Koolhydraatarm brood. Het wordt steeds meer gegeten. Omdat de eettrend van het moment nu eenmaal richting minder koolhydraten gaat. Koolhydraten hebben een slecht imago. Dat is deels terecht. Veel ongezonde voedingsmiddelen bevatten veel koolhydraten. En dan hebben we het over suikers. Denk aan koek, snoep, chips, etc. Natuurlijk zijn niet alle koolhydraten slecht. Wij zijn dan ook zeker geen voorstander van het volledig uitbannen van koolhydraten uit een voedingspatroon. Dat je nadenkt over welke koolhydraten je wel eet en welke je laat staan is zeker wel toe te juichen.
Daarom in deze blog uitleg over koolhydraatarm brood. Wat is het? En is het goed voor je? Is speltbrood hetzelfde als koolhydraatarm brood? Waar kun je het kopen? Kun je zelf koolhydraatarm brood bakken? Wij leggen het uit!
Inhoudsopgave
Koolhydraatarm brood, wat is het?
Normaal brood wordt meestal gebakken met tarwemeel. Dit bevat de koolhydraten, meestal zo’n 13 gram per boterham. Koolhydraatarm betekent dat het brood minimaal 30 % minder koolhydraten bevat dan normaal brood. Dit betekent dat er dus tussen de 5-10 gram koolhydraten per boterham inzitten. Maar dit betekent dus wel dat er iets anders in moet zitten.
Koolhydraatarm brood bevat niet per se minder calorieën. De koolhydraten zijn vervangen door eiwitten en vetten. De eiwitten komen vaak uit sojameel of bonenmeel. Soms ook uit amandelmeel. Dit bevat minder koolhydraten dan het meer gebruikte tarwemeel, maar wel meer eiwitten. Daarnaast zitten er vaak lijnzaad en pitten in het brood, wat weer vezels en gezonde vetten bevat.
De andere samenstelling betekent dus wel dat ook de smaak anders is. Het is vaak wat vaster van structuur. Ook is het duurder dan normaal brood.
Is koolhydraatarm brood goed voor je?
Als je ervoor kiest om minder koolhydraten te eten in de vorm van brood, pasta, rijst en aardappelen, dan is koolhydraatarm brood in principe een goede keuze. Zeker als je last hebt van bloedsuikerschommelingen of bijvoorbeeld insuline resistent bent of suikerziekte hebt, is brood met minder koolhydraten een betere keuze dan een normale boterham.
Helaas worden de koolhydraten vaak vervangen door voedingsmiddelen die wij liever maar beperkt eten in ons eetpatroon, namelijk soja en bonen. Als we het dus vanuit de OERsterke leefstijl bekijken is koolhydraatarm brood niet gezonder dan een normale boterham. Kies je koolhydraatarm brood met amandelmeel als basis, dan heb je een gezondere keuze.
Val je af van koolhydraatarm brood?
Het is niet zo dat je per se afvalt als je koolhydraatarm brood eet. In dit brood zitten meer eiwitten en vetten. Deze leveren net als koolhydraten energie voor het lichaam. Het bevat dus evenveel of zelfs meer calorieën. Eiwitten en vet geven wel vaak een beter gevoel van verzadiging en zorgen voor minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel.
Dit kan er dus uiteindelijk wel voor zorgen dat je gaat afvallen. Maar koolhydraatarm brood alleen zal niet maken dat je afvalt.
Waar kun je koolhydraatarm brood kopen?
In de meeste supermarkten is tegenwoordig wel brood met minder koolhydraten te koop. Ook bij de bakker kun je het krijgen. Kijk wel altijd goed naar de ingrediënten. Koolhydraatarm brood op basis van sojameel is niet per se gezond. Ook het gebruikte vet kan erg verschillen. Lijnzaad en zonnebloempitten zijn prima. Margarine, geharde sojaolie of palmvet dan weer niet.
En houd er dus rekening mee dat de prijs hoger is dan van normaal brood.
Is speltbrood hetzelfde als koolhydraatarm brood?
Speltbrood is geen koolhydraatarm brood. Speltbrood is brood wat wordt gebakken van speltmeel. Dat is dus meteen het verschil met normaal brood. Normaal brood wordt gebakken van tarwemeel en speltbrood van speltmeel. Ook speltbrood heb je in de varianten wit, bruin en volkoren. Volkoren is het gezondst, omdat hierin de hele korrel is gebruikt inclusief het vliesje. Hierdoor bevat het de meeste voedingsstoffen. Spelt bevat ook gluten. Voor mensen die niet goed tegen gluten kunnen is speltbrood geen oplossing.
Waarom zou je dan voor speltbrood kiezen? Spelt bevat meer eiwitten en meervoudig onverzadigde vetzuren dan tarwe. Ook is het rijk aan vitamine B3 en zit er meer koper, fosfor, magnesium, zink en ijzer in. Let wel heel goed op wat je koopt. Veel speltbrood bevat ook een deel tarwe. Dan is het ‘gezonde’ doel dus voorbijgestreefd. Je kunt eventueel wel zelf brood bakken van speltmeel wat je koopt.
Met betrekking tot ons aanbevolen voedingspatroon is speltbrood ook niet de beste keuze. Spelt is ook een graan en bevat dezelfde belastende stoffen als tarwe, soja en bonen. Dus ook speltbrood valt voor ons niet in de categorie gezond brood.
Wat is dan een betere keuze?
Zelf koolhydraatarm brood bakken
Je kunt natuurlijk ook zelf brood bakken. Dan weet je precies wat er inzit en kun je zelf de ingrediënten kiezen.
Een goede basis voor brood is bijvoorbeeld notenmeel, tapiocameel of cassavemeel.
Een makkelijk en goed verkrijgbaar notenmeel is bijvoorbeeld amandelmeel. Ter vergelijking, 100 gram amandelmeel bevat 10-16 gram koolhydraten waar tarwemeel 65-75 gram koolhydraten bevat. Daarbij is amandelmeel glutenvrij en rijk aan vezels.
Maar er zijn dus nog vele andere manieren om brood te bakken, bijvoorbeeld notenbrood.
We delen 2 recepten met je!
Amandelbrood met blauwe bessen
Een van onze favorieten is het amandelbrood met blauwe bessen.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Gebruik boven- en onderwarmte.
Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier. Vet de randen in met wat kokosolie.
Smelt de kokosolie in een steelpan. Rasp de schil van de citroen.
Meng in een kom het amandelmeel, kokosmeel, arrowroot en baking soda door elkaar.
Voeg de eieren, vanille aroma, gesmolten kokosolie, kokosmelk, ahornsiroop en citroenrasp toe en klop met een mixer tot een dik beslag.
Spatel de blauwe bessen door het beslag en verdeel over de bakvorm
Bestrooi het deeg met het amandelschaafsel en bak ongeveer 45 minuten in de oven. Laat goed afkoelen voor je het brood snijdt. Je kunt er zeker 12 stukken uit halen. Wat je overhoudt kun je invriezen.
Dit is een zoetig brood wat eigenlijk geen beleg nodig heeft. Je kunt er ook voor kiezen een brood te bakken wat je kunt beleggen.
De ‘bruine boterham’ met beleg naar keuze
Dit brood lijkt erg op een bruine boterham en kun je beleggen met bijvoorbeeld amandelpasta of roomboter met kipfilet.
Wat heb je nodig?
180 gram Amandelpasta
5 Eieren
50 gram Kokosolie
1 eetlepel Honing
1 theelepel Appelciderazijn
35 gram gebroken Lijnzaad
3 eetlepels Kokosmeel
1 theelepel Baking Soda
1/2 theelepel Zout
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Bedek een cakeblik met bakpapier.
Smelt de kokosolie in een steelpan.
Meng in een kom de amandelpasta met eieren, kokosolie, honing en appelciderazijn met de handmixer tot een mengsel.
Meng in een andere kom het lijnzaad met kokosmeel, baksoda en zout. Mix dit met de handmixer door het natte mengsel.
Giet het beslag in de cakevorm en bak het brood 30-35 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant bruin is. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en haal het brood er dan uit.
Kies eens iets anders dan brood!
We hebben het nu steeds over brood om te eten. Er zijn echter legio andere dingen die je kunt eten als ontbijt of lunch.
Denk bijvoorbeeld aan gezonde pannenkoeken, granola met kokosyoghurt, smoothies, ontbijtpudding met zaden en fruit en andere baksels. En dan hebben we de hartige ontbijtopties nog niet eens benoemd.
En wat dacht je van een lekkere salade als lunch, een loempia, tortilla of omelet? De keuze is reuze zullen we maar zeggen.
Ben je op zoek naar een compleet en gevarieerd aanbod aan recepten? Dan ben je bij Menuut.nl aan het juiste adres. Wij stellen elke week een compleet weekmenu voor je samen, voor 5 dagen met ontbijt, lunch en diner. Je hoeft alleen zelf nog maar de boodschappen te halen/bestellen. De boodschappenlijst maken wij voor je!
Wij kunnen je ook helpen als je vragen hebt over een gezonde leefstijl.
Kom je ingrediënten tegen die je niet kunt vinden in je supermarkt? Of niet van de kwaliteit die je graag zou willen? Bestel deze dan via onze webshop.
Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Strikt noodzakelijke cookies
Strikt noodzakelijke cookie moet te allen tijde worden ingeschakeld, zodat we je voorkeuren voor cookie instellingen kunnen opslaan.
Cookies van derden
Deze site gebruikt Google Analytics om anonieme informatie zoals bezoekersaantallen en meest populaire pagina's te verzamelen.
Door deze cookie aan te laten staan help je onze site te verbeteren.
Schakel eerst strikt noodzakelijke cookies in om je voorkeuren op te slaan!