Immuunsysteem versterken, 5 manieren om dit te doen.

immuunsysteem betekenis
Wat is het immuunsysteem

Waarom zou jij je immuunsysteem versterken? Laten we de vraag anders stellen. Waarom zou je het niet zou doen?

In dit blog nemen we je dan ook mee in de wereld van het menselijke immuunsysteem. En, dé top 5 mogelijkheden om dit mega belangrijke lichaamsproces, jouw immuunsysteem, te boosten en blijvend up-to-date te houden. Mocht je het nog niet beseffen. Ons immuunsysteem is essentieel voor overleving. Zonder een immuunsysteem zouden we het nog geen dag volhouden!

Voordat je verder leest vind je het misschien leuk om alvast onze gratis recepten te downloaden. Al onze recepten dragen bij aan het versterken van je immuunsysteem. Dus maak alvast een goed begin voordat je verder leest.

Wat is het immuunsysteem?

Vandaag de dag wordt het woord immuunsysteem je via de media in verband met Corona/COVID 19 rond de oren geslingerd. Maar weet jij eigenlijk wel wat dit nu exact inhoudt? Op de vraag aan onze omgeving ‘leg eens uit wat ons immuunsysteem is?’ kwamen velen niet tot antwoorden. Erger nog, bleef het stil. Wij leggen het je uit zodat jij de volgende keer je omgeving kunt uitleggen wat het is en wat het voor jou en mij doet.

Je immuunsysteem bestaat uit organen en structuren die zich allemaal bezig houden met de afweer tegen micro-organismen (bacteriën, virussen, schimmels en parasieten), lichaamsvreemde stoffen en het opruimen van kapotte lichaamscellen. Het beschermt je dus tegen interne en externe ziekteverwekkers. De bij het immuunsysteem betrokken organen zijn jouw lichaamsbarrières (je huid en slijmvliezen van o.a. mond, longen, darmen), de lymfeklieren en –vaten, de milt, thymus, het rode beenmerg, keel- en neusamandelen, je blinde darm en de lever. Daarnaast bevat je immuunsysteem verschillende soorten witte bloedcellen (ook wel leukocyten genoemd) die belangrijk intern werk verrichten.

Ons immuunsysteem is voor een deel aangeboren. Je snap het al, dit krijg je bij je geboorte mee. Dank je wel natuur! Daarnaast is ons immuunsysteem ook deels verkregen. Dit laatste is niet direct bij je geboorte actief, maar ontwikkelt zich in de loop der tijd na blootstelling aan diverse antigenen (= lichaamsvreemde stoffen & ziekteverwekkers). Door deze blootstelling aan antigenen ontstaat er een geheugen in het lichaam, waardoor deze antigenen snel gedetecteerd én, heel belangrijk, onschadelijk gemaakt kunnen worden.

Kun je je immuunsysteem testen?

Je weerstand is het vermogen van je lichaam om negatieve en schadelijke invloeden van buitenaf te weren. Om indringers buiten je lijf te houden zodat je niet ziek wordt. Als er een lage weerstand is krijgen infecties als griep en verkoudheid de kans om je lichaam binnen te dringen. Je snapt dat als je immuunsysteem sterk en op orde is – niet intern onderdrukt wordt of beschadigd is  – pijntjes, kwalen, verkoudheden of ernstigere ziektebeelden niet aanwezig kunnen zijn.

immuunsysteem en ziektes
Kun je je immuunsysteem testen?

Als jij zo nu en dan een verkoudheidje hebt, je grieperig voelt en lichte tot matige verhoging ervaart is dat een goed teken! Het bewijst dat je lichaam nog in staat is om antigenen, virusdeeltjes of andere ‘vreemde zaken’ waar jouw lichaam op reageert te weren. Dus wees dankbaar voor de betekenis van deze symptomen voor je immuunsysteem. Koorts, een kop vol snot of mogelijk zelfs even tijdelijk diarree of misselijkheid. Jouw lichaam test je. Jouw lijf checkt of je immuunsysteem nog zijn werk doet. En Yes, het doet het nog!

Maar dit zijn ‘kleine testen’. En om te voorkomen dat je lichaam en de bijbehorende processen voor ‘heftigere’ testen komen te staan mag jij jouw immuunsysteem sterk en weerbaar maken én houden. 

Uiteraard zijn er ook diverse orthomoleculaire therapeuten, OERsterk coaches, kPNI therapeuten en huisartsen die met behulp van bloedtesten en leefstijlinterventies jouw immuunsysteem kunnen testen.

Hoe kun je je immuunsysteem versterken?

Wat kun jij zelf doen om je immuunsysteem te verbeteren, te versterken en weerbaar te houden? Je leefpatroon eens grondig onder de loep nemen. Hoe eet jij? Wat eet jij? Wanneer eet jij? Beweging, is dat onderdeel van je dag? Slaap je voldoende? Waar haal jij je energie uit? Hoe ontspan je? Oh ja en leef je vanuit een half leeg glas of half vol? Allemaal factoren die je immuunsysteem kunnen verzwakken of versterken. Aan jou de keuze!

Voeding die het immuunsysteem versterkt

We noemden zojuist als voorbeeld: hoe, wat en wanneer eet jij? Je voeding en je voedingsfrequentie zijn belangrijke factoren voor je weerstand. Eet jij veel suikerhoudende en bewerkte voeding; geen natuurlijke en verse, voedingsmiddelen? Dan is de kans groot dat op de langere termijn er ‘gaatjes in je immuunsysteem’ dreigen te vallen. Ons lijf is niet gemaakt om kunstmatige stoffen te nuttigen. En ook al eet je, naar je denkt, gezond en natuurlijk maar is het te eenzijdig, dan nog is die weerbaarheid niet optimaal. Een immuunsysteemversterkend eetpatroon bestaat uit dagelijks 2 stuks fruit en ca. 500 gram groente. Haal jij dat?

Voeding die het immuunsysteem kan versterken
Versterk je immuunsyteem met voeding

Immuunsysteem boosten met supplementen

Wil jij jezelf, je lichaam en je mindset verstevigen en gezond(er) oud(er) doen laten worden? Versterk dan je immuunsysteem met supplementen. Voldoende onderzoeken tonen aan dat de onderstaande suppletie tot je dagelijkse inname mogen behoren om jezelf fit, energiek, sterk en weerbaar te houden.

  • Voldoende Omega 3 (balans in Omega 3 en Omega 6; deze laatste is vaak te overdadig aanwezig, vandaar aanvullen met Omega 3)
  • Vitamine D3 met K2.
  • Zorg voor een optimale Zink spiegel
  • Slik dagelijks (gebufferde) vitamine C.
  • En in tijden van stress: pak dan een magnesium supplement.

Wij raden je altijd aan om suppletiegebruik af te stemmen met een professional zoals een orthomoleculair therapeut, huisarts, OERsterk coach, kPNI therapeut of andere professional.

immuunsysteem versterken met supplementen
Supplementen voor een sterker immuunsysteem

5 Tips om je immuunsysteem te versterken

Zoals beloofd geven je we nog onze beste ‘boosters’ om dat immuunsysteem van jou een fikse duw naar optimale sterkte te geven. Doe er je voordeel mee!

  1. Verminder je stressoren: Onderzoek waar jij stress ervaart, van krijgt. Of kijk wat jou (on)bewust al te lang bezig houdt of leeg trekt.
  2. Eet minder vaak: Elk eetmoment is een ontstekingsmoment. Een drietal eetmomenten is een gezond streven. Wil je nog een stapje verder dan kun je ook nadenken over intermittent fasting.
  3. Zorg voor een goed darmmicrobioom: Gezondheid start in je darmen. Als jouw darmflora en –bioom op orde is kunnen de juiste voedingsstoffen opgenomen of uitgescheiden worden waarmee jouw lichaamsprocessen optimaal functioneren. Don’t forget it: eet gevarieerd, 500 gram groente en 2 stuks fruit per dag en leg alle kleuren van de regenboog op je bord.
  4. Beweeg eens wat vaker: Van veel stilzitten worden jouw lichaamsprocessen lui, verstoord of stopgezet. Kijk maar eens wat er gebeurd met een gebroken been in het gips. Juist! Blijf bewegen. Dagelijks minstens 30 minuten wandelen in de buitenlucht. Begin!
  5. Slaap voldoende: Maak prioriteit van je nachtrust en ontspanning en zorg voor een goed bioritme. Streef naar ca. zeven uur slaap per nacht. In de nacht heelt, geneest, repareert en bouwt je lichaam weer op dat wat overdag ‘kapot’ is gegaan.

Alle recepten in onze weekmenu’s dragen bij aan het versterken van jouw immuunsysteem. Als je dit gewoon eens een maand wil proberen kan dat ook.

Klik hier voor meer informatie en boost je immuunsysteem!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram