Hoe kun je buikvet verbranden? 10 praktische tips

Ken je dat? Je valt af, maar het lijkt of het overal verdwijnt, behalve van je buik. Maar dat is nu juist de plek waar je wat vet kwijt wilt. Heb je hier zelf invloed op? Kun je zelf iets doen om specifiek op deze plek vet te verbranden?

Buikvet verbranden
Buikvet verbranden

Wat is buikvet?

Ja duh, het vet op je buik. Dat lijkt nogal logisch. Maar weet je dat je niet alleen vet hebt aan de buitenkant? Buikvet is ook het vet wat zich in je buik bevindt rond je organen.

De meeste mensen zullen vooral naar de buitenkant kijken en dus die rol boven de broekband graag kwijt willen. Het is echter het vet in je buik wat het voor je gezondheid beter maakt om specifiek je buikvet te verbranden. We noemen dit buikvet ook wel het viscerale vet. Deze 2 vormen van buikvet zien er anders uit.

Het vet op je buik herken je vaak aan een zachte laag onder je huid. Dit vet voelt een beetje zacht en kwabbig en kun je vaak goed beetpakken. Het is misschien niet zo mooi, maar niet per se schadelijk voor je gezondheid.

Als je te veel visceraal vet hebt, dus vet rond je organen, dan heb je vaak een bolle buik, die eigenlijk vanaf de buitenkant hard aanvoelt. De bolle buik wordt dus veroorzaakt door een flinke hoeveelheid vet binnen je buikwand. Een klein beetje vet rond je organen is nodig om je organen te beschermen. Maar te veel is dus niet goed.

Wat zijn de risico’s van visceraal buikvet?

Vet rond buikorganen kwijtraken
Vet rond buikorganen

Zoals gezegd heb je een beetje buikvet nodig om je organen te beschermen. Deze vetcellen geven echter ook steeds vetten af die worden opgeslagen in de organen. Ook geeft het bepaalde hormonen en eiwitten af, die schadelijk kunnen zijn.

Door te veel buikvet heb je een grotere kans op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en suikerziekte. Het heeft ook invloed op je ademhaling en zou bijvoorbeeld slaapapneu kunnen veroorzaken. Ook bepaalde kankersoorten komen vaker voor als je te veel buikvet hebt.

Hoe weet ik of ik te veel buikvet heb?

Buikomvang bepalen buikvet
Buikomvang opmeten buikvet

Er is een redelijk eenvoudige test om voor jezelf te bepalen of je te veel buikvet hebt. Dit kun je doen door je buikomvang te meten.

Voor mannen geldt dat een buikomvang van meer dan 102 centimeter een indicatie is voor een verhoogd gezondheidsrisico. Voor vrouwen ligt de grens bij 88 cm.

Het ligt iets ingewikkelder, omdat het buikvet niet alleen uit slecht wit vet bestaat, maar ook uit goed bruin vet.

Het verschil tussen wit vet en bruin vet

Wat we niet moeten vergeten is dat ons lichaam 2 soorten vet maakt. Namelijk het witte vet en het bruine vet.

Bruin vet

Het bruine vet is eigenlijk het ‘gezonde vet’ en zorgt voor warmte. Door het verbranden van calorieën ontstaat warmte. Dus in plaats van energie op te slaan, helpt het bruine vet om calorieën te verbranden. Klinkt goed toch?

Hoe kun je nu meer bruin vet krijgen?

Door:

 • Sporten: Hierdoor wordt wit vet omgezet in bruin vet.
 • Goed en lang genoeg te slapen: Door de melatonine wordt bruin vet geproduceerd.
 • Af en toe in de kou te zijn: Door de kou wordt je lichaam gestimuleerd om zichzelf warm te houden en dus om meer bruin vet te maken.

Het bruine vet zit op specifieke plekken in je lichaam, namelijk je nek/hals en het bovenste gedeelte van je rug.

Bruin vet maken door sporten
Sporten buiten in de kou

Wit vet

Het witte vet heeft als grootste doel om energie op te slaan voor later. Daarnaast maakt het ook bepaalde stoffen, zoals Oestrogeen en leptine. Leptine heeft invloed op je hongergevoel.

Hoe krijg je meer wit vet?

Door:

 • Teveel eten
 • Onvoldoende bewegen
 • Slecht slapen

Natuurlijk zijn er ook medische oorzaken voor te veel vet, maar daar gaan we hier niet op in.

Wit vet zit vooral op onze ‘probleemgebieden’, dus buik, billen en benen.

Wat hebben wit en bruin vet met elkaar te maken?

Er is onderzoek gedaan naar de relatie tussen wit vet en bruin vet. Er is aangetoond dat het bruine vet wordt ‘uitgezet’ als mensen te veel eten. Hierdoor wordt het lastiger om calorieën te verbranden. En de cirkel is weer rond.

10 tips om je buikvet te verbranden

Om je buikvet te verbranden is er eigenlijk een vrij eenvoudige oplossing: een gezondere leefstijl. Belangrijk is vooral dat je niet streng gaat diëten. Als je ineens veel minder calorieën binnenkrijgt dan je gewend was, zorgt dit voor stress in je lichaam. Dit zal er juist voor zorgen dat je buikvet in stand wordt gehouden. Als je na het dieet weer ‘normaal’ gaat eten, ben je snel weer op je oude gewicht of zelfs zwaarder dan ervoor.

Wat moet je dan wel doen? Wij geven je 10 tips!

Tip 1: Pas je voedingspatroon aan

Een voedingspatroon met minder koolhydraten in de vorm van snelle suikers kan helpen om je stofwisseling aan te passen en vet te verbranden. Eet dus minder brood, muesli, aardappelen, rijst en pasta. Kies in plaats daarvan voor meer eiwitten en gezonde vetten en vul dit aan met veel groente. Deze voeding geeft meer verzadiging en een stabiele bloedsuikerspiegel, wat minder risico geeft op insuline resistentie. Later in deze blog komen we terug op gezonde voeding.

Tip 2: Eet wat minder vaak

Probeer niet heel de dag te eten. Beperk je liefst tot 3 eetmomenten per dag. Je kunt ook kiezen voor intermittent fasting, waarbij je je eetmomenten plant binnen 8 uur en daarbuiten niet eet.

intermittent fasting
Intermittent fasting

Tip 3: Eet niet meer na 8 uur ‘s avonds

Door niet meer te eten na 20:00 uur, kan je lichaam zich goed voorbereiden op de nacht. Je slaapt beter en je hormonen komen weer in balans. Door later op de avond nog te eten maakt je lichaam insuline aan. Dit remt weer de aanmaak van melatonine wat nodig is om goed te slapen. Als je toch trek hebt, kun je beter een glas water drinken of een kop kruidenthee nemen.

Tip 4: Zorg voor voldoende slaap

Een goed bioritme is erg belangrijk voor een gezond lichaam. Voldoende en goede slaap is daarbij enorm belangrijk. Lees hier tips om je bioritme te herstellen.

Met slaap buikvet verbranden
Voldoende slaap voor buikvet verbranden

Tip 5: Probeer stress te vermijden

Stress heeft invloed op alles. En dan gaat het in de meeste gevallen om chronische stress. Ervaar je stress? Probeer dan bewust je momenten te pakken om tot rust te komen. Zoek een hobby, ga mediteren, muziek maken of iets anders, maar kies bewust een momentje voor jezelf om even los te komen van je dagelijkse drukke leven.

Tip 6: Let op wat je drinkt

Kies je drinken bewust. Drink water, kruidenthee of een kopje koffie (alleen ‘s morgens!). Vermijd frisdranken en fruitdranken. Vers geperst vruchtensap klinkt gezond, maar door het persen gaan vaak de vezels eruit en blijft er vooral een suikerrijke drank over.

Tip 7: Drink voldoende water

Naast dat je moet letten op wat je drinkt, is het ook belangrijk om voldoende te drinken en dan liefst water. Water helpt je lichaam te zuiveren en zorgt daarnaast voor het stillen van je honger. Ook is het nodig voor alle processen in je lichaam. Drink het liefst niet tegelijk met je maaltijden, maar tussen de maaltijden in, minimaal 30 minuten voor je gaat eten. Je kunt ook ‘bulk drinken‘. Drink als je opstaat meteen 2 glazen (lauw) water. Zo help je je lichaam na de nacht weer op gang, doordat je het vochtverlies via je adem en je zweet tijdens de nacht weer aanvult.

Water drinken voor buikvet verbranden
Water drinken voor buikvet verbranden

Tip 8: Drink geen alcohol

Alcohol bevat veel calorieën. Daarnaast is het belastend voor je lever. Dit heeft invloed op je hormoonhuishouding. Dit leidt vervolgens weer tot de opslag van meer buikvet en dat wilde je nu juist niet.

geen alcohol om buikvet te verbranden
geen alcohol als je buikvet wilt verbranden

Tip 9: Bereid je maaltijden voor

Als je van te voren nadenkt over wat je gaat eten voor de lunch of het diner, voorkom je dat je op het laatste moment een snelle, vaak ongezonde, hap haalt. Maak het liefste je gezonde lunch thuis al klaar en zorg dat je op tijd je boodschappen in huis hebt voor het avondeten. Zoek je inspiratie? Menuut.nl kan je hierbij helpen!

bereid je maaltijden voor als je buikvet wilt verbranden

Tip 10: Ga sporten

Misschien voor de hand liggend, maar ga sporten. Afvallen en vet verbranden is een combinatie van gezond eten, voldoende slaap en bewegen. Krachttraining zal je lichaam aanzetten tot vet verbranding. Kun je niet meteen naar de sportschool? Thuis kun je ook al oefeningen doen. Ga ook eens bewegen op een nuchtere maag. Omdat je lichaam dan minder glycogeenreserves heeft zal het eerder overgaan op vetverbranding. Le lichaam wordt zo ook meer flexibel in het aanspreken van zijn energiebronnen.

Gezond eten

gezonde voeding om buikvet te verbranden
Gezonde voeding

Wat is nu gezonde voeding?

Een belangrijk onderdeel van gezond eten is het eten van minder suiker, ofwel minder koolhydraten. Onze blog ‘Koolhydraatarmdieet: gezond?‘ kan je hierbij helpen.

Waar bestaat een gezonde voeding dan vooral uit?

 • Veel groente
 • Fruit
 • Ongezouten zaden en noten
 • Eieren
 • Vette vis
 • Schaal- en scheldieren
 • Zeewieren
 • Natuurlijke Oliën en vetten
 • Gras gevoerd vlees en gevogelte

Wij vinden daarbij dat granen, peulvruchten en zuivelproducten maar beperkt in een gezond voedingspatroon passen.

Granen en peulvruchten omdat ze antinutriënten bevatten, zoals fytinezuur, lectines en saponinen.

Zuivel, omdat niet iedereen goed tegen lactose en melkeiwitten kan.

Een overzicht van minder gezonde voeding vind je in onze blog ‘Welke voedingsmiddelen kun je beter laten staan‘.

Natuurlijk is die niet helemaal zwart-wit. Een gevarieerd voedingspatroon is misschien wel net zo belangrijk als de goede producten. Door de variatie kan je lichaam het beter verwerken als je ook weleens minder goede voedingsstoffen binnenkrijgt.

Ook kan het helpen om wat minder vaak te eten. Dit heeft een positief effect op je insuline niveau. Intermittent fasting is bijvoorbeeld een methode om wat minder vaak te eten.

Gezonde en gevarieerde voeding en minder vaak eten, maar wat je eet heel bewust eten, helpen je stofwisseling flexibeler te maken en hierdoor beter vet te verbranden.

Menuut.nl helpt je om gezond en gevarieerd te eten. Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens naar onze gratis recepten. Ben je daarna net zo enthousiast als wij? Kies dan een abonnement.

Volg ons op social media:

https://www.instagram.com/menuut.nl/

https://www.facebook.com/menuut.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram