In januari zitten we in hartje winter. Net als in december vinden we nu volop de wortelgewassen en stevigere bladgroenten in de schappen. Het aanbod is deze maand wel iets beperkter, omdat de meeste slasoorten deze maand niet meer worden geoogst, zoals de kropsla en de ijsbergsla. Maar ook deze maand kunnen we nog lekker genieten van de winterse stamppotjes en soepen.
Wederom de maand van de stevige groenten. Ga deze maand eens buiten je comfortzone en kies vergeten groenten zoals aardperen en schorseneren. En boerenkool in je smoothie is altijd goed!
Hieronder vind je de lijst met seizoensgroenten voor januari!
Inhoudsopgave
Dit knolletje lijkt een beetje op gember, maar de smaak is niet te vergelijken. Het smaakt een beetje nootachtig en het is een prima groente voor een soep of in een puree.
Deze stevige bladgroente is extra lekker als het een paar keer nachtvorst heeft moeten doorstaan. Hierdoor wordt de kool zoeter van smaak.
Zowel het lof als de knol kun je goed gebruiken in je gerechten. Een heerlijke groente voor stevige soepen en puree.
Het broertje van de knolselderij en niet te verwarren met de knolraap. Deze groente is ontstaan uit een kruising tussen een kool en de knolselderij, maar is dus echt familie van de kool. Met zijn zoetige smaak een perfecte basis voor stoofschotels en puree.
Een zoete aardse smaak die zowel past in hartige als zoete gerechten.
Net als de pastinaak zowel in hartige als zoete gerechten te gebruiken. Een goede groente voor soep of om geroosterd te eten.
Prei is een makkelijke smaakmaker met een milde uismaak. Het bevat veel vitamine K en foliumzuur. Het is een veelgebruikte basisgroente in soepen en stoofschotels.
De smaak is te vergelijken met spinazie, net als de toepasbaarheid. Dus een goede basis voor een salade of verwarmd als bijgerecht.
Een pittige en knapperige toevoeging aan een salade. Goed voor de vitamine C!
Een minder bekend knolgewas met een scherpe smaak en een goede bron van vezels en vitamine C. Je kunt de groente rauw eten of bijvoorbeeld roerbakken.
Ook wel bekend als de witte rammenas. Het is een zusje van de radijs, maar smaakt milder dan de radijs.
Een mooie rode knol met een wat zoete, aardse smaak. Veelzijdig te gebruiken, zowel in zoete gerechten (smoothies) als salades en stamppotjes.
Een kool die rijk is aan vitamine C en K. Lekker in stoofschotels, maar ook in een koolsalade.
Een koolsoort met gekrulde bladeren. Lekker in warme en koude gerechten.
Een vergeten groente die een beetje doen denken aan asperges. Ze smaken een beetje nootachtig. Ze komen goed tot hun recht in een stoofpot of soep.
Net als de boerenkool extra lekker als ze een paar nachten nachtvorst hebben gehad. Heel veelzijdig te gebruiken, zowel geroerbakt als rauw in een salade.
Uien zijn een van de belangrijkste basisgroentes in de Nederlandse keuken. Een echte smaakmaker aan alle gerechten.
Een zachte en makkelijk verteerbare slasoort, vol met vitamine C en ijzer. Lekker in een salade.
Een groente met een pittige smaak, vol met calcium en vitamine K. Het geeft je salades extra pit.
Een stevige, zoetige wortel. Lekker in soepen en stoofschotels, maar ook een geode toevoeging voor een smoothie.
Een vergeten groente die heel veelzijdig te gebruiken is. Zowel in warme gerechten als in een salade goed te gebruiken. Deze groente wint het van spinazie als het gaat om ijzer gehalte en het bevat nog tal van andere vitamines en mineralen!
Een groente met een wat bittere smaak. Rijk aan vezels en vitamine K. Goed te verwerken in ovenschotels en salades.
Een stevige koolsoort die licht verteerbaar is. Een goede bron van vitamine C. Lekker in een koolsla of in warme schotels.
Het kleine broertje van de winterpeen. Knapperig en zoet van smaak en rijk aan vezels en vitamine A. Lekker om rauw te eten als tussendoortje, maar ook in stoofschotels en een goede basisgroente voor soepen, pastaschotels en roerbakgerechten.
Net als in december staan in januari de wortelgewassen en stevige bladgroenten centraal. En niet voor niks. Januari wordt gezien als de koudste maand van het jaar. De groenten die deze temperaturen overleven zijn de groenten die zichzelf goed kunnen beschermen.
Het grote voordeel van deze groentes is dat ze ook qua voedingsstoffen zijn aangepast aan onze eigen behoeftes in deze periode van het jaar. Voldoende vitamines en mineralen om onze weerstand te boosten!
Meer over groenten die het hele jaar door beschikbaar zijn, vind je in ons andere artikel.
Voor januari hebben we een recept gekozen met koolraap! Dit omdat wij vinden dat deze groente niet mag ontbreken aan een gevarieerd voedingspatroon volgens de seizoenen!
Vond je dit interessant en wil je het hele jaar wel volgens het seizoen eten?
Probeer dan eens onze gratis recepten of kies voor de speciale proefmaand met wekelijkse menu’s en recepten, inclusief een automatische boodschappenlijst.
Zo bespaar je tijd, eet je gezond, en geniet je van de diversiteit van seizoensgroenten en -fruit.