Gezonde vetten eten? Check deze top 10 lijst

We horen vaak dat vetten slecht zijn en dat we ze moeten vermijden. Maar wist je dat niet alle vetten slecht zijn? Sterker nog, de meeste vetten zijn essentieel voor een gezond lichaam en moeten we dus juist wél eten. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van gezonde vetten en geven we onze top 10 lijst van gezonde vette producten.

gezonde vetten lijst
wat zijn gezonde vetten

Gezonde vetten, bestaat dat dan?

Ja, gezonde vetten bestaan echt! Vetten zijn een essentieel onderdeel van onze voeding en hebben verschillende functies in ons lichaam. Zo helpen ze bijvoorbeeld bij de opname van vitamines, het reguleren van onze hormoonhuishouding en zijn ze belangrijk voor onze hersenen en zenuwstelsel.

Wat zijn gezonde vetten?

Er is vaak verwarring over wat nu precies gezonde vetten zijn. Het is belangrijk om te weten dat ieder soort vet weer zijn eigen functie in het lichaam vervult.

Sommige vetten gebruiken we als energiebron en isolatie. Andere gezonde vetten worden gebruik om cholesterol aan te maken. En nee, cholesterol is echt niet alleen maar slecht. Wist je bijvoorbeeld dat cholesterol essentieel is voor de aanmaak van verschillende hormonen?

Er zijn ook vetten die helpen om de vetoplosbare vitamines K, A, D en E uit onze voeding goed op te nemen.

wat zijn gezonde vetten
welke vetten gezondst

Je ziet dus dat de verschillende gezonde vetten verschillende functies in het lichaam vervullen.

Wil je daar meer over weten lees dan ons artikel: Wat zijn gezonde vetten?

Verzadigde en onverzadigde vetten

Verzadigde vetten zijn voornamelijk afkomstig van producten zoals vlees, roomboter, kokosolie, volle melkproducten en kaas. Er bestaat veel discussie over de vraag of verzadigde vetten een negatief effect hebben op je cholesterol gehalte. Recent onderzoek toont aan dat verzadigde vetten niet slecht zijn voor je cholesterolgehalte en hartgezondheid. Ik zal hier binnenkort in een ander artikel nog dieper op ingaan.

Onverzadigde vetten zitten bijvoorbeeld in noten, zaden, avocado’s en olijfolie. Er zijn enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten. Enkelvoudig onverzadigde vetten helpen bij de regulatie van insuline en suikerspiegel en kunnen ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Meervoudig onverzadigde vetten zijn belangrijk voor de hersenfunctie en helpen bij het behoud van een gezonde huid. Ze bevatten essentiële vetzuren, zoals bijvoorbeeld omega-3 die ons lichaam niet zelf kan aanmaken en die we dus uit onze voeding moeten halen.

Kortom, het is belangrijk om zowel verzadigde als onverzadigde vetten op te nemen in een gezond dieet.

Transvetten zijn de enige echt slechte vetten, deze zijn bewerkt en kunnen het LDL-cholesterol verhogen en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Welke vetten zijn de gezondste vetten?

gezonde vetten producten
waar zitten gezonde vetten in

Dit is natuurlijk wel heel zwart wit gesteld, maar er is 1 vetzuur wat toch wel de absolute topper onder de gezonde vetten is. Het Omega 3 vetzuur. Er zijn meer dan 20.000 onderzoeken naar Omega 3 gedaan en uit elk onderzoek blijkt dat Omega 3 een positieve invloed op de gezondheid heeft.

Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken en dus uit voeding moet halen. Ze zijn belangrijk voor de ontwikkeling van onze hersenen en het behoud van een gezond hart en bloedvatenstelsel. Omega-3 vetzuren zijn voornamelijk te vinden in vette vis, zoals zalm, makreel en haring.

Hoe krijg je gezonde vetten binnen?

Er zijn verschillende manieren om gezonde vetten binnen te krijgen. Zoals eerder genoemd zijn enkelvoudig onverzadigde vetten te vinden in o .a. olijfolie, avocado en noten. Meervoudig onverzadigde vetten zijn te vinden in vis, noten en zaden. Omega-3 vetzuren vind je vooral in vette vis zoals zalm, makreel en haring.

Een makkelijke manier om gezonde vetten binnen te krijgen is om bijvoorbeeld een handje noten als tussendoortje te nemen. Of voeg avocado toe aan je lunchsalade. Maak bijvoorbeeld een heerlijke dressing met olijfolie en balsamicoazijn voor over je salade. Gebruik bij het koken van je maaltijden roomboter of kokosolie in plaats van plantaardige boter.

Het is belangrijk om te onthouden dat je niet teveel van gezonde vetten moet eten. Hoewel ze belangrijk zijn voor je gezondheid, leveren vetten meer calorieën dan koolhydraten of eiwitten. Eet dus met mate en zorg voor een gebalanceerd dieet waarin je de juiste verhouding van koolhydraten, eiwitten en vetten binnenkrijgt.

Welke vetten eten om af te vallen?

waar zitten gezonde vetten in
goede vetten

Veel mensen denken dat ze vetten moeten vermijden als ze willen afvallen. Dit is echter niet waar. Het is belangrijk om de juiste vetten te eten als je wilt afvallen. Gezonde vetten zorgen ervoor dat je langer vol blijft zitten en verminderen je trek in ongezonde snacks. Daarnaast helpen ze bij de opname van belangrijke voedingsstoffen.

Vermijd wel de transvetten. Transvetten zitten in bewerkte voedingsmiddelen zoals koekjes, chips en fastfood.

Wat zijn goede onverzadigde vetten?

Er zijn twee soorten onverzadigde vetten: enkelvoudig en meervoudig. Enkelvoudig onverzadigde vetten zijn te vinden in olijfolie, avocado en noten. Meervoudig onverzadigde vetten vind je in vis, noten en zaden.

Omega-3 vetzuren zijn een belangrijk type meervoudig onverzadigd vet. Deze vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en zijn belangrijk voor de hersenen en het zenuwstelsel. Ze kunnen helpen bij het verminderen van hartziekten, depressie en ontstekingen.

Goede bronnen van omega-3 vetzuren zijn vette vis zoals zalm, makreel en haring, lijnzaad en chiazaad. Als je niet genoeg omega-3 vetzuren binnenkrijgt via je dieet, kun je overwegen om een supplement te nemen.

Kun je teveel gezonde vetten eten?

Zoals eerder genoemd, bevatten vetten meer calorieën dan koolhydraten of eiwitten. Het is dus belangrijk om te onthouden dat je niet teveel gezonde vetten moet eten. Overmatige inname van gezonde vetten kan leiden tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen.

Het is echter wel belangrijk om te benadrukken dat het bijna onmogelijk is om teveel gezonde vetten binnen te krijgen als je een gezond en gevarieerd dieet volgt. Het is vooral belangrijk om te letten op de totale hoeveelheid calorieën die je consumeert en te zorgen voor een goede balans tussen alle macronutriënten, waaronder gezonde vetten.

Als je moeite hebt om voldoende gezonde vetten binnen te krijgen, kun je overwegen om voedingsmiddelen toe te voegen die rijk zijn aan gezonde vetten, zoals noten, zaden, avocado’s en vette vis. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van onze lekkere en gezonde weekmenu’s waar de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten perfect uitgebalanceerd is.

Gezonde vetten lijst met onze top 10

Je hebt er al een aantal voorbij zijn komen, maar omdat we nu eenmaal van lijstjes houden volgt hieronder onze top 10 van gezonde vetten die je aan je dieet kunt toevoegen:

 • Vette vis zoals zalm, makreel, haring en tonijn
 • Avocado’s
 • Noten zoals amandelen, cashewnoten en walnoten
 • Zaden zoals chiazaad en lijnzaad
 • Pompoenpitten
 • Olijfolie
 • Kokosolie
 • Eieren
 • Pure chocolade met minimaal 70% cacao
 • Mayonaise. Huh? Mayonaise? Zeker. Want mayonaise wordt gemaakt op basis van eierdooiers en olie. Het wordt pas ongezond door alle toevoegingen uit de fabriek. Gezonde mayonaise maak je dus lekker zelf.
gezonde vetten
lijst gezonde vetten

Het is belangrijk om te onthouden dat gezonde vetten een belangrijk onderdeel zijn van een uitgebalanceerd dieet en dat het belangrijk is om te zorgen voor een goede balans tussen alle macronutriënten. Probeer daarom zoveel mogelijk te variëren met verschillende soorten voedingsmiddelen en raadpleeg een diëtist of arts als je twijfels hebt over je voedingspatroon.

Extra aandacht voor Omega 3 vetzuren

Het is bijna onmogelijk om voldoende vette wilde vis te eten om de aanbevolen hoeveelheid omega 3 binnen te krijgen. Je zou ongeveer 4 tot 6 keer per week vette vis moeten eten om de juiste hoeveelheid omega 3 te consumeren. Behalve dat je dit snel zat wordt, is het ook gewoon onbetaalbaar!

Daarom is het belangrijk om een omega 3 supplement te overwegen, vooral als je geen fan bent van vis of een veganistisch dieet volgt.

Omega 3 is belangrijk voor jouw basis celgezondheid en daarmee voor:

 • De opname van voedingsstoffen
 • Behoud van gezonde hart- en bloedvaten
 • Een goede hersenfunctie
 • Een sterk immuunsysteem
 • Het verminderen van laaggradige ontstekingen
 • En nog veel meer

Overweeg daarom serieus het gebruik van een hoogwaardig omega 3 supplement om ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende omega 3 binnenkrijgt en je gezondheid op peil blijft.

Kijk hier welke Omega 3 mijn gezin en ik zelf gebruiken

omega 3 gezonde vetten
gezonde vetzuren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram