Ken je dat gevoel? Snacktrek! Trek in zoet! Je bent juist zo goed bezig om de koek, snoep en chocola te laten liggen. Maar nu wordt de verleiding wel erg groot. En hoe meer je er aan denkt, hoe sterker de drang om toch wat te willen snacken…Is er dan echt geen gezonde optie? Anders dan een stuk fruit?
Jawel! Wij geven je 5 recepten voor gezonde snacks om zelf te maken EN te bewaren!
Inhoudsopgave
We hebben voor jou 5 recepten op een rijtje gezet van gezonde snacks die je zelf kunt maken en bewaren.
Hou er wel rekening mee dat een gezonde snack ook een snack is. De snacks die we hier bespreken zijn zeker gezonder dan normale koekjes en chocolade repen. Ze zijn namelijk vrij van kunstmatige suikers. Maar ook voor deze snacks geldt dat je ze beperkt moet eten naast je normale maaltijden.
1. Gedroogd Fruit Repen
Wat heb je hiervoor nodig?
150 gram gedroogde Medjool dadels (zonder pit)
150 gram rauwe amandelen
150 gram gedroogde cranberries
Hoe maak je het klaar?
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Verdeel de amandelen over een bakplaat en rooster 8-10 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen.
Maal de dadels, cranberries en amandelen in een hakmolen of keukenmachine tot een soort deegbal.
Bedek een bakplaat met bakpapier. Verdeel hierover het fruitdeeg in een rechthoek.
Dek af met een 2e vel bakpapier en zet 1 uur in de koelkast. Snij na het koelen in repen.
Gekoeld bewaren in een afgesloten doos.
2. Banaan-Rozijnen Koekjes
Wat heb je hiervoor nodig?
3 rijpe bananen
60 ml appelstroop
300 gram amandelmeel
45 gram kokosmeel
75 gram rozijnen
25 gram kokosvlokken
60 ml kokosmelk (volvet)
1 theelepel vanille extract
1 theelepel kaneelpoeder
Hoe maak je het klaar?
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Prak de bananen tot een puree.
Meng in 1 kom het amandelmeel, het kokosmeel en het kaneel.
Meng in een andere kom de bananen met de appelstroop, kokosmelk en het vanille extract.
Meng vervolgens de natte en de droge ingrediënten door elkaar tot een beslag.
Spatel er de rozijnen en de kokosvlokken door.
Bedek een bakplaat met bakpapier. Schep met een lepel hoopjes beslag op de bakplaat. Druk iets plat met de bolle kant van de lepel.
Bak gedurende 25-30 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
Lekker om warm te eten, maar ook goed te bewaren in een luchtdichte verpakking.
3. Chocolate Chip Cookie Cake
Wat heb je hiervoor nodig?
200 gram amandelmeel
35 gram kokosmeel
150 gram chocolate chips van pure chocolade
1 theelepel baking soda
60 ml honing
1 theelepel vanille extract
3 eieren (losgeklopt)
60 ml gesmolten kokosolie
2 eetlepels kokosmelk
1/4 theelepel zout
Hoe maak je het klaar?
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Meng in een kom het amandelmeel, kokosmeel, baksoda, chocolate chips en zout.
Meng in een andere kom de honing, kokosolie, vanille extract, eieren en kokosmelk.
Meng de natte ingrediënten door de droge ingrediënten tot een glad beslag.
Doe het beslag in een (met bakpapier beklede of ingevette) cakevorm en bak 30-35 minuten in de voorverwarmde oven.
Een satéprikker moet er na inprikken schoon uitkomen, dan is de cake klaar. Bewaar de cake na afkoelen in een luchtdichte verpakking.
4. Granola Repen
Wat heb je ervoor nodig?
600 gram gemengde noten
75 gram kokosrasp
150 gram tutti frutti
80 ml gesmolten kokosolie
80 ml amandelboter
60 ml honing
1 theelepel vanille extract
1 theelepel kaneelpoeder
Hoe maak je het klaar?
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Rooster de noten 8-10 minuten in de voorverwarmde oven en laat helemaal afkoelen.
Verdeel de noten in 2 delen. Hak 1 deel grof met een mes. Hak het andere deel in een hakmolen tot notenmeel.
Hak ook de tutti frutti fijn.
Verhit een steelpan op middelhoog vuur en verwarm hierin de kokosolie met de amandelboter, honing, vanille extract en kaneelpoeder. Breng aan de kook en haal van het vuur.
Meng in een kom de gehakte en gemalen noten met het gedroogde fruit en meng hier het amandelbotermengsel door tot een glad mengsel.
Verdeel het notenmengsel over een met bakpapier beklede platte bak of groot bord welke ook in de diepvries past. Druk goed aan tot een dunne laag van gelijke dikte.
Bedek met een 2e vel bakpapier en laat 1-2 uur staan bij kamertemperatuur.
Laat daarna nog 1 uur opstijven in de vriezer.
Snij de granolaplak in repen en bewaar in de koelkast.
5. No Bake Amandel-Framboos-Chocolade Repen
Wat heb je nodig?
180 ml gesmolten kokosolie
120 ml kokospasta/kokosboter
120 ml maple syrup of honing
50 gram cacaopoeder
75 gram verse frambozen
75 gram pure chocolade fijn gehakt
40 gram geroosterde amandelen, fijngehakt
Hoe maak je het klaar?
Doe de kokosolie, kokosboter, maple syrup/honing en cacao poeder in een kom en verwarm au bain-marie, en klop met een garde glad.
Voeg de pure chocolade, gehakte amandelen en frambozen toe en blijf voorzichtig roeren tot de chocolade is gesmolten.
Doe het chocolademengsel in een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm.
Zet 15-20 minuten in de vriezer.
Snij de chocoladeplak als deze nog koud is in repen. Bewaar in de koelkast.
Veel plezier met maken! Deel je baksels op #menuut.
Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Strikt noodzakelijke cookies
Strikt noodzakelijke cookie moet te allen tijde worden ingeschakeld, zodat we je voorkeuren voor cookie instellingen kunnen opslaan.
Cookies van derden
Deze site gebruikt Google Analytics om anonieme informatie zoals bezoekersaantallen en meest populaire pagina's te verzamelen.
Door deze cookie aan te laten staan help je onze site te verbeteren.
Schakel eerst strikt noodzakelijke cookies in om je voorkeuren op te slaan!