10 Meal prep tips en recepten

Het lijkt soms bijna onmogelijk om een drukke dag door te komen zonder in de verleiding te komen om voor een snelle en vaak ongezonde maaltijd te kiezen. Gelukkig is daar een oplossing voor: meal preppen!

Meal preppen is het voorbereiden van maaltijden voor een bepaalde periode, soms voor een week maar het kan ook voor 1 of 2 dagen.

Hierdoor hoef je niet meer na te denken over wat je gaat eten en kun je bovendien gezonde keuzes maken. In dit artikel delen we 10 meal prep tips en recepten.

meal prep recepten
meal preppen

Meal prep, iets voor jou?

Vergeet dat schrikbeeld van een ontplofte keuken en een aanrecht vol met 49 verschillende bakjes met allerlei soorten eten.

Meal preppen betekent eigenlijk niets meer dan maaltijden vooraf bereiden. Dit kun je voor een hele week doen, maar zelf vind ik het praktischer om dit voor 1 of 2 dagen te doen. Je plant bijvoorbeeld ‘s avonds een half uurtje in om je eten voor de volgende dag voor te bereiden. Of je kunt ook op een vrije dag, zoals bijvoorbeeld op zondag, alvast alle bakproducten uit de oven klaar maken. Hoe je dat op een slimme manier kunt doen, die jou niet zoveel tijd kost vertel ik je verderop.

Zo heb je jouw gezonde maaltijden klaarliggen en hoef je niet te kiezen voor ongezond eten of afhaalmaaltijden.

MEAL PREPPEN? DAAR HEB IK HELEMAAL GEEN TIJD VOOR!

Ik heb geen zin om om 5 uur ‘s ochtends een uitgebreid ontbijt te gaan staan maken… Ik kan niet koken op mijn werk…

Het is begrijpelijk dat meal preppen voor sommige mensen misschien intimiderend klinkt en als iets wat veel tijd kost. Maar het goede nieuws is dat meal preppen niet veel tijd hoeft te kosten als je het slim aanpakt. Het kan zelfs tijd besparen!

Door één of twee keer per week wat tijd te besteden aan het voorbereiden van maaltijden, kun je gedurende de rest van de week veel tijd besparen. Verderop krijg je hier praktische tips voor.

meal prep
meal prep weekmenu

Zijn er speciale meal prep recepten?

Ja, er zijn zeker meal prep recepten, maar in principe kun je alles preppen als je het een beetje slim aanpakt. Neem bijvoorbeeld een gerecht zoals lasagne. Dit lijkt misschien lastig om te preppen, maar als je het in porties verdeelt en in bakjes invriest heb je binnen no-time een gezonde lasagne maaltijd. Ook chili con carne, pastasauzen en soepen zijn gerechten die zich uitstekend lenen voor meal preppen.

Wat zijn meal prep bakjes?

Meal prep bakjes zijn plastic bakjes waarin je je maaltijden kunt bewaren. Het voordeel van deze bakjes is dat ze goed afsluitbaar zijn en dus langer vers blijven. Er zijn verschillende soorten en maten te koop, van kleine bakjes voor een tussendoortje tot grote bakken voor een complete maaltijd met allerlei verschillende vakjes er in. Maar ook andere bakjes, bijvoorbeeld van glas of roestvrij staal, zijn geschikt om je maaltijden in te bewaren.

Meal prep weekmenu

Het maken van een weekmenu is een belangrijke stap in het meal preppen. Zo weet je namelijk precies wat je nodig hebt en kun je gericht boodschappen doen. Het voordeel van een weekmenu is dat je alle maaltijden van tevoren kunt bedenken en plannen. Of je laat het door ons doen 🙂 Hierdoor hoef je niet na te denken over wat je gaat eten en kun je bovendien gezonde keuzes maken.

meal prep bakjes
meal prep recepten

Wat kun je allemaal meal preppen?

Je kunt eigenlijk alles meal preppen. Denk bijvoorbeeld aan salades, soepen, curry’s, pasta’s, wraps, salades, ovenschotels en nog veel meer. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de houdbaarheid van bepaalde ingrediënten, zoals sla. Verse ingrediënten kun je beter apart houden en pas op het laatste moment toevoegen als je wilt dat ze knapperig blijven.

Dit is wel een beetje afhankelijk van het type gerecht. Soms wil je dat het lekker smeuïg is, maar een andere keer wil je het lekker fris en knapperig hebben.

5 Voordelen van meal preppen

 1. Je bespaart tijd: Door vooraf je maaltijden te bereiden, hoef je niet elke dag te bedenken wat je gaat eten en tijd te besteden aan het koken en schoonmaken.
 2. Bespaart geld: Door in bulk in te kopen en te koken, bespaar je geld op voedselverspilling en onnodige aankopen.
 3. Gezonder eten: Meal preppen stelt je in staat om je maaltijden van tevoren te plannen en voor te bereiden, waardoor je de controle hebt over de ingrediënten en portiegroottes die je eet.
 4. Makkelijker om een bepaalde voedinsgpatroon te volgen: Door te meal preppen, kun je je maaltijden plannen en jezelf en de verleiding om ongezonde keuzes te maken voorkomen of verminderen.
 5. Meer variatie: Door verschillende maaltijden te preppen en af te wisselen, kun je jezelf uitdagen om nieuwe recepten te proberen en gevarieerd te blijven eten.

De 10 beste meal prep tips

meal prep tips
meal prep koolhydraatarme recepten
 1. Maak een weekmenu en boodschappenlijst: Een weekmenu en boodschappenlijst besparen niet alleen tijd en geld, maar helpen je ook om gezonde keuzes te maken en ervoor te zorgen dat je voldoende afwisseling hebt in je maaltijden.
 2. Maak het jezelf niet te moeilijk! Het feit dat je een weekmenu maakt, betekent niet dat je ook gelijk voor de hele week maaltijden voor moet bereiden. Je kunt bijvoorbeeld ‘s avonds je ontbijt en lunch voor de volgende dag voorbereiden. Of je doet dit voor een dag of 2. Zo hoef je ‘s ochtends en ‘s middag niks meer te doen, behalve alles lekker op te eten.
 3. Kijk wat bij jou past. Heb je ‘s ochtends vaak weinig tijd? Bereid je ontbijt en lunch dan de avond van tevoren. Heb je ‘ s ochtends juist wel tijd? Dan doe je het precies andersom en bereid je het avondeten vast voor, zodat je het ‘s avonds alleen nog maar op hoeft te warmen. Er is geen 1 size fits all oplossing.
 4. Maak dubbele porties: Als je toch al in de keuken staat, maak dan gelijk een dubbele portie en vries de extra porties in. Zo heb je altijd gezonde maaltijden bij de hand, zelfs op drukke dagen.
 5. Verdeel je maaltijden in bakjes: Verdeel je maaltijden in afsluitbare bakjes, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen naar je werk of school. Gebruik bij voorkeur glazen of RVS bakjes in plaats van plastic. Investeer in goede en duurzame bakjes die geschikt zijn voor de magnetron en vaatwasser. Zo gaan ze langer mee en zijn ze beter voor het milieu.
 6. Label je bakjes: Label je bakjes met de inhoud en de datum waarop je ze hebt gemaakt. Zo kun je gemakkelijk bijhouden welke maaltijden als eerste op moeten en voorkom je dat je maaltijden eet die over datum zijn. Hoe vaak ik al niet heb gehad dat ik een bakje uit de vriezer sta te bekijken en werkelijk waar geen idee heb wat er in zit… Op ze manier voorkom je dat dus.
 7. Houd je maaltijden gevarieerd: Zorg voor voldoende afwisseling in je maaltijden door te variëren in ingrediënten, smaken en bereidingswijzen. Zo voorkom je dat je snel uitgekeken raakt op je maaltijden.
 8. Bewaar verse ingrediënten apart: Bewaar verse ingrediënten zoals sla en tomaat apart van je maaltijden, zodat ze knapperig blijven en niet slap worden.
 9. Je kunt ook op een vrije dag, zoals bijvoorbeeld de zondag, alvast alle bakproducten uit de oven klaar maken. Dan heb ik het over brood, muffins, cake etc. Zelf vind ik dat een perfecte manier. De oven staat dan toch al aan en dan is het alleen maar een kwestie van alles er achter elkaar in schuiven. Veel van dit soort recepten kost slechts 10 minuutjes voorbereidingstijd en dan kan het de oven in. Terwijl het ene gerecht in de oven staat, maar je alvast de mix voor de volgende. Zo ben je super efficiënt bezig en bespaar je niet alleen tijd maar ook energie. De oven hoeft immers maar 1 keer op te warmen.
 10. Maak meal preppen onderdeel van je routine en plan er een vast moment voor in. Zo wordt het een gewoonte en bespaar je tijd en stress in de toekomst. Zelf doe ik het vaak tijdens of vlak voor ik het avondeten klaarmaak. Wanneer dat niet past doe ik het rond een uur of 20:00 wanneer de kinderen naar bed zijn. En als je het samen met je partner doet, heb je gelijk een moment om lekker bij te kletsen zonder afleiding. Dat maakt het ook nog eens extra leuk en gezellig.

Met deze tips kun je gemakkelijk en gezond meal preppen en ervoor zorgen dat je altijd gezonde maaltijden bij de hand hebt, zelfs op drukke dagen.

Meal prep maaltijden van Menuut

meal prep tips
meal preppen

Bijna al onze recepten zijn ook geschikt om te mealpreppen. Door gebruik te maken van onze maaltijden, heb je de belangrijkste meal prep tips al gelijk toegepast.

Het maken van een weekmenu en een boodschappenlijst hoef je dan niet zelf te doen.

Bovendien ben je verzekerd van gezonde en lekkere maaltijden zonder dat je hier zelf over na hoeft te denken.

Ideaal toch!

Probeer hier wat van onze gratis recepten of probeer onze koolhydraatarme weekmenu’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram