OERsterk recepten – 15 gratis ontbijt, lunch en diner recepten

Je hebt op onze site vast weleens de term OERsterk voorbij zien komen. Misschien weet je al wat het is, maar misschien ook niet. Daarom deze blog met uitleg over wat OERsterk is en hoe wij dit binnen Menuut toepassen.

Wat is OERsterk?

oersterk recept lunch
oersterk recepten

OERsterk is het levenswerk en initiatief van Richard de Leth. Binnen het concept wordt gekeken naar hoe voeding, beweging, ontspanning en mindset bijdragen aan een gezondere leefstijl. En dit alles vanuit een holistisch perspectief. De missie van het OERsterk team is dat in 2022 één miljoen mensen een beter leven hebben. Wij daar graag ons steentje aan bij.

Alles draait om de volgende 3 OERsterk pijlers:

  • Ontspanning
  • Eten
  • Regelmatig bewegen

Wie is Richard de Leth?

oersterk recept
oersterk ontbijt recept

Richard de Leth is dus de oprichter van OERsterk. Na zijn opleiding Geneeskunde wist hij alles over ziekte, maar eigenlijk weinig over optimale gezondheid en het leven. Hij besloot de reguliere gezondheidszorg achter zich te laten en te gaan onderzoeken wat de mens nodig heeft om optimaal te leven.

Zo heeft hij zich gevormd tot een specialist in gezondheidsmanagement en changemaker als het gaat om vitaliteit en gezondheid.

Om het gezondheidsvirus te verspreiden is er ook een opleidingsinstituut opgericht waar de OERsterk filosofie wordt gedeeld en waar leefstijl professionals worden opgeleid.

De methode is gebaseerd op meer dan tien jaar praktijkervaring in combinatie met kennis uit verschillende wetenschappen, waaronder de evolutiebiologie, Psycho-Neuro-Immunologie (PNI), orthomoleculaire geneeskunde en oosterse geneeswijzen.

Nick (de oprichter van Menuut) heeft deze opleiding ook met succes afgerond en is dus een expert op het gebied van een OERsterke leefstijl.

Wat is oervoeding?

Vroeger, dus in de oertijd, aten mensen wat voor handen was. De oermens at bladeren, kruiden, wortels, knollen, insecten, wild, gevogelte, eieren, schaaldieren, vissen, noten, zaden en vruchten. Eigenlijk alles wat seizoensgebonden voor handen was.

Het gaat hier dus om onbewerkte en pure producten. Voeding die past bij onze oorspronkelijke natuur en ons oorspronkelijke ontwerp.

Wat zijn OERsterk recepten?

oersterk recepten lunch
oersterk recept ontbijt

Binnen Menuut streven we naar voeding volgens het OERsterk principe. Maar wat houdt dit in?

Het betekent heel simpel: Eten zoals de natuur het heeft bedoeld.

Dat klinkt heel eenvoudig, maar wat betekent dit concreet? We kiezen de voeding die onze voorouders aten, dus de bladeren, kruiden, wortels, knollen, wild, gevogelte, eieren, schaaldieren, vissen, noten, zaden en vruchten. Variatie is daarbinnen erg belangrijk. We streven per maand naar zeker 100 verschillende voedingsmiddelen. Daarbij dagelijks een flinke hoeveelheid groente (500 gram) en fruit (200 gram), in alle kleuren van de regenboog en volgens het seizoen.

Wat past er dan niet binnen onze OERsterk recepten? Geraffineerde suikers en kunstmatige koolhydraten, zoals in brood, pasta en aardappelen. Daarbij eten we ook geen bewerkt vlees en beperken we het gebruik van rood vlees. De eiwitten komen met name uit gevogelte, vis, eieren, paddenstoelen, noten, zaden en groente.

Daarnaast zijn de recepten koolhydraatarm, glutenvrij en lactosevrij.

We hebben een compleet overzicht gemaakt in onze blog OERsterk richtlijnen.

Kun je OERsterk zijn in 6 weken?

Als je wilt veranderen, kun je binnen 6 weken resultaten verwachten. Het gaat dan niet alleen om een verandering in voeding, al zal dit wel een belangrijk onderdeel zijn van het geheel. Je moet ook zorgen voor voldoende beweging en ontspanning.

Met Menuut kun je de eerste stap zetten naar een OERsterk leven. Wij helpen je voor de juiste voeding te kiezen.

Je moet je alleen goed beseffen dat de eerste weken best zwaar kunnen zijn. Je lichaam is immers gewend aan suiker en snelle koolhydraten. Je moet van je suikerverslaving af en dat gaat meestal niet zomaar. Het heet niet voor niks een verslaving.

Je lichaam zal moeten wennen aan je verandering van voedselinname. Je stofwisseling moet om. Naast het verbranden van koolhydraten zal het meer vet moeten gaan verbranden voor energie. Hier kun je best last van hebben. Dit noemen we keto-griep.

Is OERsterk hetzelfde als het Paleo dieet?

Eten volgens het OERsterk principe kent veel overeenkomsten met het Paleo dieet. Er zijn echter een aantal belangrijke verschillen.

Als je eet volgens de Paleo methode eet je ook veel rood vlees. Daarnaast zijn granen, zuivel, peulvruchten en nachtschades echt verboden terrein. Wij zien het iets minder strak, omdat er ook nieuwe inzichten zijn als het gaat om consumptie van deze voedingsstoffen. Veel mensen kunnen het prima verteren, als je de hoeveelheden maar beperkt en ze niet dagelijks gebruikt.

We noemen eten volgens Menuut ook wel Soft Paleo.

OERsterk recepten voor jou

Nu ben je natuurlijk nieuwsgierig geworden! Dat snappen we heel goed. We zullen een aantal recepten met je delen!

OERsterk recepten ontbijt

oersterk ontbijt
ontbijt recepten

Eet jij net als veel mensen elke dag hetzelfde als ontbijt? Een boterham? Of yoghurt met fruit? Dit lijkt allemaal niet zo slecht, maar de variatie is toch wel wat ontbreekt.

Wij ontbijten geen dag hetzelfde!

We variëren tussen smoothies, chiapudding, hartige ontbijtrecepten en gezonde glutenvrije baksels als brood, ontbijtcake, zanola, havermoutcrumbles, pannenkoeken en muffins. En ook daarbinnen kun je weer eindeloos variëren.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk onze gratis recepten.

Kijk eens hoe je bijvoorbeeld onze Spinazie MBA smoothie moet maken of onze hartige ontbijtmuffins. Maar ook onze chocobom! Een echte guilty pleasure en ook nog verantwoord!

OERsterk recepten lunch

richard de leth
richard de leth oersterk

Ook als het gaat om lunch komen veel mensen niet verder dan een boterham of cracker of steeds diezelfde salade.

Maar als je ergens mee kunt variëren is het wel met salade! Bijna alles kan in een salade en je vult hem makkelijk aan met noten, zaden of pitten.

Daarnaast kun je kiezen voor glutenvrij brood, soep of een eigerecht, zoals een omelet of frittata. Weer oneindig veel mogelijkheden.

Deze OERsterke recepten vindt je hier.

Lunch eens met spinazie muffins, een pittige paddenstoelensoep of die overheerlijke sla wraps met aziatisch kipgehakt. Of kies uit onze gratis recepten en ga voor het zoete notenbrood of een koolsalade.

Je zult al snel merken dat eten weer leuk wordt als je variatie aanbrengt. En als je dan ook je gezondheid een boost kunt geven… Win-Win zullen we maar zeggen.

OERsterk recepten diner

oersterk recept avondeten
oersterk recept diner

Het avondeten is misschien wel het belangrijkste eetmoment van de dag. Het zorgt ook altijd voor de belangrijkste vraag: Wat eten we vandaag?

Ken je die reclame van die man die zijn boodschappenlijstje voor de week vooruit maakt? Aardappelen-groente-vlees, pasta met gehakt, wraps, aardappelen-groente-vlees, pasta met gehakt, wraps, …

Wil jij ook minder eentonig, lekker en gezond eten?

Probeer dan de gratis recepten uit dit artikel, of nog beter…

Probeer nu 1 maand lang onze complete OERsterke weekmenu’s inclusief automatische boodschappenlijst voor slechts €0,99.

Klik hier en je hebt altijd binnen 1 minuut een OERsterk weekmenu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram