Opgeblazen buik verhelpen? 8 tips hoe je dit doet.

Een opgeblazen gevoel, we hebben er allemaal wel eens last van. Maar wat is het en hoe ontstaat het? En misschien nog belangrijker: Hoe kun je een opgeblazen buik verhelpen? Dat leggen we hier uit!

Wat bedoelen we met een opgeblazen gevoel in je buik?

Een opgeblazen buik wil zeggen dat je darmen zijn opgezet. Dat kan door een verstoorde spijsvertering zelf, maar ook door gas in je darmen. Hierdoor krijg je een opgeblazen gevoel en heb je het gevoel of je een 6 gangen menu op hebt gegeten.

Je kunt een opgeblazen gevoel in je buik aan het volgende herkennen:

  • Je buik rommelt
  • Je hebt buikpijn
  • Je buik is opgezet
  • Je buik kan hard aanvoelen
  • Je kunt misselijk zijn
  • Je kunt last hebben van boeren en winderigheid

Hoe kan een opgeblazen buik ontstaan?

Een kleine hoeveelheid gas/lucht in je darmen is normaal. Als je echter meer lucht inslikt, of als de darmbacteriën meer gas aanmaken, dan kun je dus een opgeblazen buik krijgen.

Het ontstaat dus als:

  • Je meer lucht inslikt, bijvoorbeeld door snel eten, drinken en praten, maar ook kauwgom kauwen.
  • De bacteriën in je darmen meer gas produceren, bijvoorbeeld als je veel kool eet of bonen.
  • Je intolerant bent voor bijvoorbeeld lactose of gluten.
  • Je last hebt van verstopping.
  • Je veel koolzuurhoudende dranken drinkt, zoals cola.

Naast bovenstaande oorzaken zijn er nog andere factoren die mee spelen, denk aan leeftijd, alcohol, koffie, roken, stress, medicijnen, etc.

Ook bepaalde aandoeningen van het maagdarmkanaal kunnen meer gas in je darmen geven, zoals een prikkelbare darm of de ziekte van Crohn. Laat je in dat geval altijd adviseren door je arts.

Bovenstaande is misschien redelijk voor de hand liggend, maar wist je dat een grote opname van suiker ook kan leiden tot een opgeblazen buik?

Een opgeblazen buik door het eten van veel suiker

Als je veel suiker eet en alcohol drinkt (ook een suiker), dan kun je last krijgen van gasvorming in je darmen. Dat komt, omdat de alvleesklier meer insuline moet maken als je meer suiker eet.

De alvleesklier is een belangrijk orgaan dat uit 2 delen bestaat, namelijk een endocrien gedeelte (het hormonale deel wat insuline en glucagon aanmaakt om de bloedsuiker te reguleren) en een exocrien deel (het deel wat enzymen afgeeft die nodig zijn voor de spijsvertering).

Als de alvleesklier heel veel insuline moet afgeven om al de suiker te verwerken die je eet, dan gaat het exocriene deel van de alvleesklier minder goed werken. Hierdoor ontstaat een soort insufficiëntie van het verteringsdeel van de alvleesklier.

Dit kan grote gevolgen hebben voor de voedselvertering en kan en daarmee leiden tot voedseltekorten. Denk vooral aan de vetoplosbare vitamines en bepaalde mineralen die minder worden opgenomen. De voeding die normaal in de dunne darm wordt verteerd komt nu grotendeels onverteerd in de dikke darm aan. De bacteriën in de dikke darm gaan deze voeding fermenteren, waardoor gasvorming ontstaat. En daar is dan weer de opgeblazen buik.

Als je veel suiker eet kan dus in meer of mindere mate exocriene pancreas insufficiëntie ontstaan, maar ook insulineresistentie wat uiteindelijk kan leiden tot suikerziekte.

Je kunt zelf een aantal dingen doen om je alvleesklier weer tot rust te brengen:

  • Eet 2-3 x per dag
  • Eet minder koolhydraten, denk aan brood, pasta rijst, vruchtensap, alcohol.
  • Eet voedsel wat makkelijker te verteren is, dus meestal verhit voedsel.
  • Eet niet te veel vet. De alvleesklier speelt een belangrijke rol in de vetvertering. Zorg voor een langzame overschakeling van koolhydraatrijke voeding naar meer vetrijke voeding.
  • Probeer goed te slapen en stress te vermijden

Het is belangrijk om eventuele insuline resistentie en exocriene pancreas insufficiëntie te ondersteunen. Denk je dat je hier last van hebt? Laat je dan onderzoeken door je huisarts.

“Let op: Een opgeblazen buik kan ook betekenen dat je SIBO hebt.
Ontdek hier wat SIBO is en hoe je het kunt aanpakken.

Wat kun je in het algemeen doen tegen een opgeblazen buik?

Zoals je eerder hebt kunnen lezen ontstaat een opgeblazen buik vaak door wat je eet of drinkt. Dat betekent dat je in de meeste gevallen ook minder last krijgt als je hier iets in aanpast.

Tips om een opgeblazen buik te voorkomen:

  1. Eet en drink rustig. Kauw goed op je eten en eet kleinere porties. Eet liefst geen kauwgom.
  2. Zorg voor voldoende vezels in je voeding. Deze zorgen voor een goede darmwerking.
  3. Probeer voedingsmiddelen te beperken die zorgen voor meer gasvorming, denk aan: rauwe kool, rauwe ei, rauwe prei, rauwe knoflook en peulvruchten.
  4. Zorg voor voldoende vochtinname, liefst water.
  5. Beweeg voldoende! Dit zorgt ook voor een goede darmwerking.
  6. Eet minder suiker en slechte vetten.
  7. Drink minder koffie en andere cafeïne houdende dranken. Ze kunnen zorgen voor een snellere maaglediging en spasmen in de darmen.
  8. Als je last hebt van een intolerantie, zoals voor lactose of gluten, vermijd dan deze voedingsmiddelen.

Heb je erge buikklachten die gepaard gaan met koorts, heftige buikpijn, overgeven, diarree, maagzuur of bloed bij de ontlasting? Of heb je een ziekte of aandoening die een opgeblazen buik veroorzaakt? Ga dan altijd naar je huisarts!

Vond je dit artikel interessant? Ben je nieuwsgierig of de juiste voeding je van jouw opgeblazen buik af kan helpen?

Probeer hier dan onze 9 gratis recepten inclusief automatische boodschappenlijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2022 Menuut. Alle rechten voorbehouden.
Menuut Whatspp chat
Verstuur via Whatsapp
cloud-download linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram