Seizoensgroenten December Lijst

December, de maand van feestdagen, knusse avonden en lekker eten. Niet altijd de meest gezonde dingen in deze tijd van het jaar. Maar dit is juist ook de tijd van heerlijke seizoensgroenten die onze maaltijden niet alleen lekkerder, maar ook gezonder maken. In dit artikel verkennen we de rijkdom van de groenten die deze maand schitteren.

Romige wiflof schotel
Witlofschotel

Seizoensgroenten December

December is de maand waarin we stevige groenten op tafel zetten. Ze zijn ideaal voor het koudere klimaat en zitten boordevol voedingsstoffen. Denk aan een stevige knolselderijsoep of een ovenschotel met winterpeen. Deze groenten zijn nu op hun lekkerst en geven je maaltijd net dat beetje extra comfort. Perfect voor die koude en natte dagen waarop je wel wat extra warmte kunt gebruiken.

Aardpeer

seizoen aardpeer

Wat is het? De aardpeer, ook bekend als topinamboer, is een knolgewas met een zoetige, nootachtige smaak. Waarom in december? Deze winterse knol is nu op zijn best, vol van smaak. Receptidee: Heerlijk in aardpeersoep of als puree.

Boerenkool

Wat is het? Boerenkool is een supergezonde, donkergroene bladgroente. Waarom in december? Door de vorst wordt boerenkool zoeter. Receptidee: Klassiek in stamppotten of als knapperige chips.

seizoen boerenkool

Bosui

seizoen bosui

Wat is het? Een jonge, milde ui met een frisse smaak. Waarom in december? Perfect voor winterse gerechten, voegt een frisse toets toe. Receptidee: Heerlijk in roerbakgerechten of als garnering.

Chinese Kool

Wat is het? Een knapperige koolsoort met een zachte smaak. Waarom in december? Veelzijdig en ideaal voor warme gerechten. Receptidee: Lekker in oosterse gerechten of stamppot.

seizoen chinese kool

IJsbergsla

seizoen ijsbergsla

Wat is het? Een knapperige sla met een verfrissende smaak. Waarom in december? Biedt een frisse afwisseling tijdens de zwaardere wintermaaltijden. Receptidee: Ideaal voor salades of als wrap.

Knolselderij

Wat is het? Een knolgewas met een aardse, licht nootachtige smaak. Waarom in december? Voedzaam en veelzijdig voor winterse gerechten. Receptidee: Heerlijk in soepen of als puree.

seizoen knolselderij

Koolraap

seizoen koolraap

Wat is het? Een vergeten groente met een zoetige, licht kruidige smaak. Waarom in december? Ideaal voor stevige wintergerechten. Receptidee: Lekker in ovenschotels of stamppotten.

Kropsla

Wat is het? Kropsla is een veel voorkomende soort sla die bekend staat om zijn zachte, groene bladeren en milde smaak. Waarom in december? Hoewel kropsla het hele jaar door verkrijgbaar is, biedt het in december een frisse afwisseling van de typisch zwaardere wintergerechten. Receptidee: Perfect in salades, als toevoeging in sandwiches of als bedje voor warme gerechten. Kropsla is veelzijdig en een lichte, verfrissende optie tijdens de donkere winterdagen.

seizoen kropsla

Paksoi

seizoen paksoi

Wat is het? Een Aziatische bladgroente met knapperige stelen en zacht blad. Waarom in december? Ideaal voor winterse roerbakgerechten. Receptidee: Uitstekend in Aziatische roerbakgerechten of stoomgerechten.

Pastinaak

Wat is het? Een wortelgewas met een zoete, nootachtige smaak. Waarom in december? Perfect voor verwarmende wintergerechten. Receptidee: Heerlijk in soepen, puree of geroosterd.

seizoen pastinaak

Pompoen

seizoen pompoen

Wat is het? Een veelzijdige wintergroente met een zoete, nootachtige smaak. Waarom in december? Ideaal voor hartverwarmende gerechten. Receptidee: Geweldig in soepen, curry’s of als geroosterde bijgerecht.

Postelein

Wat is het? Een kleine, bladrijke groente met een frisse, lichtzure smaak. Waarom in december? Rijk aan vitamines, perfect voor winterse salades. Receptidee: Uitstekend in salades of licht gestoofd als bijgerecht.

winterpostelein seizoen

Prei

seizoen prei

Wat is het? Een veelzijdige groente met een zachte uiensmaak. Waarom in december? Ideaal voor stevige soepen en ovenschotels. Receptidee: Klassiek in preisoep of verwerkt in hartige taarten.

Raap en Raapsteel

Wat is het? Knol- en bladgroenten met een pittige, aardse smaak. Waarom in december? Voedzaam en veelzijdig, goed bestand tegen kou. Receptidee: Lekker in stoofpotten of als gestoomde bijgerechten.

seizoen raapstelen

Radijs

seizoen radijs

Wat is het? Kleine, pittige knolgroente. Waarom in december? Blijft goed in koude grond, biedt een knapperige, frisse smaak in wintermaaltijden. Receptidee: Heerlijk rauw in salades of ingelegd.

Rammenas

Wat is het? Een scherpe, zwarte wortelgroente. Waarom in december? Ideale wintervariant voor een diepere smaak in gerechten. Receptidee: Lekker geraspt in salades of als onderdeel van stoofgerechten.

seizoen rammenas

Rettich

seizoen rettich

Wat is het? Een scherpe, zwarte wortelgroente. Waarom in december? Ideale wintervariant voor een diepere smaak in gerechten. Receptidee: Lekker geraspt in salades of als onderdeel van stoofgerechten.

Rode Biet

Wat is het? Zoete, aardse knolgroente. Waarom in december? Hun zoetheid verrijkt wintergerechten; rijk aan voedingsstoffen. Receptidee: Geweldig in salades, soepen of smoothies.

seizoen rode biet

Rode Kool

seizoen rode kool

Wat is het? Een dieprode koolsoort. Waarom in december? Robuust, ideaal voor langzaam gegaarde wintergerechten. Receptidee: Perfect in stoofgerechten of als salade.

Rucola

Wat is het? Een pittige bladgroente. Waarom in december? Voegt een peperige toets toe aan winterse gerechten. Receptidee: Uitstekend in salades of als pizza topping.

seizoen rucola

Savooie/Groene Kool

seizoen savooiekool

Wat is het? Een krullerige bladkool. Waarom in december? Ideaal voor stevige, verwarmende gerechten. Receptidee: Heerlijk in stoofpotten of ovenschotels.

Schorseneren

Wat is het? Een langwerpige, zwarte wortelgroente. Waarom in december? Comfortgroente, rijk aan voedingsstoffen voor de winter. Receptidee: Lekker in puree of geroosterd.

seizoen schorseneren

Spitskool

seizoen spitskool

Wat is het? Een mildere variant van witte kool. Waarom in december? Licht en veelzijdig, ideaal voor snelle wintergerechten. Receptidee: Ideaal in roerbakgerechten of als bijgerecht.

Spruiten

Wat is het? Kleine, groene kooltjes. Waarom in december? Winterklassieker, rijk aan vitamine C. Receptidee: Geweldig geroosterd of gestoomd.

seizoen spruiten

Tomaat

seizoen tomaten

Wat is het? Een veelzijdige vruchtgroente. Waarom in december? Voegt een frisse smaak toe aan wintergerechten. Receptidee: Uitstekend in sauzen, salades, of als snack.

Ui

Wat is het? Een basisgroente met een pittige smaak. Waarom in december? Basis voor vele winterse stoofpotten en soepen. Receptidee: Essentieel in bijna elk gerecht.

seizoen ui

Veldsla

seizoen veldsla

Wat is het? Een zachte, nootachtige bladgroente. Waarom in december? Blijft groen in de winter, ideaal voor verse salades. Receptidee: Perfect in salades of als garnituur.

Venkel

Wat is het? Een anijsachtige knolgroente. Waarom in december? Voegt een frisse, lichte smaak toe aan wintergerechten. Receptidee: Heerlijk geroosterd of rauw in salades.

seizoen venkel

Waterkers

seizoen waterkers

Wat is het? Een peperige, waterminnende bladgroente. Waarom in december? Voegt een scherpe, frisse smaak toe aan gerechten. Receptidee: Ideaal in soepen of salades.

Winterpeen

Wat is het? Een stevige, zoete wortelgroente die dikker en langer is dan de gewone wortel. Waarom in december? Winterpeen is robuust en kan goed tegen de kou, waardoor de suikers zich concentreren en ze in de winter nog zoeter smaken. Receptidee: Uitstekend in stoofschotels of geroosterd met kruiden als gezond comfort food.

seizoen winterpeen

Winterpostelein

winterpostelein seizoen

Wat is het? Een winterharde bladgroente met een lichtzure smaak. Waarom in december? Deze groente trotseert de kou, waardoor het een perfecte frisse toevoeging is aan winterse maaltijden. Receptidee: Heerlijk in salades of als stamppot, voor een vitamineboost tijdens de donkere dagen.

Witlof

Wat is het? Een bittere bladgroente die vaak gebruikt wordt in de Europese keuken. Waarom in december? Witlof is een typische wintergroente die in het donker wordt geteeld, wat zorgt voor een zachte textuur. Receptidee: Perfect om te gratineren met kaas, of rauw in een salade voor een bitterzoete smaak.

seizoen witlof

Witte Kool

seizoen witte kool

Wat is het? Een koolsoort met stevige, lichtgroene bladeren. Waarom in december? Witte kool is een wintergroente die goed bewaart en veelzijdig is in gebruik. Receptidee: Ideaal voor het maken van zuurkool of als onderdeel van een stevige winterse coleslaw.

Wortelen

Wat is het? Een populaire oranje wortelgroente, bekend om zijn zoetheid en knapperigheid. Waarom in december? Wortelen zijn een goede bron van bètacaroteen en voegen kleur toe aan het winterse palet van groenten. Receptidee: Heerlijk in zowel zoete als hartige gerechten, van geroosterde wortelen tot worteltaart.

seizoen wortelen

Zeekraal

seizoen zeekraal

Wat is het? Een knapperige, zilte zeegroente. Waarom in december? Hoewel zeekraal meestal geassocieerd wordt met de lente, kan het ook in kassen worden geteeld en biedt het een unieke smaak in de winter. Receptidee: Perfect als bijgerecht bij vis of als unieke toevoeging aan salades.

Specifieke Kenmerken Seizoensgroenten December

De seizoensgroenten die in december geoogst worden, zijn niet alleen aangepast aan de lagere temperaturen, maar ze bevatten ook een rijkdom aan voedingsstoffen die essentieel zijn voor onze gezondheid tijdens de koudere maanden. Deze groenten, zoals wortelen en boerenkool, zitten vol met vitamines en mineralen die het immuunsysteem versterken.

Dit maakt ze ideaal voor hartverwarmende stoofpotten en rijke soepen, heerlijke comfortfood voor in de winter. Bovendien zijn deze groenten vaak wortelgewassen of stevige bladgroenten die onder de grond of beschermd door hun dichte bladeren kunnen gedijen, waardoor ze minder blootgesteld worden aan vorst en ze hun voedingsstoffen goed vasthouden. Dit resulteert in smaakvolle ingrediënten die de basis vormen van veel traditionele wintergerechten.

Welke Groenten Kun Je Het Hele Jaar Eten?

Meer over groenten die het hele jaar door beschikbaar zijn, vind je in ons andere artikel.

Seizoensgroenten Recept December

In deze koude dagen is er niets zo troostrijk als een heerlijke maaltijd die zowel voedzaam als verwarmend is. Denk bijvoorbeeld aan een geroosterde zoete aardappelsalade.

Geroosterde Zoete Aardappel Salade

Avondeten, Salade
Een salade kun je ook prima 's avonds eten. Vaak voeg ik dan wel iets toe wat extra vult, of een warme component. Vraag me niet waarom, maar dat vind ik gewoon lekker.
In dit geval de geroosterde zoete aardappel en pompoen.
Geniet er van.
5 van 2 stemmen
ALLERGENEN Bevat Gevogelte | Glutenvrij | Notenvrij | Pindavrij | Vrij van kunstmatige suikers | Zuivelvrij
Voorbereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Avondeten, Salade
Personen 4 pers.

Keukengerei

  • Bakplaat
  • Snijplank
  • Keukenmes
  • Schaal
  • Keukenweegschaal
  • Maatlepels
  • Maatbeker
  • Koekenpan

Ingrediënten
 

  • 3 Zoete Aardappels
  • 1/2 Flespompoen
  • 100 gram Babyspinazie
  • 1 Avocado
  • 100 gram Kalkoen Spekreepjes
  • 2 teentjes Knoflook
  • 1 theelepel Gerookt Paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde Oregano
  • 60 ml Olijfolie
  • snufje Peper
  • snufje Zout

Voor de dressing

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Bak de spekreepjes in een koekenpan uit.
    100 gram Kalkoen Spekreepjes
  • Schil de zoete aardappel en pompoen en snij in blokjes. Halveer de avocado, schep de pit eruit en vervolgens het vruchtvlees en snij in blokjes. Pers de knoflook uit. Pers de limoenen uit. hak de koriander fijn.
    3 Zoete Aardappels, 2 teentjes Knoflook, 2 Limoenen, 1 bosje verse Koriander, 1 Avocado
  • Meng in een kom de zoete aardappel en pompoenblokjes met de olijfolie, knoflook, paprikapoeder en oregano en breng op smaak met wat peper en zout. Verdeel over een bakplaat met bakpapier en rooster de groenten 30-35 minuten in de voorverwarmde oven. Keer halverwege.
    3 Zoete Aardappels, 1/2 Flespompoen, 2 teentjes Knoflook, 1 theelepel Gerookt Paprikapoeder, 1 theelepel gedroogde Oregano, 60 ml Olijfolie, snufje Peper, snufje Zout
  • Maak ondertussen de dressing.
  • Meng in een kom de olijfolie voor de dressing met de mayonaise, limoensap, koriander, komijnpoeder, peper en zout.
    60 ml Olijfolie, 4 eetlepels Mayonaise, 2 Limoenen, 1 bosje verse Koriander, 1/2 theelepel Komijnzaad gemalen, snufje Zout, snufje Peper
  • Meng de geroosterde groenten met de spinazie, avocado en spekreepjes en schep goed om met de dressing.
    100 gram Babyspinazie, 100 gram Kalkoen Spekreepjes, 1 Avocado
  • Je kunt de salade lauwwarm of koud eten. Je kunt de salade dus prima vooraf maken en in de koelkast bewaren.

Eet smakelijk!

Allergenen

Het Hele Jaar Volgens Het Seizoen Eten?

Vond je dit interessant en wil je het hele jaar wel volgens het seizoen eten?

Maar weet je niet zeker hoe je moet beginnen of heb je geen tijd om het zelf uit te zoeken? Probeer dan eens onze gratis recepten of kies voor de speciale proefmaand met wekelijkse menu’s en recepten, inclusief een automatische boodschappenlijst.

Zo bespaar je tijd, eet je gezond, en geniet je van de diversiteit van seizoensgroenten en -fruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram