Top 20 Glycemische index lijst – voedingsmiddelen met hoge en lage index
Als je gezond wilt eten, is het belangrijk om rekening te houden met de glycemische index (GI) van voedingsmiddelen. In dit artikel bespreken we wat de glycemische index inhoudt en geven we een lijst van 20 voedingsmiddelen met een hoge en lage glycemische index.
Inhoudsopgave
Wat is de glycemische index?
De glycemische index is een maatstaf die aangeeft hoe snel koolhydraten in voedingsmiddelen worden afgebroken en als glucose in het bloed worden opgenomen. Voedingsmiddelen met een hoge GI veroorzaken een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, terwijl voedingsmiddelen met een lage GI langzamer worden afgebroken en de bloedsuikerspiegel geleidelijker stijgt.
Wat is een goede glycemische index?
Een GI van 70 of hoger wordt beschouwd als hoog, terwijl een GI van 55 of lager als laag wordt beschouwd. Een GI tussen de 56 en 69 wordt als matig beschouwd.
Hoge glycemische index en de gezondheid
Voedingsmiddelen met een hoge GI kunnen een negatief effect hebben op de gezondheid, vooral wanneer ze regelmatig worden geconsumeerd. Een hoge inname van voedingsmiddelen met een hoge GI kan leiden tot een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en een verhoogd risico op diabetes type 2 en overgewicht.
Daarnaast is er ook een verband gevonden tussen voeding met een hoge GI en ontstekingen in het lichaam. Een dieet dat rijk is aan voedingsmiddelen met een hoge GI kan leiden tot chronische ontstekingen, die op hun beurt weer in verband zijn gebracht met een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, kanker en auto-immuunziekten.
Welke voeding heeft een lage glycemische index?
Voedingsmiddelen met een lage GI zijn voornamelijk te vinden in groenten, fruit, volle granen, noten, zaden en peulvruchten. Dit komt overeen met de principes van oervoeding, waarbij voornamelijk onbewerkte voedingsmiddelen worden geconsumeerd.
Glycemische index meten
De GI van voedingsmiddelen kan worden gemeten door het bloedglucosegehalte te meten na het consumeren van een voedingsmiddel dat 50 gram koolhydraten bevat en dit te vergelijken met het bloedglucosegehalte na het consumeren van een referentievoedsel (meestal glucose of witbrood). De GI wordt vervolgens berekend als een percentage van de bloedglucosestijging na het eten van het testvoedsel ten opzichte van de referentievoeding.
Glycemische index versus glycemische lading
Naast de GI bestaat er ook zoiets als de glycemische lading (GL). De GL houdt niet alleen rekening met de GI van een voedingsmiddel, maar ook met de hoeveelheid koolhydraten in een portie. Het is dus een meer nauwkeurige maatstaf voor het effect van een voedingsmiddel op de bloedsuikerspiegel.
Een voedingsmiddel met een hoge GI kan bijvoorbeeld een lage GL hebben als de portiegrootte klein is. Een voorbeeld hiervan is watermeloen, dat een hoge GI heeft, maar vanwege de lage koolhydraatdichtheid een lage GL heeft. Je eet namelijk geen hele watermeloen per keer.
Aan de andere kant kan een voedingsmiddel met een lage GI een hoge GL hebben als de portiegrootte groot is. Een voorbeeld hiervan is volkorenbrood, dat een lage GI heeft, maar vanwege de hoge koolhydraatdichtheid een hoge GL heeft.
De glycemische lading van een voedingsmiddel geeft dus aan hoeveel en hoe snel de koolhydraten in het voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel doen stijgen. Een hoge glycemische lading (>20) zorgt voor een snelle en grote stijging van de bloedsuikerspiegel. Voedingsmiddelen met een middelmatige glycemische lading (10-20) zorgen voor een geleidelijkere stijging van de bloedsuikerspiegel. Voedingsmiddelen met een lage glycemische lading (<10) zorgen voor een langzamere en minder sterke stijging van de bloedsuikerspiegel.
Hoe bereken je de glycemische lading?
De glycemische lading is een maatstaf die aangeeft hoeveel koolhydraten er in een bepaald voedingsmiddel zitten en hoe snel deze koolhydraten de bloedsuikerspiegel verhogen. Om de glycemische lading van een bepaald voedingsmiddel te berekenen, vermenigvuldig je de glycemische index (GI) met de hoeveelheid koolhydraten in het voedingsmiddel, en deel je dit vervolgens door 100. De glycemische index geeft aan hoe snel koolhydraten in een bepaald voedingsmiddel worden afgebroken en glucose in het bloed vrijgeven in vergelijking met glucose zelf.
Voedingsmiddelen met een hoge GI scoren boven de 70, middelmatige GI scoren tussen de 56 en 69, en een lage GI scoren onder de 55.
Bijvoorbeeld, een portie van 100 gram watermeloen heeft een GI van 72 en bevat 6 gram koolhydraten. Om de glycemische lading te berekenen, vermenigvuldig je 72 (GI) met 6 (gram koolhydraten) en deel je het resultaat door 100, wat leidt tot een glycemische lading van 4.3, dus laag.
Glycemische index en diabetes
Bij diabetes speelt de bloedsuikerspiegel een belangrijke rol. Voedingsmiddelen met een hoge GI kunnen de bloedsuikerspiegel snel verhogen, wat vooral voor mensen met diabetes type 2 problematisch kan zijn.
Het consumeren van voedingsmiddelen met een lage GI kan helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes Care toonde aan dat het consumeren van een dieet met een lage GI effectiever was in het verlagen van de bloedsuikerspiegel dan een dieet met een hoge GI bij mensen met diabetes type 2.
Glycemische index lijst en glycemische lading
Hieronder vind je twee tabellen met 20 voedingsmiddelen, een met een hoge glycemische index en de bijbehorende glycemische lading, en een met een lage glycemische index en de bijbehorende glycemische lading.
Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index en de bijbehorende glycemische lading
Voedingsmiddel
Glycemische index
Glycemische lading (per portie)
Witbrood
75
10
Aardappelen (gekookt)
78
14
Witte rijst
73
23
Pommes frites
63
23
Donut
76
17
Glucose
100
10
Honing
58
12
Gekookte bieten
64
5
Sinaasappelsap
50
12
Maïs (gekookt)
60
11
Rozijnen
64
28
Ananas (gekonfijt)
66
16
Watermeloen
72
4
Cranberrysap
68
24
Mueslirepen
66
24
Druivensap
58
20
Gekookte wortelen
92
4
Witte pasta (gekookt)
45
22
Gevulde koek
66
22
Bananenbrood
47
12
lijst hoge glycemische index
Voedingsmiddelen met een lage glycemische index en glycemische lading
Voedingsmiddel
Glycemische index
Glycemische lading
Linzen
32
5
Bruine bonen
40
6
Kikkererwten
30
9
Appel
38
4
Peer
38
3
Sinaasappel
42
4
Kiwi
58
6
Druiven
59
11
Pompoen
75
3
Bloemkool
55
2
Asperges
15
0
Spinazie
15
0
Champignons
10
0
Broccoli
10
0
Tomaat
38
1
Paprika
40
2
Zoete aardappel
54
11
Volkorenbrood
53
11
Quinoa
53
13
Bulgur
48
12
lijst lage glycemische index
Recepten met een lage glycemische index
Hoewel voedingsmiddelen met een hoge glycemische index niet per se verboden zijn, is het wel verstandig om te streven naar een voedingspatroon met voedingsmiddelen met een lage GI. Zo kan het eten van voeding met een hoge GI bijvoorbeeld nuttig zijn tijdens of na intensieve inspanning, omdat het snel beschikbare energie levert voor het lichaam. Maar voor de meeste mensen is het raadzaam om een dieet te volgen dat rijk is aan vezels, eiwitten en gezonde vetten, aangevuld met voedingsmiddelen met een lage glycemische index. Op deze manier kun je je bloedsuikerspiegel beter onder controle houden en het risico op chronische ontstekingen en gezondheidsproblemen verlagen.
Bij Menuut begrijpen we hoe belangrijk het is om gezond te eten en daarom bieden we een scala aan recepten en weekmenu’s die rijk zijn aan voedingsmiddelen met een lage glycemische index. Onze recepten zijn ontwikkeld door professionals en zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten, zodat je zeker weet dat je een gezonde keuze maakt. Of je nu op zoek bent naar ontbijt-, lunch- of dinergerechten, wij hebben een ruime keuze aan gezonde en smakelijke opties om uit te kiezen.
Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Strikt noodzakelijke cookies
Strikt noodzakelijke cookie moet te allen tijde worden ingeschakeld, zodat we je voorkeuren voor cookie instellingen kunnen opslaan.
Cookies van derden
Deze site gebruikt Google Analytics om anonieme informatie zoals bezoekersaantallen en meest populaire pagina's te verzamelen.
Door deze cookie aan te laten staan help je onze site te verbeteren.
Schakel eerst strikt noodzakelijke cookies in om je voorkeuren op te slaan!