Extra vitamine D in de winter, zin of onzin?

Het zonnetje schijnt minder fel, de dagen worden korter en de dikke winterjassen komen tevoorschijn. De winter is in aantocht, en met de verandering in het seizoen ontstaat ook vaak de vraag: is het nodig om extra vitamine D in te nemen of niet? Lees hier hoe dit zit.

vitamine d winter
winter vitamine d

Waarom heb je vitamine D nodig?

Laten we eens bij het begin beginnen. Wat is vitamine D en waarom heb je het überhaupt nodig. Vitamine D is geen gewone vitamine; het is eerder een hormoonachtige stof die cruciale functies in ons lichaam vervult. Het staat vooral bekend om zijn rol bij de opname van calcium en fosfor, wat essentieel is voor sterke botten en tanden. Maar vitamine D doet meer dan dat. Het speelt een rol in ons immuunsysteem, helpt ontstekingen onder controle te houden en kan zelfs invloed hebben op je gemoedstoestand.

Waar zit vitamine D in?

Zonlicht is onze natuurlijke bron van vitamine D. Wanneer de ultraviolette B-stralen (UVB) van de zon onze huid raken, zetten ze cholesterol om in vitamine D. Maar wat als de zon zich tijdens de wintermaanden schuilhoudt? Gelukkig kun je ook vitamine D uit voeding halen, zoals vette vis, eieren en verrijkte zuivelproducten. Het is alleen erg lastig zijn om genoeg vitamine D uit voeding alleen te halen.

waarom heb je vitamine d nodig
vitamine d tekort

Wat zijn de symptomen van een vitamine D tekort?

Een vitamine D-tekort kan zich geleidelijk manifesteren en op verschillende manieren impact hebben op jouw gezondheid. Het kan leiden tot aanhoudende vermoeidheid, waardoor zelfs dagelijkse taken voor jou een uitdaging worden. Je kunt merken dat je spieren verzwakken en zelfs pijnlijk aanvoelen. Het kan je humeur negatief beïnvloeden en leiden tot negatieve gevoelens. Bovendien kan een verzwakt immuunsysteem je vatbaarder maken voor verkoudheden en infecties. Het is dus van groot belang om deze symptomen van een vitamine D-tekort te herkennen om jouw gezondheid te waarborgen.

Hoe krijg je in de winter vitamine D binnen?

Tijdens de wintermaanden kan het een uitdaging zijn om genoeg zonlicht op te vangen. Maar er zijn manieren om je vitamine D-niveau op peil te houden. Hier wat tips over hoe je in de winter toch aan je dagelijkse dosis vitamine D kunt komen:

  • Misschien een inkoppertje, maar eet vitamine D-rijke voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen zoals vette vis (zalm, makreel, tonijn), eieren en paddenstoelen.
  • Zoek de zon op: Maak optimaal gebruik van de zonnige dagen in de winter. Ga naar buiten voor een wandeling, zelfs als het koud is. Elke blootstelling aan zonlicht helpt.
  • Raadpleeg een professional: Als je vermoedt dat je een vitamine D-tekort hebt, is het altijd een goed idee om met een professional te praten. Zij kunnen een bloedtest uitvoeren om je vitamine D-niveau te controleren en specifieke aanbevelingen doen voor jouw situatie.
  • Vitamine D-supplement: Overweeg het nemen van een vitamine D-supplement, vooral als je moeite hebt om voldoende zonlicht te krijgen. Raadpleeg echter altijd eerst een professional voordat je supplementen toevoegt aan je dieet.
extra vitamine d
winter vitamine d

Combinatie Vitamine D en vitamine K

Vitamine D en vitamine K zijn beide essentiële voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen in het behoud van een goede gezondheid. Hoewel ze vaak afzonderlijk worden besproken, is er groeiend bewijs dat aantoont dat de combinatie van deze twee vitamines gunstig kan zijn voor verschillende aspecten van je welzijn.

Dit is waarom de combinatie van vitamine D en vitamine K belangrijk kan zijn voor je gezondheid:

  • Botgezondheid: Vitamine D staat bekend om zijn rol in het bevorderen van de opname van calcium, wat essentieel is voor sterke botten. Maar vitamine K speelt ook een cruciale rol bij botmetabolisme. Het helpt calcium in de botten te binden en draagt bij aan de botmineralisatie. Samen zorgen deze vitamines voor sterke en gezonde botten. Als je het heel kort samenvat is vitamine K een vaatontkalker en vitamine D een botverharder.
  • Bloedstolling: Vitamine K is essentieel voor de bloedstolling. Het zorgt ervoor dat het lichaam bloedingen kan stoppen door de vorming van stolsels te reguleren. Vitamine D kan de werking van vitamine K op dit gebied ondersteunen.
  • Hartgezondheid: Er is bewijs dat suggereert dat vitamine K een rol kan spelen in het bevorderen van een gezond cardiovasculair systeem. Het kan helpen bij het voorkomen van verkalking van de bloedvaten, wat een risicofactor is voor hartziekten. Vitamine D wordt ook geassocieerd met een verminderd risico op hart- en vaatziekten.
  • Immuunsysteem: Vitamine D staat bekend om zijn rol bij het versterken van het immuunsysteem, en vitamine K kan helpen bij het reguleren van ontstekingsreacties in het lichaam. Samen dragen ze bij aan een effectieve immuunrespons.

Let wel op. Bij gebruik van bepaalde bloedverdunners is het niet raadzaam om dit te combineren met vitamine K. Overleg daarom altijd eerst met een professional voor je vitamine K gaat gebruiken.

Wat is een goede vitamine D?

goede vitamine d
vitamine d3

Het kiezen van het juiste vitamine D-supplement kan lastig zijn vanwege de verscheidenheid aan opties op de markt. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen om te helpen bij het selecteren van een goed vitamine D-supplement:

  • Vorm van vitamine D: Er zijn twee belangrijke vormen van vitamine D-supplementen die je zult tegenkomen: vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D3 wordt over het algemeen als effectiever beschouwd omdat het beter wordt geabsorbeerd en langer in het lichaam actief blijft. Kies bij voorkeur voor vitamine D3.
  • Dosering: De aanbevolen dagelijkse dosis vitamine D kan variëren, afhankelijk van je leeftijd, geslacht en gezondheidstoestand. Over het algemeen ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid tussen de 400 en 800 internationale eenheden (IE) voor de meeste volwassenen. Voor oudere volwassenen, mensen met beperkte blootstelling aan de zon of bepaalde medische aandoeningen kan een hogere dosis nodig zijn.
  • Toevoegingen: Sommige vitamine D-supplementen bevatten toegevoegde ingrediënten, zoals vitamine K of calcium, die de absorptie en effectiviteit van vitamine D kunnen ondersteunen. Als je specifieke gezondheidsbehoeften hebt, kan dit nuttig zijn. Als je supplementen neemt die vitamine K bevatten, zorg er dan voor dat je zorgverlener hiermee instemt, omdat de dosering en het type vitamine K belangrijk zijn.
  • Vorm van het supplement: Vitamine D-supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, tabletten, druppels en softgels. Kies de vorm die het beste bij je past en gemakkelijk in je dagelijkse routine kan worden opgenomen.
  • Prijs-kwaliteitverhouding: Hoewel het verleidelijk kan zijn om voor de goedkoopste optie te gaan, moet je voorzichtig zijn met te goedkope supplementen, omdat de kwaliteit en effectiviteit ervan mogelijk niet gegarandeerd zijn. Zoek naar supplementen die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden en voldoen aan de bovengenoemde criteria.

Onthoud dat voedingssupplementen bedoeld zijn om te vullen wat ontbreekt in je dieet, niet om gezonde eetgewoonten te vervangen.

Heb je extra vitamine D nodig in de winter?

En dan nu het antwoord op de grote vraag: is het nodig om extra vitamine D in te nemen tijdens de winter?

Het antwoord is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van verschillende factoren. Laten we de feiten op een rijtje zetten en kijken of jij profijt kunt van extra vitamine D in de winter.

vitamine d winter
extra vitamine d nodig

Hier zijn enkele factoren om te overwegen:

  • Woonplaats: Als je in een regio woont waar de winters lang en donker zijn, loop je een groter risico op een vitamine D-tekort.
  • Huidskleur: Mensen met een donkere huid hebben meer zonlicht nodig om voldoende vitamine D aan te maken, omdat hun huid minder efficiënt vitamine D produceert.
  • Leeftijd: Oudere volwassenen hebben vaak meer vitamine D nodig, omdat hun huid minder efficiënt wordt in het aanmaken van deze vitamine naarmate ze ouder worden.
  • Levensstijl: Als je veel binnen blijft, jezelf volledig bedekt of altijd zonnebrandcrème gebruikt als je naar buiten gaat, loop je mogelijk een groter risico op een tekort.
  • Dieet: Als je een veganistisch dieet volgt of bepaalde voedingsmiddelen vermijdt, kan je inname van vitamine D beperkt zijn.

Het is trouwens wel zo dat het overgrote deel van de Nederlanders een vitamine D tekort heeft gedurende het jaar. Niet alleen in de winter.

Heb jij het idee dat je wel wat extra vitamine D kunt gebruiken? Of wil je wat extra advies hierover?

Kijk dan hier voor meer informatie over een hoogwaardig Vitamine D3/K2 supplement waar ik zelf erg enthousiast over ben.

Wil je ontdekken wat Menuut.nl nog meer voor je kan betekenen op het gebied van gezonde voeding? Kijk dan op Menuut.nl.

Reageer op deze blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram