Is gember wortel gezond? 5 vragen beantwoord

Gember wortel is een kruid dat je vaak tegen komt in recepten. De gember wortel is familie van de geelwortel (kurkuma) en wordt vaak gebruikt om thee van te maken. Gember poeder wordt vaak verwerkt in gerechten. Maar is gember gezond? Hoe maak je er thee van? En is verse gemberthee gezond? Zit er verschil tussen gember poeder en verse gember? Hoe kun je verse gember bewaren? Kun je zelf gember kweken? En wat zijn gembershots? Dat lees je hier!

gember poeder en wortel
verse gember en gember poeder

Is gember gezond?

Gember wordt al heel lang gebruikt in de traditionele Chinese kruidengeneeskunde. De officiële naam is Zingiber officinale. Het heeft vooral zijn effecten op het maagdarmkanaal. Het zou bijvoorbeeld helpen tegen misselijkheid, maar ook inzetbaar zijn bij chronische ziekten. De werkzame stoffen in gember zijn onder andere gingerol en shogaol.

Gember zou onder andere de volgende effecten hebben in het lichaam:

  • Het stimuleert de spijsvertering en werkt tegen misselijkheid
  • Het heeft een stimulerend effect op de lever
  • Het zorgt voor bloedvatverwijding, wat de bloeddruk kan verlagen
  • Het heeft een regulerende werking op de bloedsuikerspiegel
  • Het heeft een ontstekingsremmende werking en zou pijnstillend en koortsverlagend werken

De gezondheidseffecten van gember zijn niet direct wetenschappelijk bewezen, alleen misschien de werking tegen de misselijkheid. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het ook niet werkt! Er is alleen meer onderzoek nodig om het effect van gember wetenschappelijk te kunnen onderbouwen.

Het is niet aan te raden om op eigen houtje gember als medicijn te gaan gebruiken. De effecten in het lichaam kunnen verschillen tussen mensen. Ook kan het gebruik van gember gevaarlijk zijn in combinatie met bepaalde medicatie, zoals bloedverdunners. Overleg altijd met je arts of je gember kunt gebruiken.

Hoe kun je gember thee maken?

gember thee gezond
Gember thee met citroen en munt

Gember als kruid is een goede toevoeging op je dagelijkse voeding. Het is rijk aan verschillende vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft. Het bevat onder andere Vitamine B1, B2, B6, vitamine C, calcium, magnesium, ijzer en zink.

Dus een prima kruid om je thee van te maken!

Thee maken van gember is heel eenvoudig. Je kunt dan stukjes gember wortel in heet water doen en dit laten trekken. Hoe dunner je de plakjes snijd van je gember stuk, hoe sterker de smaak. Je kunt de smaak nog variëren door verse munt of citroen en honing toevoegen.

Wat is het verschil tussen gember poeder en verse gember?

Je kunt gember op verschillende manieren gebruiken. Je kunt de wortel gebruiken, maar ook gember poeder.

Gember poeder wordt gemaakt van gedroogde en gemalen gember en heeft hierdoor een scherpere smaak dan de verse variant.

Door het verhitten en het drogen van de gember wortel bevat het poeder zelfs nog meer nuttige voedingsstoffen dan de verse variant. Heb je dus alleen gember poeder in huis? Zeker gebruiken in je gerechten! Je kunt het bijvoorbeeld goed gebruiken in zoete recepten, zoals onze perencrumble.

Hoe kun je verse gember bewaren?

Eigenlijk kun je gember op alle manieren bewaren, dus zowel buiten de koelkast als in de koelkast, of zelfs in de vriezer. In de koelkast kun je het beste wel een afgesloten bakje gebruiken om de gember in te bewaren. Bij het invriezen snij je de gember het best in stukjes, zodat je steeds kunt pakken wat je nodig hebt.

Kun je gember zelf kweken?

gember kweken
zelf gember kweken en planten in een pot

Je kunt zeker zelf een gemberplant kweken!

  • De ideale tijd is rond februari om te starten met dit proces. Hiervoor leg je stukjes gember wortel op een schoteltje met water op de verwarming. Zorg dat het nat blijft!
  • Na enkele weken ontstaan er knoppen op de wortelstukjes. Op dat moment kun je de wortels in de grond in een kweekkasje ingraven, zodat de wortels half bedekt zijn met een laagje kweekgrond. Deze grond ook weer goed vochtig houden.
  • Uit de knoppen gaan stengels groeien. Eind mei-begin juni kun je de planten in een kas buiten zetten. Liefst haf in de schaduw. Je hebt hiervoor een ruime pot nodig, zodat de wortel de ruimte krijgt om te groeien. Zorg voor een voedingrijke grond. Voeg eventueel wat compost toe. Zorg weer dat de planten voldoende water krijgen.
  • Vanaf oktober is de meeste groei geweest. Je stopt dan langzaam met water geven, omdat je niet wilt dat er schimmel ontstaat.
  • In november kun je de wortels voorzichtig opgraven. Maak de wortels voorzichtig schoon en laat ze enkele dagen op de verwarming drogen. De stukken wortel waar je de kweek mee bent gestart kun je dan ook nog prima gebruiken.

Veel plezier met zelf gember kweken!

Gembershot

Een gembershot is vaak in de basis een grote hoeveelheid geraspte gember met citroensap en dit fijngemalen tot een drankje.

Gembershots zijn een hype van het moment. Ze zouden je immuunsysteem een boost geven. Dit is wat overdreven. Natuurlijk bevat gember gezonde stoffen, zoals vitamine B6, vitamine C en koper, welke zeker een bijdrage kunnen geven aan een goed werkend immuunsysteem, maar een boost kun je dit niet meteen noemen.

Het kan in de meeste gevallen geen kwaad om een gembershot te nemen maar het is ook geen oplossing voor al je kwaaltjes.

Gebruik gember vooral vanwege de gezonde voedingsstoffen die het levert en…

OMDAT JE HET LEKKER VINDT 🙂

Bij onze weekmenu’s gebruiken we regelmatig gember als smaakmaker. Kijk op Menuut.nl voor meer inspiratie.

Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram