Gezond afvallen na je vakantie? 5 tips!

Vakantie kilo’s

Zit jij ook in je after-holiday-dip? Ja het is echt een woord. En ik snap het wel. Je wordt weer gedwongen in het ritme van werk, school en hobby’s en je moet weer even zoeken naar de passende dagindeling. O ja, en weer gezond eten, want die vakantiekilo’s he…Het valt vaak niet mee om die er weer snel af te krijgen. Maar ja als je elke zomer de vakantiekilo’s eraan laat zitten, dan is het einde heel snel zoek.

Wij geven je tips hoe je op een verantwoorde manier weer die extra kilo’s na de vakantie kwijt kunt raken. Zo wen je meteen weer aan een gezonde leefstijl.

Tip 1: Eet voeding, geen vulling

Waarschijnlijk heb je in de vakantie voldoende stokbrood en croissantjes gegeten. En pizza, pasta en patat. Voldoende koolhydraten dus. Veel vulling, maar vaak maar weinig echte voeding. Daar bedoelen we mee dat er te weinig nuttige voedingsstoffen in zitten. Het zorgt vaak voor een enorme piek in je bloedsuiker, waardoor je alleen maar meer trek krijgt.  

Probeer deze voedingsmiddelen weer te minderen. Vervang rijst door broccoli of bloemkoolrijst of een andere tot rijst gemalen groente. Maak lasagne met courgette of knolselderij en maak je pizzabodem met bloemkool. En voor ontbijt of lunch? Maak een smoothie of eet eens kokosyoghurt met vruchten en noten. Kies een salade als lunch. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Wil je in een handomdraai voor de hele werkweek gezonde recepten met minder koolhydraten? Voor zowel ontbijt, lunch en diner? Kijk dan eens op Menuut.

Tip 2: Eet meer vezels

Probeer voldoende vezels te eten per maaltijd. Dit is goed voor je darmen en zorgt meteen voor een meer verzadigd gevoel, zodat je niet binnen een uur alweer trek hebt in iets lekkers.

Deze tip sluit een beetje aan bij de vorige. Veel gezonde voedingsmiddelen bevatten namelijk ook meer vezels. Zeker de meeste soorten groenten en fruit.

Voldoende vezels zorgen er ook voor dat je bloedsuikerspiegel beter in balans is. Hierdoor neemt ook je snacktrek af.

Tip 3: Ga bulk drinken

Drink 3 tot 4 keer per dag 2 of 3 glazen (lauw) water. Ongeveer 500 ml per keer. Liefst zeker 30 minuten voor de maaltijd. Dit heeft een aantal voordelen boven heel vaak per dag kleine beetjes drinken:

  • Je krijgt minder bacteriën binnen. Bij elk eet of drink moment neem je bacteriën op via je mond, die in de darmen een reactie geven van je immuunsysteem. Als je immuunsysteem heel vaak wordt geactiveerd kan dit ook doorslaan naar chronische ziektes waarbij het immuunsysteem de verkeerde cellen gaat aanpakken.
  • Je houdt meer energie over voor andere lichaamsprocessen als je afweer niet continu aan hoeft te staan.  
  • Je zorgt meteen dat je per dag voldoende water binnenkrijgt.

Vind je water niet lekker? Geef het een smaakje met fruit, komkommer, gember of andere kruiden.

Tip 4: Ga intermitterend vasten

Sla eens een maaltijd over. Dit noemen we intermittent fasting. Dit betekent dat je gedurende een bepaalde periode van de dag niet eet. Af en toe vasten zorgt er voor dat je stofwisseling flexibeler wordt. Je lichaam leert om niet alleen koolhydraten te gebruiken voor energie. Het kan steeds makkelijker energie halen uit andere energiebronnen, zoals vetzuren, ketonen en zelfs eiwitten.

Tip 5: Beweeg op nuchtere maag

Ga eens wandelen voor het eten. Sport je al regelmatig? Ga dan eens voor het eten. Bewegen voor het eten zorgt ervoor dat je eerst je reserves opmaakt voordat er nieuwe energie in de vorm van voeding binnenkomt. Hierdoor ga je vet verbranden.

Net als intermittent fasting zorgt bewegen voor het eten er weer voor dat je lichaam flexibel wordt in het aanspreken van zijn energiebronnen.

Wij zijn ervan overtuigd dat je met bovenstaande 5 tips al heel goed op weg bent naar een gezonde leefstijl. In ieder geval als het gaat om je eetpatroon.

Heb je inspiratie nodig voor een gezond eetpatroon? Kijk dan op Menuut.nl hoe wij je kunnen helpen!

Volg ons ook op social media

https://www.instagram.com/menuut.nl/

https://www.facebook.com/menuut.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram