Hoe belangrijk is ons bioritme?

Mensen hebben een bioritme of biologische klok. Met een mooi woord wordt dit ook wel het Circadiaans ritme genoemd. Maar wat is dit bioritme nu voor mensen? En hoe kan het verstoord raken? Hoe merk je dat je bioritme is verstoord? Kun je een verstoord bioritme weer herstellen? Dat lees je hier!

Wat is het bioritme?

Het bioritme is een systeem in ons lichaam, waarmee ons gedrag, de hormonen, de slaap, de lichaamstemperatuur en het metabolisme worden aangestuurd tijdens de 24 uur die een dag duurt.

Het bioritme zorgt er zo voor dat je op de juiste momenten alert bent, honger krijgt of wilt slapen. Als deze biologische klok goed werkt, kan je lichaam optimaal functioneren. De belangrijkste factoren die het bioritme in balans houden zijn de dag en de nacht en een regelmatig eetpatroon.

Zo begrijp je ook dat het bioritme makkelijk verstoord kan worden, wat kan leiden tot bijvoorbeeld slaapproblemen.

Wat zijn oorzaken van een verstoord bioritme?

Heel veel dingen kunnen ons bioritme verstoren, denk aan:

  • Chronische stress
  • Veel blootstelling aan blauw licht in de avond (led lampen en LCD schermen)
  • Temperatuur
  • Voedselinname (laat op de dag nog eten, of veel koffie drinken)
  • Andere factoren, zoals nachtdiensten

Waarom is een verstoord bioritme een probleem?

Als je bioritme is verstoord merk je dit vaak doordat je niet goed slaapt en niet makkelijk op kunt staan, terwijl je ’s avonds juist te veel energie hebt.

Naast dat dit niet prettig voelt, heeft het ook een dieper effect op je lichaam. Het leidt tot een verstoorde hormoonbalans. Denk hierbij aan de hormonen als insuline, cortisol en melatonine.

Het maakt het lichaam ook vatbaarder voor chronische ziektes, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, immuunziektes en kanker. Daarnaast maakt het je gevoeliger voor overgewicht en psychische klachten als depressie en angststoornissen.

Genoeg redenen dus om een verstoord bioritme te herstellen!

Hoe kun je je bioritme herstellen?

Er zijn 3 belangrijke dingen waar je op moet letten als je biologische klok is ontregeld:

  1. Slaap
  2. Voeding
  3. Beweging

Slaap

Niet in slaap kunnen komen en slecht slapen zijn de eerste dingen die je merkt als je bioritme is verstoord.

Slaap is echter ook een van de belangrijkste dingen waarmee je je bioritme kunt herstellen. Slaap voldoende (liefst 7-9 uur) en op het juiste moment (’s nachts). Om goed te slapen helpt het om je gedurende de dag zo veel mogelijk bloot te stellen aan natuurlijk licht. Ga dus naar buiten! Beperk daarnaast ’s avonds het gebruik van beeldschermen en ledverlichting (blauw licht). Lukt dat niet, gebruik dan in ieder geval 1 uur voor dat je gaat slapen geen beeldschermpje meer.

Voeding

Let op de tijden waarop je eet. Het zou het beste zijn om na je avondeten niet meer te eten. In ieder geval niet meer na 20:00 uur ’s avonds. Als je eet maakt je lichaam insuline aan. Dit remt de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Drink liefst ook geen alcohol en matig je koffiegebruik. Als je gevoelig bent voor het effect van koffie kan het zelfs beter zijn om (tijdelijk) geen koffie te drinken. Ook chocola bevat cafeïne, net als zwarte thee. Heb je dus slaapproblemen, matig het gebruik hiervan! Kiwi en noten kunnen juist de aanmaak van melatonine stimuleren en zorgen dat je beter slaapt.

Intermittent fasting kan ook helpen om je bioritme te herstellen. Eet dan het liefst tussen 10:00-18:00 uur.

Beweging

Zorg voor voldoende beweging gedurende de dag. Sport niet te laat op de avond! Liever niet meer na 20:00 uur ’s avonds. Hierdoor stijgt je lichaamstemperatuur, wat de aanmaak van melatonine afremt. Je melatonine productie gaat namelijk pas stijgen als je lichaamstemperatuur gaat dalen.

Kortom: Zorg dat je overdag actief bent en eet, zodat je ’s nachts lekker slaapt.

Werk jij onregelmatig en kun je wel wat hulp gebruiken om gezonde keuzes te maken op het gebied van voeding? Of vind je het lastig om gezond te eten? Kijk dan op Menuut.nl! Voorbereiding is de key to succes! Onze weekmenu’s met boodschappenlijst zijn de beste voorbereiding voor jouw week!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram