Wat is laaggradige ontsteking? Oorzaken, symptomen en hoe te verhelpen

Laaggradige ontsteking, ook wel bekend als chronische ontsteking, is de grootste sluipmoordenaar van onze tijd. Bij laaggradige ontstekingen is het immuunsysteem continu geactiveerd en produceert het ontstekingsstoffen. Zelfs als er geen sprake is van een infectie. Deze ontstekingen zijn van lage intensiteit en kunnen onopgemerkt blijven, maar kunnen op de lange termijn ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. In dit artikel bespreken we wat laaggradige ontsteking is, welke symptomen en oorzaken er zijn en hoe je deze aandoening kunt verhelpen.

laaggradige ontsteking
oorzaken laaggradige ontsteking

Wat is laaggradige ontsteking?

Laaggradige ontsteking is een chronische ontsteking die zich over een langere periode ontwikkelt en meestal onopgemerkt blijft. Het immuunsysteem blijft ontstekingsstoffen produceren, zelfs als er geen infectie is, wat leidt tot ontstekingen in het lichaam. Deze ontstekingen kunnen zich door het hele lichaam verspreiden en kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

Laaggradige ontsteking symptomen en klachten

Omdat laaggradige ontsteking vaak onopgemerkt blijft, kan het lastig zijn om de symptomen te herkennen. Toch zijn er een aantal klachten die vaak voorkomen bij mensen die last hebben van laaggradige ontsteking. Deze klachten zijn onder andere vermoeidheid, spierpijn, stijfheid, gewrichtspijn, hoofdpijn, gevoeligheid voor infecties en een verhoogd risico op chronische ziektes, zoals insuline resistentie, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en Alzheimer.

Wat zijn de oorzaken van laaggradige ontstekingen?

Laaggradige ontsteking kan verschillende oorzaken hebben. Een van de belangrijkste oorzaken is een ongezonde levensstijl, zoals een dieet dat rijk is aan bewerkte voedingsmiddelen, suiker en transvetten, een gebrek aan lichaamsbeweging en stress. Ook kan de oorzaak liggen bij een ongezonde darmflora, slaapgebrek en roken.

klachten laaggradige ontsteking
symptomen laaggradige ontsteking

Voeding die laaggradige ontsteking veroorzaakt

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen laaggradige ontsteking verergeren. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan suiker, bewerkte koolhydraten en transvetten, zoals frisdrank, wit brood, koekjes en fastfood, kunnen bijdragen aan ontstekingen. Ook voedingsmiddelen die allergische reacties kunnen veroorzaken, zoals zuivelproducten en gluten, kunnen ontstekingen veroorzaken.

Laaggradige ontsteking en jouw darmen

Een gezonde darmflora is van groot belang om laaggradige ontsteking te voorkomen. De darmen zijn namelijk verantwoordelijk voor het opnemen van voedingsstoffen, maar ook voor het uitscheiden van afvalstoffen. Een ongezonde darmflora kan leiden tot een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand, ook wel bekend als ‘leaky gut syndrom’ of lekkende darm syndroom. Hierbij kunnen onverteerde voedingsstoffen, bacteriën en andere afvalstoffen door de darmwand heen lekken en in de bloedbaan terechtkomen. Dit kan leiden tot een verhoogde immuunrespons en ontstekingsreactie in het lichaam.

lekkende darm leaky gut
oorzaak laaggradige ontsteking

Om de darmgezondheid te verbeteren en laaggradige ontsteking te voorkomen, is het belangrijk om te zorgen voor een gezonde darmflora. Dit kan onder andere worden bereikt door het eten van vezelrijke voeding, zoals groenten, fruit, noten en zaden. Ook probiotische voedingsmiddelen, zoals kefir en zuurkool, kunnen helpen om de darmflora in balans te houden. Verder kan het vermijden van voeding die de darmen irriteert, zoals bewerkte voeding en suiker, bijdragen aan een gezonde darmflora en laaggradige ontsteking voorkomen.

Kun je laaggradige ontsteking testen of meten?

Hoewel laaggradige ontsteking niet altijd even makkelijk te herkennen is, zijn er wel verschillende manieren om het te meten of te testen. Een veelgebruikte test is de C-reactief proteïne (CRP) test, waarbij wordt gekeken naar de hoeveelheid CRP in het bloed. Een verhoogde hoeveelheid CRP kan wijzen op een ontsteking in het lichaam, maar het geeft geen inzicht in de specifieke locatie van de ontsteking. Een nog nauwkeurigere manier is door het HS CRP te meten.

Laaggradige ontsteking verhelpen

Gelukkig zijn er verschillende manieren om laaggradige ontsteking te verhelpen. Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor een gezonde levensstijl, met voldoende slaap, beweging en gezonde voeding. Daarnaast kunnen bepaalde supplementen helpen bij het verlagen van laaggradige ontsteking, zoals omega-3 vetzuren en probiotica.

laaggradige ontsteking omega 3
kun je laaggradige ontsteking verhelpen

Het is dus belangrijk om te letten op je voeding en het vermijden van voedingsmiddelen die laaggradige ontsteking kunnen veroorzaken. Zoals eerder genoemd, zijn suikerrijke voeding en bewerkte voedingsmiddelen belangrijke boosdoeners. Daarnaast zijn ook gluten, zuivel en alcohol voedingsmiddelen die ontstekingsreacties kunnen veroorzaken. Uit onderzoek is gebleken dat een koolhydraatarm voedingspatroon bijdraagt aan het verlagen en verhelpen van laaggradige ontsteking. Belangrijk is dan wel dat je de juiste koolhydraten uit natuurlijke voedingsmiddelen eet.

Naast voeding kan ook stress een belangrijke factor zijn bij laaggradige ontsteking. Stress verhoogt namelijk de productie van ontstekingsbevorderende hormonen. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor voldoende ontspanning en stressvermindering, bijvoorbeeld door yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen.

Tot slot is het belangrijk om een goede darmgezondheid te behouden. Dit kan bijvoorbeeld door het nemen van probiotica, maar ook door het eten van vezelrijke voeding, zoals groenten, fruit en volkoren producten. Zo kan je darmflora in balans blijven en kan laaggradige ontsteking voorkomen worden.

Conclusie

Laaggradige ontsteking is een sluimerende ontsteking in het lichaam die kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om de oorzaken van laaggradige ontsteking te kennen, zoals ongezonde voeding, stress en een ongezonde darmflora.

Door te zorgen voor een gezonde levensstijl, het vermijden van ontstekingsbevorderende voeding en het verminderen van stress kan laaggradige ontsteking verholpen worden. Bij aanhoudende klachten is het raadzaam om contact op te nemen met een specialist.

koolhydraatarm dieet laaggradige ontsteking
koolhydraatarm dieet laaggradige ontsteking

Vond je dit artikel en interessant of heb je het vermoeden dat jij last hebt van laaggradige ontsteking en wil je zelf ervaren wat gezonde voeding voor je kan doen?

Probeer dan eens onze gratis recepten of onze koolhydraatarme weekmenu’s

Reageer op deze blog

  1. Goed artikel. Maar wel een kanttekening. Aan de ene kant schrijf je dat yoghurt en graan ontstekingsremmend wekt aan de andere kant zuivel en gluten juist niet. Ik denk dat dit tegenstrijdig klinkt voor velen. Ik zou graag weten hoe dit nu precies zit en of ik het nu juist wel of niet moet nemen….

    1. Hoi Olga, ik snap je punt. Er zitten in granen en yoghurt bepaalde stoffen die je darmgezondheid kunnen helpen. Aan de de andere kant zitten er ook een hoop stoffen in waar een hoop mensen juist slecht op reageren. In het artikel kwam dit niet helemaal helder over. Ik heb dit nu ook aangepast om het duidelijker te maken. Bedankt voor je feedback.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram