We moeten meer knuffelen!

Ken je dat gevoel? Dat je behoefte hebt aan een knuffel omdat je je daarna beter voelt? Dat is heel natuurlijk! Knuffelen is namelijk heel gezond voor je. Tijdens het knuffelen maakt je lichaam namelijk oxytocine aan. Dit hormoon heeft een positieve werking op je lichaam.

Wat doet oxytocine in het lichaam?

Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd, omdat het wordt gemaakt als mensen knuffelen, huidcontact hebben, of bijvoorbeeld een dier aaien. Het is een hormoon wat sociaal gedrag stimuleert.

Oxytocine heeft daarbij een kalmerende werking. Het zorgt voor een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Het zorgt dat mensen zich met elkaar verbinden en het vergroot het inlevingsgevoel.  Daarnaast werkt het ook pijnstillend en heeft het een antistress effect. En misschien niet onbelangrijk, het verhoogt je libido.

Wat zijn dan de gezondheidseffecten van knuffelen?

De gezondheidseffecten worden vooral bereikt door de oxytocine die vrij komt. De zorgt uiteindelijk voor de volgende positieve effecten op het lichaam:

  • Het verhoogt je weerstand doordat er meer antistoffen in je lichaam komen
  • Het verlaagt de bloeddruk en de hartslag
  • Het vermindert stress
  • Het vermindert pijn
  • Het bevordert genezing en groei
  • Het vergroot je vermogen om te leren

Veel van deze effecten hebben met elkaar te maken en worden veroorzaakt door de vermindering van pijn en stress door het vrijkomen van oxytocine bij lichamelijk contact.

Moet je op een bepaalde manier knuffelen?

In principe is elke knuffel goed, als het maar lang genoeg is, namelijk minimaal 20 seconden. Daarbij helpt het om te knuffelen met iemand van wie je houdt, of in ieder geval met iemand die je vertrouwd. Probeer meerdere keren per dag even te knuffelen. Dit hoeft dus ook niet per se met een ander persoon. Een dier kan hier ook een belangrijke rol spelen. Als je een hond of een kat hebt zit je dus ook goed. Heb je deze niet? Ga koe knuffelen of alpaca knuffelen, of leen de kat van de buren.

Een goede knuffel kan je gemoedstoestand drastisch verbeteren. Het kan ervoor zorgen dat je negatieve energie wordt omgezet in positieve energie.

Een knuffel kost niks, maar kan dus echt verschil maken! Laten we meer aandacht aan elkaar besteden en het leven wat aangenamer maken met regelmatig een stevige knuffel! Ik begin meteen!

Wil jij meer weten over een gezonde leefstijl met als belangrijk onderdeel gezonde voeding? Kijk dan op Menuut.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram