Koolhydraatarm dieet: Recepten, tips en productenlijst

Je wilt koolhydraatarm eten. Good for you! Maar wat is een koolhydraatarm dieet nu precies? Waar vind je lekkere koolhydraatarme recepten? Wat mag je wel en niet eten bij een koolhydraatarm dieet? En waar moet je rekening mee houden als je koolhydraat arm eet?

koolhydraatarm eten
koolhydraat arm dieet

Koolhydraatarm dieet. Wat is het?

Een koolhydraatarm dieet is een eetpatroon waarbij je lichaam relatief veel energie uit eiwitten en vet haalt en weinig energie uit koolhydraten. Een beperking van de hoeveelheid koolhydraten dus. Terug naar de tijd hoe wij als mens oorspronkelijk aten. Ik heb het dan ook liever over een voedingspatroon dan een dieet. Een dieet is iets tijdelijks. Wij gaan voor een gezond eetpatroon waarbij duurzame verandering ontstaat waarmee jij jouw gezondheid blijvend verbetert.

Een koolhydraatarm dieet wordt ook wel eens “laag koolhydraat hoog vet dieet” genoemd. Een extreme vorm hiervan is het ketogeen dieet of keto dieet.

Je eet dan maximaal 20 – 50 gram koolhydraten per dag, wat extreem weinig is, uit je voeding. Let wel, een ketogeen dieet is behoorlijk streng en ingrijpend en wanneer dit dieet niet goed is uitgebalanceerd levert dit mogelijk bepaalde voedingstekorten op. Ook kun je tijdelijk last krijgen van de keto griep. Dit kan ook bij een koolhydraatarm dieet, maar dan zijn de symptomen vaak wel milder.

Een keto-dieet wordt onder bepaalde omstandigheden en medische begeleiding voorgeschreven bij patiënten met welvaartsziektes als diabetes type 2, obesitas, beginnende Alzheimer, Parkinson en epilepsie.

Een keto dieet is dus anders dan een koolhydraatarm dieet.

Een koolhydraatarm dieet is ontzettend effectief. Het kan bijdragen aan het omkeren van een aantal ernstige welvaartziektes, waaronder obesitas, diabetes 2, hart en vaatziekten en het metabool syndroom.

Wat is een low carb of koolhydraatarm dieet?

koolhydraatarm
weinig koolhydraten

Je lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. Deze energie haalt je lichaam uit onze voeding in de vorm van koolhydraten, eiwitten en vetten. Je moet dus ook niet te weinig koolhydraten eten.

Onze voorouders haalden deze energie voornamelijk uit gezonde vetten en voldoende eiwitten. Koolhydraten maakten een relatief klein onderdeel uit van hun voedingsinname. Vandaag de dag, in ons huidige westerse eetpatroon, halen wij de meeste energie uit onze koolhydrateninname. Exact. Omgekeerde wereld dus!

Wij consumeren onnoemelijk veel toegevoegde suikers, brood, ontbijtgranen, aardappels, rijst of pasta bij elke maaltijd. Gemiddeld halen we 50-70% van onze dagelijkse energie uit koolhydraatrijke producten.

Uit onderzoeken en ervaringen blijkt dat ons lichaam niet goed met deze grote hoeveelheden kan omgaan. We functioneren beter op koolhydraatarm eten. Een koolhydraatbeperkt dieet dus.

Koolhydraatarm dieet: wat mag je eten?

wat mag je eten
koolhydraatarme producten

Nogmaals, koolhydraten eten is goed. Eet dus zeker niet te weinig koolhydraten. Je lichaam heeft koolhydraten nodig om te functioneren. Wanneer je deze uit de juiste voedingsmiddelen haalt krijg je bijvoorbeeld ook vezels binnen. Die zorgen voor de opname van essentiële voedingsstoffen.

Wanneer mensen starten met koolhydraat arm eten, zie ik jammer genoeg veel te vaak dat ze ook naar kunstmatige koolhydraatarme snacks grijpen. Suikervervangers, light producten, low carb energy bars en ga zo maar door.

Het probleem is dat deze misschien wel koolhydraatarm zijn, maar tegelijkertijd vaak vol zitten met allerlei kunstmatige stoffen en e-nummers. Je valt eigenlijk van de regen in de drup. Wanneer je koolhydraatarm gaat eten, doe dit dan wel zo natuurlijk mogelijk. Gebruik zo min mogelijk pakjes en zakjes en kies gezonde producten.

En als je de juiste dingen eet, is dit een dieet waarbij je eigenlijk altijd kunt eten tot je lekker vol zit. Dan heb je uiteindelijk helemaal geen behoefte meer aan snacks en tussendoortjes. Ik weet niet hoe met jou zit, maar ik ken geen enkel ander dieet waarbij dat het geval is.

Gezonde koolhydraat arme producten

koolhydraatarme producten
koolhydraatarm vervangen
 • Groenten: Alle groenten, zeker groene bladgroenten en diegene die boven de grond groeien. Groenten die onder de grond groeien, denk aan wortelen en zoete aardappel, bevatten wat extra koolhydraten maar dit zijn altijd nog steeds gezonde langzame koolhydraten!
 • Fruit: Ook fruit past prima in een koolhydraatarm voedingspatroon. Naast de suikers die er in zitten eet je namelijk ook vezels. Hier zitten de suikers namelijk netjes in opgesloten. Dit verschilt wel een beetje per fruitsoort.
 • Ongezouten Noten, zaden en pitten: Eet alle soorten die je kent. Behalve pinda’s die vallen hier niet onder. Let op! In noten, zaden en pitten zitten relatief veel calorieën. Is afvallen je doel met dieet, ga er dan verstandig mee om. Het gaat altijd nog om inname en verbruik.
 • Eieren: Ben je in goede gezondheid dan kun je dagelijks zeker 2 eieren eten. Het maakt niet uit of dat gebakken of gekookte eieren zijn. Bij voorkeur natuurlijk wel scharreleieren. En ja, geen angst voor je cholesterol! Eieren hebben daar geen invloed op ondanks dat hardnekkige fabeltje.
 • Vette vis: Koudwatervissen als wilde zalm, haring, sardientjes of makreel zijn koolhydraatarm en erg gezond door hun goede omega-3 vetten. Zet deze twee keer per week op je koolhydraatarme weekmenu. Ook tonijn is zo’n toppertje.
 • Schaal- en Schelpdieren: Zoals bijvoorbeeld garnalen, kreeft, oesters en mosselen.
 • Zeewieren: Zeekraal, nori, kelp, wakame, spirulina. Tegenwoordig steeds makkelijker verkrijgbaar en supergezond! Rijk aan mineralen zoals zink, selenium en magnesium.
 • Natuurlijke oliën en vetten: Uit vetten mag jij jouw energie halen als je koolhydraatarm eet. Wees dan ook niet zuinig met natuurlijke oliën. Ga voor extra virgine olijfolie, kokosolie, roomboter of ghee (= geklaarde boter).
 • Gras gevoerd vlees of gevogelte: Vlees is zeker een geschikt product voor koolhydraatarm eten. Advies is wel om gras gevoerd vlees en producten van gras gevoerde dieren te eten. Waarom? Minder ongezonde stoffen in hun producten, beter voor milieu én dieren. Het liefst kiezen wij gevogelte en vis om te zorgen dat we voldoende eiwitten binnen krijgen.

Hey, ik zie nergens griekse yoghurt, kaas, melk of andere zuivelproducten voorbij komen. Dat past toch ook prima in een koolhydraatarm dieet. In principe heb je daar gelijk in, alleen is het zodat een hoop mensen lactose intolerant zijn of gevoelig voor caseïne. Vaak zonder dat ze het zelf weten. Om die reden heb ik ze niet in dit overzicht meegenomen. Maar als je puur naar de suikers kijkt passen ze inderdaad in een koolhydraatarm dieet.

Koolhydraatarm drinken?

koolhydraatarm drinken
drinken koolhydraatarm dieet

Je hoeft niet alleen maar ongezoete amandelmelk te drinken hoor;). Al is dat wel erg lekker in bepaalde recepten. Je mag in principe best veel drinken, zolang er maar geen toegevoegde suikers in zitten. En pas ook op met vruchtensappen. In een glas jus d’orange gaan zo 3 sinaasappels. Als je daar 2 glazen van drinkt heb je dus voor 6 sinaasappels suiker binnen. Heb je wel eens geprobeerd om 6 sinaasappels achter elkaar te eten? Dat gaat je niet lukken. Dit is weer zo’n mooi beschermingsmechanisme van de natuur om te zorgen dat je alles in de juiste verhouding binnen krijgt.

Wat blijft er dan over?

 • Water: Dat was natuurlijk een inkoppertje. Vind je water saai? Doe er dan gewoon een schijfje citroen in of een ander stukje fruit. Je zult zien dat het water de smaak aanneemt.
 • Koffie: Koffie drinken is geen probleem. Sterker nog, uit verschillende onderzoeken wordt gesteld dat koffie drinken je stofwisseling met 10% kan versnellen. En hier mag je dan bijvoorbeeld wel ongezoete amandelmelk in doen. Geen klontje suiker dan uiteraard.
 • Thee: Ook thee is uiteraard geen probleem. Ook hier kun je eindeloos mee variëren.
 • Cacao: Er zijn heerlijke cacaopoeders. 1 eetlepel in je glas met wat warm water er overeen en je hebt een heerlijke kop chocomel. Ga wel voor de raw cacao varianten en niet voor zo’n geel pak met dat konijn er op.
 • Matcha: Matcha is Japanse groene poederthee en staat bekend om zijn sterke antioxidanten werking.

Er zijn nog vele andere dingen die je kunt drinken, maar daar kom ik nog wel een keer op terug in een apart blog. Zo heb je nog wat om naar uit te kijken 🙂

Wat zijn koolhydraten?

sachariden
wat zijn koolhydraten

Koolhydraten bestaan uit suikermoleculen, ook wel sachariden genaamd. Daarom worden ze ook wel suikers genoemd. Er zit verschil tussen toegevoegde suikers in bijvoorbeeld snoep en koek en natuurlijke suikers uit vers fruit of zoete aardappel.

Koolhydraten hebben een belangrijke functie in het lichaam. Ze geven het lichaam energie. Energie kun je ook halen uit de andere macronutriënten, namelijk vetten en eiwitten. Er zijn echter cellen in het lichaam die hun energie alleen maar uit koolhydraten kunnen halen. Dit zijn de hersenen en de rode bloedcellen. Uiteindelijk wordt glucose omgezet in energie. Dit is het eindproduct van de koolhydraat stofwisseling.

Naast energie kunnen koolhydraten ook zorgen voor de zoete smaak van eten. Ze worden niet voor niets ‘suikers’ genoemd. Het gaat hier dan specifiek om sacharose en fructose. Weer andere koolhydraten bevatten voedingsvezels die nodig zijn voor een goede darmwerking. Dit zijn de onverteerbare koolhydraten.

Van belang tijdens een koolhydraatarm dieet of koolhydraatbeperkt dieet is niet alleen de hoeveelheid koolhydraten die je eet. Ook het soort is belangrijk.

Het woord koolhydraten is breed. Het omvat zowel suikers, zetmeel als ook vezels. En al deze soorten hebben invloed op je lichaam.

Alle koolhydraten zijn opgebouwd uit suikermoleculen. Het verschil zit hem in de hoeveelheid suikermoleculen waaruit ze zijn opgebouwd. En die opbouw heeft behoorlijk veel invloed op de snelheid waarmee je lichaam deze omzet in glucose.

Enkelvoudige en meervoudige suikers

Bij dit onderscheid worden de koolhydraten verdeeld op basis van het aantal suikermoleculen waaruit ze zijn opgebouwd. Zo maak je onderscheid tussen de:

 • Monosachariden (1 suiker)
 • Disachariden (2 suikers)
 • Oligosachariden (3-9 suikers)
 • Polysachariden (meer dan 9 suikers)

Bij deze onderverdeling noemen we de mono- en disachariden de ‘suikers’. De polysachariden zijn zetmeel en vezels.

Het lichaam kan alleen de monosachariden in het bloed opnemen en gebruiken voor energie of opslag van energie in de vorm van glycogeen. De meervoudige suikers moeten dus eerst worden afgebroken in de darm voordat ze door het lichaam worden opgenomen. Dit duurt dus langer en daarom zorgen meervoudige koolhydraten voor minder snelle stijging van het bloedglucose gehalte en minder sterke schommelingen van het bloedsuiker.

Verteerbaar en onverteerbaar

onverteerbare koohydraten
vezelrijke voeding

Er zit ook verschil in de verteerbaarheid van de verschillende koolhydraten. Verteerbare koolhydraten worden in de darm opgenomen waarbij het lichaam hier direct energie uit haalt. Voedingsvezels zijn niet-verteerbare koolhydraten. Ze worden niet voor energie in de darmen opgenomen, maar hebben een functie in de darmen zelf. Ze zorgen voor een goede darmwerking en goede darmflora.

Cellulair en A-Cellulair

Cellulaire koolhydraten komen pas vrij na afbraak van de celwanden. Deze zitten bijvoorbeeld in uien, bieten, pastinaak, etc. De suikers komen dan pas vrij in de dunne darm. Dit zijn de langzame koolhydraten.

A-cellulaire koolhydraten zitten dus niet meer in de cellen en komen vaak al vrij in de mond en worden dus makkelijker opgenomen. Deze vind je in de ‘nieuwere’ koolhydratenbronnen als aardappelen, pasta, brood, rijst, etc. Dit zorgt voor bloedsuiker schommelingen en de beruchte after-diner dip. Dit zijn de snelle koolhydraten.

Vermijdt daarnaast zo veel mogelijk het eten van bewerkte koolhydraten. Denk aan koek, snoep, chips, etc. Dit zijn vaak de snelle suikers die het lichaam te snel te veel energie leveren, wat vervolgens makkelijk als vet zal worden opgeslagen, maar ook bijvoorbeeld zorgt voor schommelingen in je bloedsuiker en een piek in jouw insuline niveau.

Koolhydraten komen voornamelijk in plantaardige voedingsmiddelen voor en leveren 4 kilocalorieën. Naast dat ze het lichaam voorzien van energie, vormen ze ook de voedingsbodem voor je darmbacteriën (darmflora).

Bij een koolhydraatarm dieet ga je dus voor de langzame koolhydraten. De snelle koolhydraten doen je lichaam geen goed. Nu denk je misschien dat dit alleen in snoep, gebak, chips, chocolade, pizza, frisdranken zit. Maar wat dacht je van brood, pasta, noedels en ontbijtgranen als muesli en cruesli? En ook de vele kant-en-klaar producten en pakjes en zakjes.

Deze snelle koolhydraten worden heel snel afgebroken. Er komt dan heel snel glucose in het bloed, de bloedsuikerspiegel stijgt en er ontstaat een energieboost. Top! Een energieboost, dat wil ik! Ja, klopt maar helaas zakt je bloedsuikerspiegel ook weer heel snel met als gevolg een dipje, vermoeidheid, een onverzadigd gevoel, honger en (snaai)trek. En dat, dat wil je juist niet.

Langzame koolhydraten

hoge glycemische index
glycemische lading

Dit zijn dus koolhydraatarme producten die een lagere GI (glycemische index) hebben. Het lichaam doet er langer over om deze tot glucose af te breken. Hierdoor wordt de glucose langzaam aan het bloed wordt afgegeven waardoor er geen of minder hoge pieken in je bloedsuikerspiegel ontstaan.

Langzame koolhydraten zijn o.a. alle groenten en fruit.

Fruit? Jazeker fruit ook. Fruit bevat uiteraard fruitsuikers die je bloedsuikerspiegel laten stijgen. Echter samen met de koolhydraten eet je ook wat vezels. En deze zorgen er juist voor dat de suikers langzamer worden opgenomen waardoor je bloedsuikerspiegel toch stabiel blijft. Laat jezelf dus niet wijs of gek maken dat fruit ‘slecht’ is als je volgens een koolhydraatarm dieet eet.

Neem je een los stuk fruit, dan geef je het lichaam weinig calorieën, gezonde voedingsstoffen en voldoende vezels. Tel uit je winst!

Nog een tip: eet naast je fruit een klein handje ongezouten noten. De vetten in de ongezouten noten zorgen ervoor dat vetoplosbare vitamines optimaal worden opgenomen in je lichaam.

Koolhydraatarm eten op de juiste manier

vetverbranding
ketose

Er zijn heel veel koolhydraatarme producten in de markt. De meest gestelde vraag bij een koolhydraatarme diëten en elk ander dieet? Wat mag ik wel of niet eten? Ten allen tijde betekent een dieet of verandering van je eetstijl dat je anders gaat eten. Als je eet zoals je at, dan krijg je wat je kreeg!

Een veel gemaakte fout is dat mensen die starten met koolhydraatarm eten ook vaak een vetarm dieet volgen. Ze schrappen gewoon alle calorieën. Het schrappen van gezonde vetten is zeker niet aan te raden. Uiteraard moet je ongewenst vet, zoals transvetten zoveel mogelijk vermijden. Maar wanneer je vetten uit natuurlijke voeding haalt, is dit juist een uitstekend voedings- en energiebron. Ook de verzadigde vetten.

Daarnaast zorgen vetten en eiwitten voor een verzadigd gevoel, zodat je het langer kunt volhouden op je koolhydraatarme maaltijd. Wist je trouwens dat gezonde vetten 9 kilocalorieën aan energie leveren en koolhydraten slechts 4 kilocalorieën? Het menselijk lichaam is oorspronkelijk dus ook ingericht op het halen van energie uit gezonde vetten in plaats van koolhydraatrijke producten.

Wanneer je het het koolhydraatarme dieet langer volgt schakelt je lichaam ook steeds makkelijker naar energie uit vetverbranding in plaats van suikers. Je gaat dan in ketose zoals dat heet. Dit activeert ook het zelfherstellend vermogen van je lichaam.

Daarnaast is het eten van voldoende vetten en eiwitten ook superbelangrijk voor de opname van andere essentiële voedingsstoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vetoplosbare vitamines A, D, E en K.

Vetten en dan met name de vetzuren spelen dus een belangrijke rol in het lichaam. Ze zijn bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van de celmembranen van de lichaamscellen, maar spelen ook een rol bij de energiehuishouding, het transport van vet oplosbare vitamines, de ontwikkeling en functie van onder andere hersenen, ogen en zenuwweefsel, bescherming en isolatie, aanmaak van hormonen en prostaglandines en voor het immuunsysteem en natuurlijke ontstekingsremming in het lichaam.

Allemaal dingen die dus mogelijk niet optimaal functioneren wanneer je een vetarm dieet volgt.

Waarom maken koolhydraten je dik?

je wilt afvallen
wil afvallen koolhydraatarm dieet

Wanneer je heel veel kunstmatige suikers bewerkte en snelle koolhydraten eet kun je dik worden. Het gaat er namelijk om uit welke voedingsbron jij je koolhydraten haalt. Eet voeding in plaats van vulling.

Om dit te begrijpen starten we met het hormoon insuline. Insuline zorgt er voor dat glucose wordt omgezet in lichaamsvet. Op zich is dit vanuit evolutionair oogpunt gezien een heel slim mechanisme.

Het lichaam zet namelijk alleen de suikers om die op dat moment niet direct nodig zijn voor je energievoorziening. Deze worden opgeslagen als vet, zodat het lichaam hier later weer energie uit kan halen.

Het probleem is alleen dat wanneer je te veel snelle koolhydraten eet de suikers direct vrij komen. Het lichaam heeft deze niet allemaal nodig en daardoor blijft de glucose in jouw bloedbaan. Het lichaam is op zoek naar balans en produceert daarom insuline om de glucose op te slaan in jouw vetcellen.

Insuline is een vet opslag hormoon en zolang er insuline in je bloed zit, kun je geen vet verbranden. Ook gaat het lichaam steeds meer insuline aanmaken waardoor je het uiteindelijk ongevoelig wordt voor insuline. Dit kan leiden tot insulineresistentie wat op zijn beurt weer een voorloper is van diabetes type 2 Zie je het probleem wat hier ontstaat?

Wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt pak je dit probleem dus aan. Doordat je meer natuurlijke suikers en dus langzame koolhydraten eet worden deze geleidelijk vrijgegeven en in je bloed opgenomen. Daardoor krijg je dus niet zo’n insuline piek als bij de snelle suikers.

Er spelen uiteraard ook nog andere factoren mee. Een koolhydraatarm dieet gaat er niet alleen om hoeveel gram koolhydraten je per dag eet. Wanneer je gaat eten en hoe vaak je dat doet speelt ook mee. En wat dacht je van beweging? Beweeg je voor of na het eten? Allemaal dingen die invloed hebben op je stofwisseling. Hier dien je dus rekening mee te houden als je bijvoorbeeld wilt afvallen door middel van een koolhydraatarm dieet. Met alleen weinig koolhydraten eten ga je het dus niet redden.

Koolhydraatarm dieet gezond?

Minder koolhydraten eten biedt veel verschillende voordelen. Op je interne en externe verschijning. De volgende lijst is een lijst van goede redenen om gezonde low-carb diëten te eten.

Je valt snel af en vermindert buikvet

snel afvallen
afvallen met koolhydraatarm dieet

Als je wilt afvallen zit je met een koolhydraatarm dieet zeker goed. Studies wijzen namelijk uit dat een koolhydraatarm dieet zorgt dat je sneller, maar ook blijvend afvalt en specifiek buikvet verbrandt. Doei, doei jojo effect! Met een koolhydraatarm dieet verminder je daarnaast ook de risicofactoren bij welvaartsziektes als diabetes type 2, obesitas en metabool syndroom.

Omdat er bij een koolhydraatarm dieet minder insuline in je bloedbaan zit, sla je minder lichaamsvet op en is het makkelijker om overtollig vet te verbranden. Dat kan overgewicht en andere klachten verminderen die mede ten grondslag liggen aan diverse verstoorde lichaamsprocessen.

Daarnaast heb je door het eten van meer eiwitten en goede vetten een langer verzadigd gevoel en minder tot zelfs geen snack- en snaaidrang of eetbuien.

Wel is het raadzaam om niet alleen op gewichtsverlies te focussen. Uiteindelijk is gewichtsverlies een mooi bijproduct van de focus op een gezond en sterk lichaam.

Je bent suiker de baas

suikerverslaving
suikerverslaving de baas

Heel veel mensen hebben een suikerverslaving. Suiker heeft namelijk echt een verslavende werking. Wanneer je suiker eet maakt je lichaam dopamine aan en dat zorgt voor een lekker gevoel. Dit wil je steeds weer opnieuw ervaren en daarom blijf je terugkomen voor je suikershot. Je lichaam maakt bijvoorbeeld ook dopamine aan wanneer je een berichtje of melding op je telefoon krijgt. Zie je het verband?

Als je vaak veel suikerrijke voeding eet kun je problemen krijgen in de vorm van insulineresistentie en uiteindelijk zelfs suikerziekte. Beter bekend als diabetes type 2.

De schommelingen in je bloedsuiker zorgen daarnaast ook voor een hongergevoel, waardoor je dus ook meer kans hebt op gewichtsproblemen. Het te veel aan suiker zal als vet worden opgeslagen, omdat de opslag van glucose (in de vorm van glycogeen) beperkt is in het lichaam. Hier heb je nog wat tips over wat je kunt doen tegen een honger gevoel.

Met een koolhydraatarm dieet beperk je dus de inname van snelle suikers en kun je deze klachten voorkomen. Sterker nog, een koolhydraatarm dieet kan bijdragen aan het omkeren van een aantal ernstige welvaartziektes, waaronder obesitas, insulineresistentie, diabetes type 2 en het metabool syndroom. Wat is het zelfherstellende vermogen van ons lichaam toch prachtig! Als je het maar de juiste brandstof geeft.

Goed voor je darmen

microbioom
vezels gezonde darmflora

Het eten van koolhydraatarme recepten zorgt ervoor dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Die zijn essentieel voor een goede darmflora. Vezels zorgen niet alleen voor een betere stoelgang. Hiermee voorkom of verminder je ook klachten zoals een opgeblazen buik en prikkelbare darm syndroom (PDS).

Maar ook je immuunsysteem wordt voor een heel groot deel aangestuurd vanuit je darmen. Wanneer de juiste dingen eet, verminder je het risico op chronische ontstekingen en een overactief immuunsysteem. Daarmee verminder je ook de kans op allerlei daaraan gerelateerde welvaartsziekten zoals hart en vaatziekten, artritis, MS en zelfs kanker. Maar ook allergieën, eczeem, hooikoorts, astma zijn een gevolg van een overactief immuunsysteem.

Hoeveel koolhydraten per dag?

koolhydraatarm recept lunch
hoeveel

Hoeveel koolhydraten per dag mag je nu eigenlijk eten? Hiervoor grijpen we even terug naar het oorspronkelijke koolhydraatarme dieet van onze voorvader, de oermens. Vroeger aten we zo’n 30-40 kg koolhydraten per jaar en was dit zo’n 40% van onzer calorische inname.

Tegenwoordig eten we zowat het viervoudige met 130 tot 140 kg koolhydraten per jaar! Dit is zo’n 60 tot 70% van onze calorische inname. Daarnaast haalden we dit vroeger uit natuurlijke onbewerkte producten. Tegenwoordig komt het overgrote deel uit kunstmatige en bewerkte suikers. Of uit “natuurlijk” voeding van na de agrarische revolutie die doorgekweekt zijn op hun hogere koolhydraat en zetmeelgehalte. Oftewel snelle suikers.

Ok. Terug naar het heden. Bij een gematigd koolhydraatarm dieet bestaat je voeding dus voor ongeveer 40% uit koolhydraten. De overige 60% haal je dan uit eiwitten (30%) en vetten (30%). Hoeveel gram koolhydraten per dag je moet eten hangt dan ook af van je totale calorie- en energiebehoefte. Ben je een man of vrouw, groot of klein, gespierd of slank? Sport je intensief of juist maar af en toe.

Al die factoren weeg je mee. Gemiddeld gaan we uit van 2000 kilocalorieën (kcal) voor vrouwen en 2500 kcal voor mannen. Wanneer je een gezond gewicht hebt blijf je zo aardig stabiel. Dat betekent dat je niet aankomt en niet afvalt.

Als je dit omrekent komt dit neer op ongeveer 200 tot 250 gram koolhydraten per dag.

Koolhydraatarme recepten

koolhydraatarme recept
gezonde recepten

Maar wat bevat nu in hemelsnaam hoeveel gram koolhydraten? Moet je nu echt iedere maaltijd gaan afwegen en doorrekenen?

Ik weet uit eigen ervaring weet hoe lastig het is om iedere week maar weer te variëren met gezonde en lekkere recepten. Daar kwam ik achter toen ik een aantal jaar geleden zelf mijn voedingspatroon aan ging passen. Iedere week zat ik 1,5 uur aan de keukentafel om recepten voor de volgende week uit te zoeken. Dat is 1 van de redenen waarom ik begonnen ben met Menuut.

Hier alvast een voorproefje van wat koolhydraatarme recepten

Koolhydraatarme ontbijt recepten

Begin jij ook iedere dag met een bak griekse yoghurt met fruit? Of met een bruine boterham? Herkenbaar. Veel Nederlanders ontbijten vrijwel elke dag hetzelfde. Behalve het eten van de juiste dingen, is variatie misschien nog wel belangrijker. Op die manier krijg je de juiste mix aan voedingsstoffen binnen.

Klik hier om wat koolhydraatarme ontbijt recepten te proberen.

Koolhydraatarme lunch recepten

Toen ik nog niet koolhydraatarm at, stonden er iedere middag 2 tosti’s en 2 boterhammen met pindakaas op het menu. Maar dan ook echt iedere middag. Het grootste plezier wat ik nu dan ook eigenlijk beleef aan het eten van een koolhydraatarme lunch is de variatie! Ik eet nu zo verschrikkelijk veel lekkere dingen. Mijn favoriet: een salade met gerookte zalm en eigen gemaakte wasabi mayonaise! Heerlijk.

Koolhydraatarm diner recepten

Uiteraard sla ik ook het avondeten niet over. Er was voor mij echter 1 ding wat ik zelf heel erg miste. Pasta! En natuurlijk heb je heel veel koolhydraatarme pasta alternatieven met allerlei verschillende soorten groentes bijvoorbeeld. Hoewel dat allemaal lekker is, mist ik toch de smaak en textuur van pasta. Na heel veel experimenteren heb ik hier dan eindelijk een oplossing voor gevonden. Een makkelijke manier om zelf koolhydraatarme pasta te maken! En zal ik je eens wat vertellen? Het smaakt nog beter dan het origineel en je blijft er lekker lang vol van zitten. Check het snel.

Klik hier om wat koolhydraatarme diner recepten te proberen.

Klik hier voor het Koolhydraatarme pasta recept

paleo pasta
zelf koolhydraatarme pasta maken

Koolhydraatarm weekmenu

Wil jij ook graag structureel je voedingspatroon aanpassen? Maar heb je geen zin om iedere week 1,5 aan de keukentafel te gaan zitten om recepten uit te zoeken?

Met Menuut heb je altijd binnen 1 minuut een gezond weekmenu!

Onze weekmenu’s zijn niet alleen koolhydraatarm maar ook nog eens Glutenvrij, Lactosevrij, OERsterk en Paleoproof.

Met onze weekmenu’s krijg je:

 • Iedere week een gezond weekmenu voor 5 dagen
 • Lekkere recepten voor ontbijt, lunch en diner
 • Kant en klare boodschappenlijst, die automatisch aanpast aan jouw voorkeuren
 • Gezonde en lekkere recepten met stap voor stap uitleg

Check hier de uitleg over ons koolhydraatarm dieet weekmenu

Vond je dit heel interessant en wil je liever nog even wat inspiratie op doen? Check hier dan onze gratis recepten voor ontbijt, lunch en avondeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram