Hoe bewaar je verse kruiden?

Je hebt verse kruiden nodig voor een gerecht. Je hebt een bakje gekocht, maar hebt maar de helft nodig. Zonde om de rest weg te gooien. Hoe kun je het restant van de kruiden het beste bewaren? Dat kan op verschillende manieren:

Verse kruiden in de koelkast bewaren

Je kunt verse kruiden in de koelkast bewaren. Om te voorkomen dat de blaadjes snel slap worden helpt het om de kruiden in vochtig keukenrol te wikkelen. Houd de kruiden dan zoveel mogelijk intact en spoel ze goed af onder de (koude) kraan. Je kunt het pakketje kruiden gewoon in de groentela van de koelkast bewaren. De kruiden zijn zo tot wel 14 dagen te bewaren.

Kruiden met stevige blaadjes, zoals tijm, rozemarijn of laurier hoef je niet in keukenpapier te verpakken. Deze kun je het beste in een plastic zakje bewaren.

Basilicum kun je beter niet in de koelkast bewaren, maar bij kamertemperatuur, liefst donker en droog.

Verse kruiden invriezen voor later gebruik

Invriezen kun je het beste met kruiden die slappe, groene blaadjes hebben, zoals peterselie, koriander of basilicum.

Om de smaak te behouden kun je de kruiden (na goed wassen) het best eerst even blancheren voordat je ze invriest, dat wil zeggen: kort koken en daarna snel afkoelen in koud water om het kookproces te stoppen. Kruiden hoef je maar een paar seconden (10-20 seconden) te blancheren.

Vries ze vervolgens in. Dit kun je het beste plat in een diepvrieszakje doen, zodat je bij een volgend gebruik het deel af kunt breken wat je nodig hebt. Op deze manier kun je kruiden wel 2 maanden of langer goed houden.

Verse kruiden drogen voor later gebruik

Drogen van kruiden kun je het beste doen met kruiden die een sterke smaak hebben en stevige, dikke blaadjes. Denk aan kruiden als rozemarijn en tijm, maar ook munt, salie en oregano. Deze kruiden zijn namelijk minder geschikt om in te vriezen.

Belangrijk voor smaakbehoud is dat de kruiden in korte tijd op lage temperatuur worden gedroogd. Droog alleen die delen die je wilt gebruiken. Haal de blaadjes dus van de takjes af en zorg dat er geen zand of ander vuil bij zit. Dep de kruiden na het wassen goed droog!

Je kunt op verschillende manieren drogen:

  • In de oven: Verwarm de over voor op zo laag als mogelijke temperatuur, liefst ongeveer 35 graden. Houd de ovendeur ook iets open, zodat het vocht weg kan. Als de kruiden gaan geuren, dan zijn ze droog (of eigenlijk net te lang gedroogd). Meestal duurt het drogen 6-12 uur.
  • In de magnetron: 1-3 minuten op de hoogste stand. Zorg dat de kruiden niet op een hoopje liggen. Droog dan liever in verschillende porties.
  • Aan de lucht. Je kunt kruiden in een bosje ophangen en 1-2 weken aan de lucht laten drogen. Liefst op een warme, goed geventileerde plek, vrij van direct zonlicht. De ideale temperatuur is tussen 30-45 graden. Boven een verwarming kan dus ook.

De gedroogde kruiden kun je in een afgesloten bak of pot tot wel een jaar gebruiken.

Wanneer kun je beter gedroogde kruiden gebruiken?

Groene kruiden gebruik je liever vers, zeker als het kruiden zijn die je op het eind van de bereiding toevoegt, dus die veel van de smaak en textuur behouden.

Kruiden die al vroeg in het kookproces worden toegevoegd kun je heel goed (of zelfs beter) gedroogd toevoegen. Dit geldt bijvoorbeeld voor kruiden als rozemarijn, laurier en tijm.

Maak een kruidentuintje met kruidenplantjes

Verse kruiden kun je ook langer bewaren als je ze als plantje koopt en dus in de grond laat staan. Er zijn speciale potten te koop waarmee je de bewatering van je kruiden een beetje kunt regelen. In de zomer kunnen de kruiden ook goed buiten staan. Dit kan dan ook in potten, maar ook in een plantenbak. Houd er rekening mee dat als je een kruid vaak gebruikt, 1 plantje vaak niet voldoende is om in je behoefte te voorzien. De plantjes groeien vaak langzaam bij of blijven maar enkele weken goed. Gelukkig kosten de plantjes vaak niet veel, dus je kunt er meerdere van 1 soort kopen of de kruiden na een paar weken vervangen door een verse plant.

Bij de weekmenu’s van Menuut.nl gebruiken we regelmatig kruiden als smaakmaker. Benieuwd hoe je dit kunt toepassen? Kijk dan op Menuut.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram