Ei vervangen in jouw recept doe je zo – 5 tips

Eieren zijn een veelgebruikt ingrediënt in vele recepten, maar wat als je allergisch bent voor eieren, veganist bent of gewoon geen eieren in huis hebt? Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om eieren te vervangen in recepten. In deze blog delen we 5 tips om eieren te vervangen in jouw favoriete gerechten.

ei vervanger
ei vervangen in cake

Waarom ei vervangen?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om eieren te vervangen in hun gerechten. Zo zijn er mensen die allergisch zijn voor eieren, veganistisch leven of simpelweg geen eieren in huis hebben. Daarnaast kan het ook gewoon een kwestie van smaak zijn.

Ei vervangen in cake

Een van de meest voorkomende recepten waarin eieren worden gebruikt, is cake. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor eieren die je kunt gebruiken in jouw favoriete cake recept. Een goede vervanger voor eieren in cake is bijvoorbeeld appelmoes. Appelmoes zorgt voor vochtigheid en binding, net zoals eieren dat doen. Voor één ei heb je ongeveer 60 gram appelmoes nodig.

ei vervangen vegan
ei vervangen door lijnzaad

Ei vervangen vegan

Als je veganistisch leeft, dan wil je natuurlijk ook geen eieren gebruiken in jouw gerechten. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor eieren die je kunt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld aquafaba gebruiken, oftewel het vocht uit een blikje kikkererwten. Dit vocht kun je opkloppen tot een luchtige massa, waardoor het een goede vervanger is voor eiwitten.

Wat is een goede vervanger voor ei?

Er zijn verschillende ingrediënten die je kunt gebruiken als vervanger voor eieren, afhankelijk van wat je wilt bereiken met het ei in jouw recept. Zo kun je bijvoorbeeld yoghurt of kwark gebruiken als vervanger voor eieren in hartige gerechten, zoals omeletten. Voor het binden van gerechten kun je bijvoorbeeld lijnzaad, appelmoes of banaan gebruiken.

Ei vervangen door lijnzaad (flax egg)

Lijnzaad is een veelgebruikte vervanger voor eieren, met name in veganistische gerechten. Lijnzaad is rijk aan vezels en omega-3 vetzuren, waardoor het een gezonde vervanger is voor eieren. Voor het vervangen van één ei heb je 1 eetlepel gebroken lijnzaad nodig, gemengd met 3 eetlepels water. Laat het mengsel 10 minuten staan, zodat het kan opzwellen en een gelachtige structuur krijgt. Dit wordt ook wel een flax egg genoemd.

lijnzaad als ei vervanger
eieren vervangen

Ei vervangen door appelmoes

Appelmoes is een goede vervanger voor eieren in zoete gerechten, zoals cakes en muffins. Appelmoes zorgt voor vochtigheid en binding, net zoals eieren dat doen. Voor het vervangen van één ei heb je ongeveer 60 gram appelmoes nodig. Let er wel op dat je ongezoete appel moes gebruikt, anders voeg je onnodige suikers toe aan je recept.

Nog meer manieren om ei te vervangen

Naast lijnzaad en appelmoes zijn er nog tal van andere manieren om eieren te vervangen in je gerechten. Hieronder vind je nog enkele voorbeelden:

  • Geprakte banaan – Een halve geprakte banaan kan één ei vervangen in recepten voor brood, pannenkoeken en muffins.
  • Pompoenpuree – Een kwart kopje pompoenpuree kan één ei vervangen in recepten voor muffins, cakes en taarten.
  • Aquafaba: Aquafaba is het vocht dat overblijft na het koken van kikkererwten. Dit vocht kan opgeklopt worden tot een luchtige massa en gebruikt worden als vervanger voor eiwitten in bijvoorbeeld meringues of macarons.
  • Yoghurt: Yoghurt kan gebruikt worden om eieren te vervangen in cake- en muffinrecepten. Gebruik ongeveer 60 gram yoghurt per ei.
  • Aardappelzetmeel: Aardappelzetmeel kan gebruikt worden om eieren te vervangen in gebakken gerechten. Meng 2 eetlepels aardappelzetmeel met 3 eetlepels water om één ei te vervangen.

Aquafaba, yoghurt en aardappelzetmeel passen echter niet 100% binnen het voedingspatroon wat we met Menuut aanhouden.

Ei vrije recepten van Menuut

Wist je dat je bij de recepten van onze weekmenu’s ook specifiek op ei vrije recepten kunt filteren?

ei vervangen in pannenkoek
ei vervangen

Dit maakt het makkelijker om te kiezen voor een ei-vrij recepten, bijvoorbeeld als je allergisch bent voor eieren of om andere redenen ervoor kiest om geen eieren te eten.

Onze recepten zijn zorgvuldig samengesteld en bevatten alle belangrijke voedingsstoffen die je nodig hebt voor een gezond en gebalanceerd dieet. Op deze manier kun je genieten van heerlijke en gevarieerde gerechten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het vervangen van eieren.

En als je toch wilt experimenteren met ei-vervangers, dan weet je nu ook hoe dit kan.

Met deze tips heb je genoeg inspiratie om aan de slag te gaan zonder eieren in je recepten. Probeer verschillende opties uit en kijk welke het beste werkt voor jouw gerechten.

Of probeer onze gratis recepten of koolhydraatarme weekmenu’s en laat je inspireren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram