Blue Monday

Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Wat een vervelende maand. Hoe overleef je de maand januari?

Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Niks leuks te beleven. Ondanks dat het al weer langer licht wordt lijkt er geen einde aan deze periode te komen. Met als klap op de vuurpijl die ene vervelende maandag – oftewel Blue Monday – die volgens experts de meest deprimerende dag van het jaar is.

Iedereen heeft wel eens last van een ‘depressieve’ dag, een ‘off-day’ of een dag dat het gewoon allemaal niet zo vlotjes verloopt. Toch? En weet je, dat is helemaal OK. Het is heel normaal dat je niet elke dag springend en vrolijk je bed uitrolt om jezelf tot actie aan te sporen. Zulke dagen heeft elk mens. En je liegt als dat bij jou niet zo is! Deze dagen mogen er ook volledig zijn. Zonder slechte dagen geen goede dagen. Zonder licht geen donker. Zonder de zon geen maan. Dus accepteer dat deze dagen er zijn!

Hoe kun je een ‘off-day’ voorkomen?

Door deze dag en dagen of misschien zelfs wel een week te accepteren. Door te omarmen dat je mogelijk mentaal eventjes niet volledig fit bent of minder goed in je vel steekt, ontstaat er al ruimte om zo’n dag niet als ‘depressieve’ dag te ervaren. Hieronder nog wat extra gratis tips van ons om Blue Monday volgend jaar niet meer als Blue Monday te ervaren:

 1. Zorg voor dagritme en structuur.
 2. Blijf dagelijks actief en in beweging.
 3. Beperk negatieve berichtgeving.
 4. Zorg voor voldoende tijd voor jezelf.
 5. Zorg voor positieve gedachten/mindset.
 6. Maak het dagelijks gezellig.
 7. Start de dag met een glimlach naar jezelf in de spiegel.
 8. Schrijf dagelijks op waar je dankbaar voor was die dag.
 9. Pak voldoende slaap (minimaal 7 uren).
 10. Eet gevarieerd gezond en drink voldoende.

Welke voeding is goed in ‘deprimerende’ tijden?

Er zijn een aantal voedingsstoffen waar jouw brein en dus mindset geen genoeg van kunnen krijgen. Hoog in de categorie “Food for thoughts” is zeker Omega 3. Maar ook water. Je hersenen bestaan voor een grootste gedeelte uit vet en water. Daarnaast is choline en voldoende vezels, vitamines en mineralen broodnodig voor de balans in je hoofd.

Wat je wat ons betreft mag opvoeren in je wekelijkse eetpatroon zijn de volgende voedingsmiddelen:

 • Vette vis
 • Olijfolie
 • Avocado
 • Eieren
 • Groene bladgroenten
 • 2 stuks fruit en 500 gram groenten

Laat je brein voor je werken en niet tegen je. Laat deze voedingsmiddelen frequent onderdeel van je eetstijl zijn.

De DON’TS

Uiteraard zijn er ook voedingsartikelen die je beslist mag laten liggen als je niet lekker in je vel steekt, deprimerende- of angstgevoelens hebt of dodelijk vermoeid bent. Je voelt hem vast al wel aankomen. De meest desastreuze uitwerking op je hoofd, hersenen, brein heeft SUIKER, junkfood of bewerkte voeding.  Deze voedingsmiddelen vertroebelen spreekwoordelijke je zicht. Wat doen ze o.a. met je brein?

Actie en leiderschap

In totaal zijn er ca. 40 voedingsstoffen die de balans in je brein bewaken en hiermee dus jouw hersenen optimaal doen laten werken. Die balans handhaven voorkomt ‘depri-gevoelens’ en ‘off-days’. Ga aan de slag met de tips en aanbevolen voedingsmiddelen. Alleen jij kunt jezelf behoeden voor de jaarlijkse Blue Monday en de mogelijke dipjes in je leven door je brein in balans te houden. Pak dat leiderschap door in te zetten op een gevarieerd en gezond eetpatroon. Moeilijk om hiermee te beginnnen? Wellicht kunnen de weekmenu’s van Menuut je hierbij helpen.

Oh ja, en knuffel met jezelf en je omgeving. Laat dat gelukshormoon ook maar lekker vrijkomen in je lichaam door het maken van lichamelijk contact. Een basisbehoefte van de mens wat het hormoon oxytocine doet vrijkomen in je hersenen. Goed voor die hersenbalans!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram