneer je het aantal personen aanpast, verandert de boodschappenlijst automatisch mee.

Heb je al trek gekregen en ben je benieuwd naar nog meer recepten van Menuut? Dan heb ik nog een cadeautje voor je.

Download hier nog 9 extra koolhydraatarme recepten en geniet er van!

Veelgestelde vragen

Hieronder nog een aantal vragen die vaak gesteld en waar jij waarschijnlijk ook mee zit. Heb je een ander vraag? Stuur me gerust een berichtje via nick@menuut.nl

Wat is koolhydraatarm eten?

Dat heb ik hierboven al even kort uitgelegd. Wil je hier meer over weten? De uitgebreide uitleg vind je in ons artikel: Koolhydraatarm dieet: recepten, tips en productenlijst

Wat mag je wel en niet eten bij een koolhydraatarm dieet

Je mag vooral heel veel wel eten. Sowieso hou ik niet van de uitspraak dit mag wel en dit mag niet. Het gaat uiteindelijk allemaal om balans. Ik volg zelf de 80/20 regel. Als je 80% van de tijd gezond eet, mag je die andere 20% heus wel eens wat ongezonder doen. Zoals iemand het pasgeleden het treffend tegen me zei: “Als het vuur goed brand, mag je er best wel eens wat rommel op gooien”. Zo geldt het ook voor je lijf.

Welke tussendoortjes bij koolhydraatarm dieet?

Wanneer je de juiste voeding en de juist hoeveelheden eet zul je merken dat je uiteindelijk helemaal geen behoefte meer hebt aan tussendoortjes. Heb je nu toch echt snacktrek, pak dan gewoon een paar handjes noten of een paar stuks fruit. Wacht dan een kwartiertje en kijk daarna of je nog steeds honger hebt.

Wat ook goed helpt tegen een honger gevoel is het drinken van 2 glazen lauw water. Vaak heb je namelijk niet echt honger, maar gewoon een lege maag. Wacht ook weer een kwartiertje en kijk hoe je je dan voelt. Blijf je honger houden tussen de maaltijden door, dan heb je misschien gewoon niet genoeg aan de porties die je eet. Vergroot je porties en kijk of het dan beter goed.

Als je natuurlijke voeding eet, kun je je eigenlijk niet overeten. Ooit al eens geprobeerd om 3 stuks bloemkool in 1 keer op te eten?

Hoeveel gram koolhydraten mag je bij een koolhydraatarm dieet?

Uiteraard hangt de hoeveelheid koolhydraten die je nodig hebt ook af van je totale energie behoefte. Daarom heb ik het ook liever niet over hoeveel gram koolhydraten je mag eten maar over hoeveel procent van je totale calorie inname uit koolhydraten mag bestaan. Bij een gematigd koolhydraatarm dieet, zoals bij Menuut, bestaat ongeveer 40% van je calorie inname uit koolhydraten.

Wil jij ook koolhydraatarm eten met een beetje hulp? Kijk dan op Menuut hoe het werkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram