Seizoensgroenten Januari Lijst

In januari zitten we in hartje winter. Net als in december vinden we nu volop de wortelgewassen en stevigere bladgroenten in de schappen. Het aanbod is deze maand wel iets beperkter, omdat de meeste slasoorten deze maand niet meer worden geoogst, zoals de kropsla en de ijsbergsla. Maar ook deze maand kunnen we nog lekker genieten van de winterse stamppotjes en soepen.

koolraap uit eigen tuin
koolraap, een vergeten groente uit januari

Seizoensgroenten Januari

Wederom de maand van de stevige groenten. Ga deze maand eens buiten je comfortzone en kies vergeten groenten zoals aardperen en schorseneren. En boerenkool in je smoothie is altijd goed!

Hieronder vind je de lijst met seizoensgroenten voor januari!

Aardpeer

seizoen aardpeer

Dit knolletje lijkt een beetje op gember, maar de smaak is niet te vergelijken. Het smaakt een beetje nootachtig en het is een prima groente voor een soep of in een puree.

Boerenkool

Deze stevige bladgroente is extra lekker als het een paar keer nachtvorst heeft moeten doorstaan. Hierdoor wordt de kool zoeter van smaak.

seizoen boerenkool

Knolselderij

seizoen knolselderij

Zowel het lof als de knol kun je goed gebruiken in je gerechten. Een heerlijke groente voor stevige soepen en puree.

Koolraap

Het broertje van de knolselderij en niet te verwarren met de knolraap. Deze groente is ontstaan uit een kruising tussen een kool en de knolselderij, maar is dus echt familie van de kool. Met zijn zoetige smaak een perfecte basis voor stoofschotels en puree.

seizoen koolraap

Pastinaak

seizoen pastinaak

Een zoete aardse smaak die zowel past in hartige als zoete gerechten.

Pompoen

Net als de pastinaak zowel in hartige als zoete gerechten te gebruiken. Een goede groente voor soep of om geroosterd te eten.

seizoen pompoen

Prei

Prei is een makkelijke smaakmaker met een milde uismaak. Het bevat veel vitamine K en foliumzuur. Het is een veelgebruikte basisgroente in soepen en stoofschotels.

seizoen prei

Raap en Raapsteel

seizoen raapstelen

De smaak is te vergelijken met spinazie, net als de toepasbaarheid. Dus een goede basis voor een salade of verwarmd als bijgerecht.

Radijs

Een pittige en knapperige toevoeging aan een salade. Goed voor de vitamine C!

seizoen radijs

Rammenas

seizoen rammenas

Een minder bekend knolgewas met een scherpe smaak en een goede bron van vezels en vitamine C. Je kunt de groente rauw eten of bijvoorbeeld roerbakken.

Rettich

Ook wel bekend als de witte rammenas. Het is een zusje van de radijs, maar smaakt milder dan de radijs.

seizoen rettich

Rode Biet

seizoen rode biet

Een mooie rode knol met een wat zoete, aardse smaak. Veelzijdig te gebruiken, zowel in zoete gerechten (smoothies) als salades en stamppotjes.

Rode Kool

Een kool die rijk is aan vitamine C en K. Lekker in stoofschotels, maar ook in een koolsalade.

seizoen rode kool

Savooie/Groene Kool

seizoen savooiekool

Een koolsoort met gekrulde bladeren. Lekker in warme en koude gerechten.

Schorseneren

Een vergeten groente die een beetje doen denken aan asperges. Ze smaken een beetje nootachtig. Ze komen goed tot hun recht in een stoofpot of soep.

seizoen schorseneren

Spruiten

seizoen spruiten

Net als de boerenkool extra lekker als ze een paar nachten nachtvorst hebben gehad. Heel veelzijdig te gebruiken, zowel geroerbakt als rauw in een salade.

Ui

Uien zijn een van de belangrijkste basisgroentes in de Nederlandse keuken. Een echte smaakmaker aan alle gerechten.

seizoen ui

Veldsla

seizoen veldsla

Een zachte en makkelijk verteerbare slasoort, vol met vitamine C en ijzer. Lekker in een salade.

Waterkers

Een groente met een pittige smaak, vol met calcium en vitamine K. Het geeft je salades extra pit.

seizoen waterkers

Winterpeen

seizoen winterpeen

Een stevige, zoetige wortel. Lekker in soepen en stoofschotels, maar ook een geode toevoeging voor een smoothie.

Winterpostelein

Een vergeten groente die heel veelzijdig te gebruiken is. Zowel in warme gerechten als in een salade goed te gebruiken. Deze groente wint het van spinazie als het gaat om ijzer gehalte en het bevat nog tal van andere vitamines en mineralen!

winterpostelein seizoen

Witlof

seizoen witlof

Een groente met een wat bittere smaak. Rijk aan vezels en vitamine K. Goed te verwerken in ovenschotels en salades.

Witte Kool

Een stevige koolsoort die licht verteerbaar is. Een goede bron van vitamine C. Lekker in een koolsla of in warme schotels.

seizoen witte kool

Wortelen

seizoen wortelen

Het kleine broertje van de winterpeen. Knapperig en zoet van smaak en rijk aan vezels en vitamine A. Lekker om rauw te eten als tussendoortje, maar ook in stoofschotels en een goede basisgroente voor soepen, pastaschotels en roerbakgerechten.

Specifieke Kenmerken Seizoensgroenten Januari

Net als in december staan in januari de wortelgewassen en stevige bladgroenten centraal. En niet voor niks. Januari wordt gezien als de koudste maand van het jaar. De groenten die deze temperaturen overleven zijn de groenten die zichzelf goed kunnen beschermen.

Het grote voordeel van deze groentes is dat ze ook qua voedingsstoffen zijn aangepast aan onze eigen behoeftes in deze periode van het jaar. Voldoende vitamines en mineralen om onze weerstand te boosten!

Welke Groenten Kun Je Het Hele Jaar Eten?

Meer over groenten die het hele jaar door beschikbaar zijn, vind je in ons andere artikel.

Seizoensgroenten Recept Januari

Voor januari hebben we een recept gekozen met koolraap! Dit omdat wij vinden dat deze groente niet mag ontbreken aan een gevarieerd voedingspatroon volgens de seizoenen!

goulash met koolraap

Vegetarische Koolraap Goulash

Wist je dat goulash oorspronkelijk uit Hongarije komt? Daar werd het veel gegeten door de runder herders. Gulyás komt van gulyáshús: Koeherdersvlees.
Oorspronkelijk bestond dit gerecht alleen uit vlees en uien. Later zijn daar meer ingrediënten aan toegevoegd en vele variaties op gemaakt. Wij hebben er een vegetarische variant op gemaakt.
Dat het mag smaken.
Het goulash recept is voor 4 personen. Vries de helft in, dan hoef je er de volgende keer alleen een portie bloemkoolrijst bij klaar te maken.
3.50 van 6 stemmen
ALLERGENEN Glutenvrij | Notenvrij | Pindavrij | Vrij van kunstmatige suikers | Zuivelvrij
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Personen 4 pers.

Keukengerei

  • Snijplank
  • Keukenmes
  • Keukenmachine of staafmixer
  • Vijzel
  • Hapjespan
  • Koekenpan
  • Keukenweegschaal
  • Maatlepels
  • Maatbeker

Ingrediënten
 

  • 400 gram Bloemkoolrijst
  • 2 eetlepels Olijfolie (alternatief: kokosolie)
  • 2 Uien
  • 2 teentjes Knoflook
  • 2 Rode Puntpaprika's
  • 400 gram Koolraap voorgesneden of je koopt 1 koolraap
  • 2 theelepels Karwijzaad
  • 2 Kruidnagels
  • 1 eetlepel gerookte Paprikapoeder
  • 1 Groentebouillonblokje
  • 100 ml Water
  • 400 gram Tomatenblokjes uit blik
  • 10 gram verse Peterselie
  • Peper
  • Zout

Instructies
 

  • Snipper de ui en snij de knoflook fijn.
    2 Uien, 2 teentjes Knoflook
  • Snij de puntpaprika's door midden en verwijder de zaadlijst. Snij de paprika in reepjes. Schil en snij de koolraap als je een hele koolraap hebt gekocht.
    2 Rode Puntpaprika's, 400 gram Koolraap
  • Verhit wat olie in een hapjespan en fruit de ui en de knoflook.
    2 Uien, 2 teentjes Knoflook, 2 eetlepels Olijfolie
  • Zet het vuur lager en voeg de paprika en koolraapblokjes toe. Bak alles gedurende 3 minuten.
    2 Rode Puntpaprika's, 400 gram Koolraap
  • Kneus het karwijzaad en de kruidnagels met de vijzel. Voeg de gekneusde kruiden toe, samen met het gerookte paprikapoeder en bak de kruiden nog 1 minuut mee.
    2 theelepels Karwijzaad, 2 Kruidnagels, 1 eetlepel gerookte Paprikapoeder
  • Verkruimel het bouillonblokje en voeg dit toe met het water en de tomatenblokjes. Roer alles goed door en breng het aan de kook.
    1 Groentebouillonblokje, 100 ml Water, 400 gram Tomatenblokjes
  • Leg het deksel op de pan en laat de goulash gedurende 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Snij de peterselie fijn en roer deze door de goulash. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
    10 gram verse Peterselie, Peper, Zout
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak hierin de bloemkoolrijst gedurende 5 minuten.
    400 gram Bloemkoolrijst, 2 eetlepels Olijfolie
  • Serveer de helft van de goulash met de gebakken bloemkoolrijst. Vries de andere helft van de goulash in voor een andere keer.

Eet smakelijk!

Het Hele Jaar Volgens Het Seizoen Eten?

Vond je dit interessant en wil je het hele jaar wel volgens het seizoen eten?

Probeer dan eens onze gratis recepten of kies voor de speciale proefmaand met wekelijkse menu’s en recepten, inclusief een automatische boodschappenlijst.

Zo bespaar je tijd, eet je gezond, en geniet je van de diversiteit van seizoensgroenten en -fruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram