Is kurkuma gezond?

Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd, of Curcuma longa met een mooie naam. Andere namen zijn turmeric, curcuma, koenir of koenjit. De geelwortel is familie van de gemberwortel. Het komt oorspronkelijk uit India en wordt daarom ook veel gebruikt in de Indiase keuken. Het is daarnaast ook steeds meer gebruikt als superfood of verkrijgbaar in supplementen.

De meest werkzame stof in kurkuma is curcumine. Deze curcumine geeft de gezondheid bevorderende effecten van kurkuma.

Wat is het effect van kurkuma in het lichaam?

De curcumine in de kurkuma heeft een ontstekingsremmende werking en daarnaast een sterk anti-oxidanten effect in het lichaam. Hierdoor is het breed inzetbaar, zowel in de preventieve geneeskunde (de supplementen), maar ook als behandeling bij veel chronische ziektes.

Bij veel chronische ziektes speelt ontsteking een rol. Denk aan ziektes als de Ziekte van Crohn, MS, diabetes type 1 en 2, reuma, Parkinson, Alzheimer, astma, hooikoorts, en zo nog heel veel meer chronische ontstekingsziekten.

Curcumine heeft grofweg dus de volgende effecten in het lichaam:

  • Antioxidanten werking
  • Binding aan zware metalen in het bloed, waardoor ze uitgescheiden kunnen worden via de urine of de gal (chelatie)
  • Ontstekingsremmende werking
  • Stimulatie van het eigen immuunsysteem

Naast deze effecten bevat kurkuma ook veel vitamines en mineralen. Het is bijvoorbeeld rijk aan vitamine C en B6 en bevat ook ijzer, magnesium en kalium.

Hoe kun je kurkuma gebruiken?

Je kunt kurkuma vers gebruiken, dus van de wortel, maar ook als poeder. Het geeft een mooie gele kleur aan je eten en ook een typische, maar neutrale smaak. Daarnaast wordt het vanwege de gezondheidseffecten dus ook ingezet als superfood of voedingssupplement.

Kurkuma wordt in het lichaam slecht opgenomen. Deze opname kun je verbeteren door het te combineren  met zwarte peper of vet. Kurkuma is namelijk vet oplosbaar.

Kurkuma kun je dus goed gebruiken in je eten. Denk aan roerbakgerechten of Indiase Curry’s. Kurkuma zit in veel kruidenmixen verwerkt, maar je kunt het dus ook als los poeder gebruiken. Bak bijvoorbeeld eens je bloemkool rijst met een theelepel kurkuma voor wat extra kleur en smaak.

Daarnaast kun je het in thee of koffie verwerken.

Kurkuma thee en Kurkuma Latte

  • Kurkuma thee: Gebruik 1 theelepel kokosolie, ¼-1/2 theelepel kurkumapoeder of een paar schijfjes verse kurkumawortel in een mok heet water. Breng het op smaak met citroensap, honing of kaneel.
  • Kurkuma Latte: Verhit in een steelpannetje 400 ml amandelmelk met 1 theelepel kurkuma, 5-6 plakjes verse kurkumawortel, 2 plakjes gember wortel, 2 theelepels agavesiroop, ½ theelepel kaneelpoeder en een klein beetje zwarte peper. Als het kookt schep je de verse kurkuma en gember uit de pan. Je kunt een deel van de vloeistof opschuimen voor een schuimlaagje op je Kurkuma Latte, maar je kunt het ook zo drinken. Garneer met wat kaneelpoeder.

Veel plezier met uitproberen!

Bij onze weekmenu’s gebruiken we regelmatig Kurkuma als smaakmaker. Nieuwsgierig? Neem dan een kijkje op Menuut.nl.

Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram