Wat is Ghee en waarom is het zo gezond? 5 voordelen op een rij

Ghee kom je vaak tegen als het gaat om gezond eten, maar wat is ghee nu eigenlijk? Ghee wordt ook wel geklaarde boter of boterolie genoemd. Ghee is eigenlijk gewoon gesmolten grasboter (roomboter) waar de melkeiwitten uit worden gezeefd.

Wat maakt ghee nu zo’n mooi product om te gebruiken in je keuken? Dat leggen we uit! We geven je 5 belangrijke gezondheidsvoordelen van ghee. En voor de liefhebber ook nog de uitleg hoe je zelf ghee kunt maken!

wat is Ghee
ghee geklaarde boter

Ghee is een verzadigd vet

Ghee is een verzadigd vet. Dat wil zeggen dat het geen dubbele bindingen heeft en bij kamertemperatuur hard is. Verzadigd vet zit vooral in vlees en zuivelproducten. Kokosolie is een plantaardig voorbeeld van verzadigd vet.

Verzadigd vet heeft lang een negatief imago gehad. Er zou een relatie zijn tussen het eten van veel vlees met een verhoogd cholesterol en meer hart- en vaatziekten. Dat er een relatie zou zijn wil echter niet zeggen dat het ook de oorzaak is.

Uit recenter onderzoek is gebleken dat niet al het verzadigd vet slecht is. Sterker nog, dat je een bepaalde hoeveelheid nodig hebt voor een gezond leven.

Ja het klopt dat verzadigd vet je cholesterol laat stijgen. Het gaat hier echter om het totale cholesterol. Dus zowel je LDL als je HDL. De balans blijft goed, wat maakt dat dit geen nadelige gevolgen heeft voor je gezondheid.

Hoe is verzadigd vet goed voor je gezondheid? Of relevanter voor dit artikel: Waarom is het eten van ghee gezond voor je?

Voordeel 1: Ghee is lactose en caseïne vrij!

ghee is zuivelvrij
is ghee lactosevrij

Ghee wordt gemaakt uit roomboter of grasboter. Nu zou je denken dat het dus melkeiwitten zou bevatten. Maar dat is niet zo! Om ghee te maken wordt de boter langzaam verhit. Hierdoor stollen de melkeiwitten en deze komen als een schuimlaagje op de boter te drijven. Dit kun je er vrij makkelijk afscheppen met een schuimspaan. Als je de boter vervolgens nog zeeft door een kaasdoek, dan worden alle overige melkeiwitten eruit gezeefd. Zo blijft dus ghee over wat daarmee ook geschikt is voor mensen met een lactose intolerantie of een caseïne intolerantie.

Voordeel 2: Je kunt ghee heel sterk verhitten

ghee sterk verhitten
maximale temperatuur ghee

Ghee is heel goed te verhitten. Zelfs tot wel 250 graden celsius, zonder dat er schadelijke stoffen ontstaan. Je kunt ghee dus heel goed gebruiken om in te bakken. Bijkomend voordeel is dat in ghee geen water meer zit. Hierdoor spettert het niet als je het verhit.

Voordeel 3: Ghee bevat veel goede stoffen

Ghee vitamines mineralen
is ghee gezond

Ghee bevat heel veel goede stoffen. Denk aan omega 3, 6 en 9 vetzuren, maar ook de vetoplosbare vitamines A, E en K. Zeker als de ghee is gemaakt van boter van gras gevoerde koeien, dus grasboter.

Het goede vet in ghee helpt om vitamines (A,D,E en K) en mineralen (calcium en magnesium) goed op te kunnen nemen vanuit je darmen.

De vitamines die ghee zelf bevat hebben ook een belangrijke rol. Vitamine K is belangrijk voor je calciumhuishouding, net als vitamine D. Vitamine A en E zijn ook erg belangrijk en hebben onder andere een anti-oxidanten werking.

Ghee bevat net als kokoslie verzadigd vet in de vorm van korte-keten vetzuren. Vooral boterzuur. Deze helpt het darmslijmvlies gezond te houden en is voeding voor de goede darmbacteriën. Zo wordt het microbioom in de darmen ondersteund. Dit helpt een gezonde stoelgang te bevorderen.

Voordeel 4: Ghee levert direct energie voor je lichaam

ghee energie
ghee vetzuren cholesterol

Het boterzuur in ghee levert snel energie voor het lichaam, zonder dat het dik maakt. Ook je hersenen zijn in staat om boterzuur te gebruiken als energiebron. Voordeel van de vetzuren in ghee is dat ze meteen worden gebruikt als energie en niet worden opgeslagen als vet. Zo wordt je er dus niet dik van.

Voordeel 5: Ghee werkt ontstekingsremmend

Boterzuur in ghee is een vetzuur wat een ontstekingsremmende werking heeft. Hierdoor zou ghee kunnen ondersteunen bij mensen die chronische ontstekingen hebben in de darmen, zoals bij de ziekte van Crohn.

Ghee bevat daarnaast ook geconjugeerd linolzuur (CLA). Dit is een meervoudig onverzadigd vetzuur. Eigenlijk is dit een natuurlijk transvet. Niet te verwarren met de industriële transvetten die schadelijk zijn voor je gezondheid. CLA kan in 28 verschillende vormen voorkomen. Dit heeft te maken met de manier waarop de dubbele bindingen in het vetzuurmolecuul zijn gerangschikt.

Dit natuurlijke transvet zou helpen andere chronische ziektes te voorkomen. Denk hierbij aan suikerziekte, insuline resistentie, hart- en vaatziekten en zelfs bepaalde soorten kanker. Het verbetert als het ware de metabole gezondheid van mensen.

Daarnaast kan het helpen om af te vallen. Er zijn studies gedaan dat CLA helpt de voedselinname te verminderen, meer vet te verbranden en de afbraak van vet te stimuleren, waar juist de vetproductie wordt geremd. Het behoud van spiermassa daarbij is een bijkomend voordeel.

Het gaat dan wel om een natuurlijke hoeveelheid CLA. Als je te veel (kunstmatige) CLA uit supplementen haalt, dan heb je juist weer kans op negatieve gevolgen voor je lichaam, zoals een verhoogde vetopslag in de lever. Dit kan dan weer risico geven op het metabool syndroom en suikerziekte.

Ghee zelf maken

ghee maken
hoe maak je ghee

Ghee is vrij duur als je het vergelijkt met normale roomboter of grasboter. Wist je dat je ghee zelf kunt maken?

Wat heb je nodig?

  • Grasboter
  • Steelpan
  • Schuimspaan
  • Kaasdoek
  • Potje met deksel

Doe de boter in een steelpan en verwarm het op laag vuur. De boter mag niet verbranden. De boter zal smelten. Hierbij verdampt het water. Er ontstaat een schuimlaag op de boter. Schep deze uit de pan. Blijf dit doen tot de boter niet meer bruist. Meestal duurt dit ongeveer 20 minuten.

Zet nu het vuur uit. Leg een kaasdoek (een koffiefilter werkt soms ook) over een potje en schenk voorzichtig de gesmolten boter door het kaasdoek. Hierdoor vang je alleen de heldere boter op en blijft het bezinksel achter in de doek. Zo krijg je schone geklaarde boter. Laat de boter afkoelen zodat het stolt en de typische gele kleur krijgt en sluit af met een deksel.


Ghee is heel goed houdbaar buiten de koelkast. Het kan eigenlijk niet bederven.

2 recepten met Ghee

Ghee heeft een typische smaak. Het heeft niet de zoete smaak van boter. Het heeft een meer nootachtige smaak. Weet je niet goed hoe je het kunt gebruiken? Wij delen een recept met je waarin de smaak van ghee goed tot zijn recht komt.

Naanbrood

ghee recepten
wat kun je maken met ghee

Je kunt ghee gebruiken om zelf glutenvrij naanbrood te bakken. Hiervoor meng je 1 eetlepel ghee met 60 gram amandelmeel, 60 gram arrowroot, 250 ml kokosmelk en een snufje zout tot een beslag. Hiervan kun je in een koekenpan zonder toegevoegde boter of olie de naan pannenkoekjes bakken. Lekker bij curry of een gebonden soep.

Bramentaart

hoe smaakt ghee
is ghee gezond?

Wil je de smaak van ghee meer naar voren laten komen? Dan kun je het goed gebruiken in bijvoorbeeld een taart. Hiervoor gebruik je 60 ml gesmolten ghee. Dit meng je met 50 gram kokosbloesemsuiker en 400 ml kokosmelk in een mengkom. In een andere mengkom meng je 110 gram amandelmeel met 50 gram kokosmeel, 90 gram tapiocameel, 3 theelepels bakpoeder en een snufje zout. Meng vervolgens het natte mengsel door het meelmengsel tot een glad beslag. Giet dit in een met bakpapier beklede vierkante bakvorm. Verdeel hierover 300 gram bramen of ander fruit, druk het fruit iets in het beslag en bak de taart 40-45 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden. Lekker om lauwwarm te eten met wat kokosyoghurt.

Wil je meer gezonde recepten met bijvoorbeeld ghee? Kijk dan eens op menuut.nl en wordt lid!

Je kunt ghee van goede kwaliteit vinden in onze webshop. Er is ook ghee van geitenmelk.

Volg ons op social media:

https://www.facebook.com/menuut.nl

https://www.instagram.com/menuut.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram