In januari zitten we in hartje winter. Net als in december vinden we nu volop de wortelgewassen en stevigere bladgroenten in de schappen. Het aanbod is deze maand wel iets beperkter, omdat de meeste slasoorten deze maand niet meer worden geoogst, zoals de kropsla en de ijsbergsla. Maar ook deze maand kunnen we nog lekker genieten van de winterse stamppotjes en soepen.
Seizoensgroenten Januari
Wederom de maand van de stevige groenten. Ga deze maand eens buiten je comfortzone en kies vergeten groenten zoals aardperen en schorseneren. En boerenkool in je smoothie is altijd goed!
Hieronder vind je de lijst met seizoensgroenten voor januari!
Inhoudsopgave
Aardpeer
Dit knolletje lijkt een beetje op gember, maar de smaak is niet te vergelijken. Het smaakt een beetje nootachtig en het is een prima groente voor een soep of in een puree.
Boerenkool
Deze stevige bladgroente is extra lekker als het een paar keer nachtvorst heeft moeten doorstaan. Hierdoor wordt de kool zoeter van smaak.
Knolselderij
Zowel het lof als de knol kun je goed gebruiken in je gerechten. Een heerlijke groente voor stevige soepen en puree.
Koolraap
Het broertje van de knolselderij en niet te verwarren met de knolraap. Deze groente is ontstaan uit een kruising tussen een kool en de knolselderij, maar is dus echt familie van de kool. Met zijn zoetige smaak een perfecte basis voor stoofschotels en puree.
Pastinaak
Een zoete aardse smaak die zowel past in hartige als zoete gerechten.
Pompoen
Net als de pastinaak zowel in hartige als zoete gerechten te gebruiken. Een goede groente voor soep of om geroosterd te eten.
Prei
Prei is een makkelijke smaakmaker met een milde uismaak. Het bevat veel vitamine K en foliumzuur. Het is een veelgebruikte basisgroente in soepen en stoofschotels.
Raap en Raapsteel
De smaak is te vergelijken met spinazie, net als de toepasbaarheid. Dus een goede basis voor een salade of verwarmd als bijgerecht.
Radijs
Een pittige en knapperige toevoeging aan een salade. Goed voor de vitamine C!
Rammenas
Een minder bekend knolgewas met een scherpe smaak en een goede bron van vezels en vitamine C. Je kunt de groente rauw eten of bijvoorbeeld roerbakken.
Rettich
Ook wel bekend als de witte rammenas. Het is een zusje van de radijs, maar smaakt milder dan de radijs.
Rode Biet
Een mooie rode knol met een wat zoete, aardse smaak. Veelzijdig te gebruiken, zowel in zoete gerechten (smoothies) als salades en stamppotjes.
Rode Kool
Een kool die rijk is aan vitamine C en K. Lekker in stoofschotels, maar ook in een koolsalade.
Savooie/Groene Kool
Een koolsoort met gekrulde bladeren. Lekker in warme en koude gerechten.
Schorseneren
Een vergeten groente die een beetje doen denken aan asperges. Ze smaken een beetje nootachtig. Ze komen goed tot hun recht in een stoofpot of soep.
Spruiten
Net als de boerenkool extra lekker als ze een paar nachten nachtvorst hebben gehad. Heel veelzijdig te gebruiken, zowel geroerbakt als rauw in een salade.
Ui
Uien zijn een van de belangrijkste basisgroentes in de Nederlandse keuken. Een echte smaakmaker aan alle gerechten.
Veldsla
Een zachte en makkelijk verteerbare slasoort, vol met vitamine C en ijzer. Lekker in een salade.
Waterkers
Een groente met een pittige smaak, vol met calcium en vitamine K. Het geeft je salades extra pit.
Winterpeen
Een stevige, zoetige wortel. Lekker in soepen en stoofschotels, maar ook een geode toevoeging voor een smoothie.
Winterpostelein
Een vergeten groente die heel veelzijdig te gebruiken is. Zowel in warme gerechten als in een salade goed te gebruiken. Deze groente wint het van spinazie als het gaat om ijzer gehalte en het bevat nog tal van andere vitamines en mineralen!
Witlof
Een groente met een wat bittere smaak. Rijk aan vezels en vitamine K. Goed te verwerken in ovenschotels en salades.
Witte Kool
Een stevige koolsoort die licht verteerbaar is. Een goede bron van vitamine C. Lekker in een koolsla of in warme schotels.
Wortelen
Het kleine broertje van de winterpeen. Knapperig en zoet van smaak en rijk aan vezels en vitamine A. Lekker om rauw te eten als tussendoortje, maar ook in stoofschotels en een goede basisgroente voor soepen, pastaschotels en roerbakgerechten.
Specifieke Kenmerken Seizoensgroenten Januari
Net als in december staan in januari de wortelgewassen en stevige bladgroenten centraal. En niet voor niks. Januari wordt gezien als de koudste maand van het jaar. De groenten die deze temperaturen overleven zijn de groenten die zichzelf goed kunnen beschermen.
Het grote voordeel van deze groentes is dat ze ook qua voedingsstoffen zijn aangepast aan onze eigen behoeftes in deze periode van het jaar. Voldoende vitamines en mineralen om onze weerstand te boosten!
Welke Groenten Kun Je Het Hele Jaar Eten?
Meer over groenten die het hele jaar door beschikbaar zijn, vind je in ons andere artikel.
Seizoensgroenten Recept Januari
Voor januari hebben we een recept gekozen met koolraap! Dit omdat wij vinden dat deze groente niet mag ontbreken aan een gevarieerd voedingspatroon volgens de seizoenen!
Het Hele Jaar Volgens Het Seizoen Eten?
Vond je dit interessant en wil je het hele jaar wel volgens het seizoen eten?
Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Strikt noodzakelijke cookies
Strikt noodzakelijke cookie moet te allen tijde worden ingeschakeld, zodat we je voorkeuren voor cookie instellingen kunnen opslaan.
Cookies van derden
Deze site gebruikt Google Analytics om anonieme informatie zoals bezoekersaantallen en meest populaire pagina's te verzamelen.
Door deze cookie aan te laten staan help je onze site te verbeteren.
Schakel eerst strikt noodzakelijke cookies in om je voorkeuren op te slaan!